Още рецепти » 29 май

 29 май

ЗАКУСКА

Пържени фльонги

Прoдукти: 100 г краве масло, 100 г захар, 2 яйца, 4 с.л. прясно мляко, 500 г брашно, 1 бакпулвер, 1 к.ч. олио, 1 ванилия и пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме захарта, маслото и яйцата на пяна. Прибавяме млякото и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме меко тесто, което разточваме върху набрашнена маса на правоъгълна кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората ленти с дължина 10 см и ширина 2 см. Връзваме ги на фльонги и ги пържим в кипящото олио до златисто оцветяване. Отцеждаме ги върху сито, поръсваме ги обилно със смесената с ванилията пудра захар и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Супа от пилешки дреболии

Прoдукти: 500 г пилешки дреболии, 60 г краве масло, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 1/2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено фиде или ориз, 1 к.ч. кисело мляко, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно пилешките дреболии /без дробчетата/. Заливаме с вода, прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме и варим на тих огън, докато почти омекнат. Прибаваме фидето, дробчетата и обелените и ситно нарязани домати. Малко по-късно прибавяме мазнината, която сме оцветили, като сме задушили в нея дребно нарязания морков, а след това сме я прецедили. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с варена застройка от яйцето, киселото мляко и брашното. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.

Агнешко с гъби

Прoдукти: 500 г агнешко месо, 250 г гъби, 1 главичка лук, 2-3 скилидки чесън, 2-3 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го изпържваме в сгорещеното олио. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук и нарязаните на филийки гъби. Наливаме малко топла вода, връщаме месото, подправяме със счукания чесън и сол на вкус и задушаваме до готовност.

Кекс с нишесте

Прoдукти: 5 яйца, 1ч.ч. масло, 1ч.ч. пудра захар, 200г бяло нишесте, 1 бакпулвер, 2 ванилии

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, маслото и захарта. Прибавяме нишестето, в което предварително сме прибавили бакпулвера и ванилията. Полученото тесто изливаме в кексова форма и печем 30 мин в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Миш-маш от лапад

Прoдукти: 1 връзка зелен лук, 2-3 връзки лапад, 200 г стерилизирани домати, 2-3 листа целина, 1 к.ч. олио, 3-4 яйца, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до омекване в олиото и малко вода. Прибавяме нарязания на ивички лапад и продължаваме задушаването. След като лапада смени цвета си, сипваме червения пипер и обелените и настъргани домати и посоляваме. Добавяме разбитите яйца и бъркаме ястието, докато яйцата се стегнат. Подправяме със смлян черен пипер и много ситно нарязани магданоз, джоджен и листа от целина.

Крем с конфитюр

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 25 г краве масло, 100 г орехови ядки, 4 с.л. конфитюр от кайсии или праскови.

Нaчин на приготвяне: Слагаме млякото на огъня и щом кипне, прибавяме към него захарта и разреденото с малко студена вода нишесте. Бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти и отстраняваме от огъня. Прибавяме половината от едро нарязаните орехови ядки и разтопеното масло, разбъркваме и изливаме във форма за торта, предварително облята със студена вода. След като изстине, обръщаме крема в чиния за торта и украсяваме с конфитюра и останалите орехови ядки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Освежете дома си

Психолозите ни съветват на всеки три месеца да сменяме прическата си, веднъж годишно да разместваме мебелите вкъщи, а на всеки три години да ги сменяме и да ремонтираме дома си, ако искаме да запазим ...

Есенни гозби в гювеч

Телешки джолан в гювеч Прoдукти: 1 телешки джолан, 3-4 домата, 1 глава целина, 5 глави лук, 2 корена магданоз, 1 морков, 1 люта чушка, 1 кг картофи, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 500 мл че...

Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....

Сенната хрема и народната медицина

Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Явява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на пр...

Начало