Много изследвания потвърждават изключително полезното влияние на виното върху сърдечно-съдовата система.
Статистиката е красноречива: северните народи и населението на САЩ, Австралия и Шотандия умират 10-12 пъти повече от исхемична болест или от други сърдечни заболявания, отколкото французите. Причината е в постоянната употреба по време на хранене на по малко натурално вино – “виновник” за т. нар. френски феномен. Аналогична закономерност е наблюдавана е при онкологичните заболявания. Най-много успехи в това отношение имат южни страни като Испания, Португалия, Гърция, където виното е неразделна част от храненето.
Изследване в тези страни доказва също, че при хората, които пият всеки ден по един или два пъти вино, сравнени с онези, които пият един път седмично или изобщо не пият, намалява рискът да се разболеят от артрит в долните крайници.
Особено полезно е виното по време на менопаузата. Тогава се повишава опасността от развитието на коронарна недостатъчност заради рязкото намаляване на нивото на естрогените. Спиртът, съдържащ се във виното, повишава изработката на естрогени, твърдят световноизвестни учени. Виното защитава и от тромбози, които се развиват заради сгъстяване на кръвта и появата в нея на съсиреци, които може да запушат артериите. Питието на боговете разрежда кръвта, констатират изследователи. Според тях то има и бактерицидно действие. Експерименти с вино показват, че прибавено (50%) към замърсена вода, то я прави безопасна.
Доказано е също, че червеното вино унищожава вирусът на полиомиелита. Отбелязват се, че непушачите, които обаче си пийват по малко вино, по-малко боледуват от грип, отколкото пълните трезвениците.
Виното действа благотворно и върху стомаха – защитава го от възникването на язва на дванадесетопръстника.
Веществата, които влизат в състава на виното, стимулират секрецията на жлъчния мехур. Благодарение на това виното помаха за по-лесното смиланена тежката храна. Най-добриятн начин да се забави процесът на стареенето е борбата със свободните радикали. Виното се справя и с тази функция, подмладявайки организма.
Контактът с природата е неизчерпаем източник на сили и добро настроение. Но прекараните часове в зелените покои на градината могат да бъдат опасни за много от нас. Зачервени и насълзени очи, парене и ...
Конфитюр от вишни Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, 1 щипка лимонена киселина Нaчин на приготвяне:Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава докато махаме костилките, събираме и го използвам...
Хрупкави краставички Прoдукти: 2 кг краставички, 1 глава чесън, 10 цвята копър, 1 щипка захар, 100 г сол, 10 листа от черен касис. Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме зеленчуците. Почис...
Диабетът е самостоятелен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Но има възможност да се направи профилактика на типичните диабетни усложнения, които увеличават многократно инвалид...