Още рецепти » 27 май

 27 май

ЗАКУСКА

Питка със сирене

Прoдукти: 500 г брашно, 1/2ч.л. сол, 2 яйца, половин кофичка кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 250 г сирене, 70 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко. Прибавяме солта, натрошеното сирене и пресятото със содата брашно. Омесваме всичко много добре. Оформяме топка от полученото тесто и я удряме 30-40 пъти в масата. После разстиламе тестото в намаслена тавичка. Надупчваме го с пръсти на няколко места и слагаме в дупките парченца от маслото. Печем питката в по-силна фурна. Завиваме опечената питка с кърпа и я оставяме да престои така десетина минути. Поднасяме я топла.

ОБЯД

Чорба от печурки със зеленчуци

Прoдукти: 250 г печурки, 2 глави лук, 1 морков, 1 корен от магданоз, 5 с.л. краве масло, 500 мл зеленчуков бульон, 2 картофа, 1 с.л. брашно, 2 жълтъка, 1 к.ч. прясно мляко, копър, магданоз, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: В 3 с.л. мазнина задушаваме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета морков и магданозен корен. След 5-6 мин прибавяме нарязаните на парченца гъби, разбъркваме ги със зеленчуците и наливаме бульона. Щом бульона заври, слагаме нарязаните на кубчета картофи и наливаме вода /или още бульон/, така че течността да стане около 1,2 л. Варим на тих огън, докато се сварят картофите. Отделно запържваме в останалата мазнина препеченото брашно, отстраняваме от огъня и когато запръжката се охлади, разреждаме с 1 к.ч. от чорбата и сипваме в тенджерата. Подправяме с лимонов сок и сол. Разбиваме жълтъците, наливаме прясното мляко, разреждаме застройката с 2-3 с.л. от чорбата и я сипваме в тенджерата. Преди поднасяне поръсваме с магданоз и копър.

Бъбреци с пресен лук

Прoдукти: 500 г свински бъбреци, 2 главички стар лук, 1 връзка пресен лук, 2 скилидки чесън, 2 с.л. краве масло, 125 мл сухо бяло вино или месен бульон, 200 г заквасена сметана, сол, пресно смлян бял пипер

Нaчин на приготвяне: Разполовяваме бъбреците и киснем 30 мин в оцет и малко вода. Подсушаваме и ги нарязваме на лентички. Сгорещяваме на силен котлон маслото и пържим 2-3 мин наситнената бяла част на пресния лук и наситнените стар лук и чесън. Прибавяме бъбреците и ги обръщаме леко в мазнината. Прехвърляме в тавичка и ги слагаме в слаба фурна /около 175°С/. Сгорещяваме виното, прибавяме сметаната и варим 3 мин. Заливаме с тази смес бъбреците, прибавяме нарязаните на тънки колелца пера пресен лук, подправяме със сол и черен пипер и печем 5-6 мин.

Баница с локум

Прoдукти: 500 г кори за баница, 2 кутии локум, 4 яйца, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. брашно, 1/2 ч. ч. краве масло; зa сиропа: 2 ч. ч. захар, 3 ч. ч. вода, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, брашното и разтопеното масло, за да се получи кексово тесто. Вземаме две кори, върху горната разстиламе част от тестото. В единия край нареждаме нарязан на ивици локум. Корите завиваме на руло и слагаме в предварително намазнена тава. Печем в умерено загрята фурна. Изчакваме готовата баница да изстине напълно и я заливаме с горещ захарен сироп, приготвен от 2 ч. ч. захар, 3 ч. ч. вода и ванилията. Сладкишът трябва да престои поне 2 часа, за да поеме сиропа.

ВЕЧЕРЯ

Акула в белтъчена паста

Прoдукти: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме лимоновия сок, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Измиваме и подсушаваме котлетите, овалваме ги в брашното и ги потапяме в котлетите в приготвената панировка. Изпържваме рибата от двете страни в сгорещената мазнина и я поднасяме с гарнитура от картофено или спаначено пюре.

Спагети с бял шоколад

Прoдукти: 200 г спагети, 3 с.л. захар, 1 ванилия, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. течна сметана, 250 г бял шоколад, 2 с.л. кафеен ликьор, индийско орехче.

Нaчин на приготвяне: Пускаме спагетите в кипяща вода, към която сме добавили половината мляко, захарта и ванилията. Сваряваме ги и ги отцеждаме. Отделно загряваме останалото мляко заедно със сметаната. Сипваме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, като внимаваме сместа да не кипне. Накрая ароматизираме с кафеен ликьор и настъргано индийско орехче. Разпределяме спагетите в чинии за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Подгответе цитрусите за зимата

Горещите летни дни отминаха. Дойде есента, за да ни напомни, че наближават зимните виелици – време, през което лимоните и другите цитрусови растения се нуждаят от топли помещения. Малцина знаят, че пр...

Отглеждане на захарна царевица

Отличните вкусови качества и голямата хранителна стойност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани зеленчукови култури. Отглежда се заради зърната, които имат значите...

Пълнени картофи

Пълнени картофени кюфтета Прoдукти: 1 кг картофи, 1 яйце, сол, мазнина за пържене; зa плънката: 300 г телешко месо, 4 с.л. олио, 1-2 глави лук, 1 зелена чушка, 1 парче джинджифил, 2-3 зърна бахар...

Миниатюрната градина

Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...

Начало