ЗАКУСКА
Вита баница с мая
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 мл топла вода, добавяме останалите продукти и омесваме меко тесто. Не чакаме тестото да втасва, а веднага разточваме кори. Първата кора намазваме с разтопена мас, разточваме втората кора и я слагаме върху първата, намазваме я с мазнина и поръсваме натрошено сирене. Навиваме корите на руло и усукваме с ръце като въже. В намазана с мас тава навиваме рехаво рулото и оставяме да втаса. Печем до зачервяване в умерена фурна.
ОБЯД
Телешко варено
Продукти за 4-5 порции: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагаме едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.
Пиле в патладжан
Прoдукти: 1 пиле, 4 по-големи патладжана, сол, 1 връзка зелен лук, 1-2 морковчета, 2 скилидки чесън, по 1/2 ч. л. червен и черен пипер, ситно нарязан магданоз, 1 ч. л. вегета, 1 к.ч. олио, 2 яйца, 5 с. л. кисело мляко, 2-3 домата.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме надлъжно патладжаните, издълбаваме вътрешността им, като оставяме по 1 см околовръст. Посоляваме патладжаните и обръщаме половинките надолу, за да се отцедят. Посоляваме нарязаната вътрешност и след 1/2 час я изстискваме хубаво от отделилия се сок. Запържваме ситно нарязания зелен лук, добавяме в тигана фино нарязаните морковчета, изстисканата вътрешност на патладжаните. Подправяме със счукана скилидка чесън, черен и червен пипер и ситно нарязан магданоз. В малко вода и лъжичка вегета сваряваме пилето, нарязано на парчета. Щом се поохлади, го обезкостяваме и отстраняваме кожата му. Нарязваме изчистеното месо на малки парченца и леко го запържваме в 1с.л. олио. Прибавяме го към зеленчуците, разбъркваме и опитваме на сол. Изстискваме внимателно патладжаните, напълваме ги със сместа и ги подреждаме в тавичка, намазана с малко олио. Покриваме ги с тънки филийки домати и ги слагаме във фурната да се пекат. Накрая разбиваме яйцата с киселото мляко. Сипваме по няколко лъжици от тази смес върху всеки патладжан, наръсваме леко с магданоз и допичаме.
Какаов пудинг с ядки
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 100 г шоколад, 1 ч.ч. счукани бадемови или орехови ядки, 2 с.л. царевично нишесте, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. галета, 1 ванилия; зa сиропа: 1 ч.ч. пудра захар, 1 1/2 к.ч. вода, лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и заедно със захарта ги разбиваме с миксер до побеляване. Прибавяме настъргания шоколад, разтопеното масло, нишестето, ванилията, счуканите ядки и галетата. С помощта на дървена лъжица внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслени формички /или в намаслена и набрашнена тава/ и печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Отделно сваряваме сироп от посочените продукти и заливаме с горещия сироп пудинга, който преди това сме оставили да изстине.
ВЕЧЕРЯ
Телешка рибица с лук
Продукти за 4 порции: 4 парчета телешко месо от рибицата (по 150г всяко), 2 големи глави лук, 2с.л. олио, сол, пипер, 1 лимон, чесън на прах, 1/2ч.л. риган, 1/4ч.л. сладък червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Смесваме подправките и овалваме в тях месото от двете страни. Нарязваме лука на филийки и го поръсваме леко с олиото. Запичаме го на скара, докато поомекне. Запичаме и месото около 15 мин. Подправяме лука със сол и пипер. Изстискваме сока от лимона и поръсваме с него месото и лука.
Шоколадов крем с ванилов сос
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 500 мл вода, 4 равни супени лъжици нишесте, 3 супени лъжици какао, 250 г захар, 1 чаена лъжичка ром, ванилов сос, захаросани плодове или плодове от сладко.
Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в студена вода, прибавяме какаото и го размиваме. Прибавяме останалата вода, млякото, захарта и посавяме на умерен огън, като бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти добре. Сваляме от огъня, прибавяме лъжичката ром и изсипваме в предварително навлажнена със студена вода метална форма. Оставяме да изстине, след което го обръщаме в стъклена чиния. Наоколо заливаме с ванилов сос. Украсяваме със захаросани плодове или плодове от сладко.
Летните удоволствия си имат и своята обратна страна. Какво да правим, ако получим топлинен удар, ужили ни пчела или се докоснем непредпазливо до медуза? Спасение има, особено ако сме предвидили възмож...
Кюфтета по цариградски Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве мас...
Ловджийска салата Прoдукти: 4 кг зеле, 2 кг чушки, 2 кг моркови; зa маринатата: 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 глава целина, черен пипер на зърна Нaчин на приготвяне: Почистеното з...
Има хиляди начини да предпазим гърба си от изкривявания и болки. Като спим на твърдо легло, изпълняваме специални физически упражнения и... се стараем да заемаме правилна стойка през деня. Дамска...