Още рецепти » 13 август

 13 август

ЗАКУСКА

Блини

Прoдукти: 5-6 ч.ч. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая за хляб, 2 жълтъка, 2 с.л. краве масло.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1 ч.ч. мляко. Прибавяме разбитите жълтъци, останалото мляко, 1 с.л. разтопено масло и 4 ч.ч. брашно, разбъркваме добре и оставяме сместа на топло да втаса. После прибавяме още 1-2 ч.ч. брашно, така че да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Разбиваме много добре и оставяме тестото да втаса повторно. В силно сгорещен тиган разтопяваме останалото масло и сипваме от сместа на тънък пласт като за палачинки. Изпържваме блините от двете страни и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Супа от аспержи с ориз

Продукти за 6 порции: 300 г аспержи, 1 к.ч. ориз, 200 г сирене, 100 г краве масло, сокът от половин лимон, черен пипер, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки парченца аспержи около 1 ч в студена вода, за да отстраним горчивината им. Изплакваме, заливаме ги с 1,5 л студена подсолена вода и варим, докато омекнат добре. После отделяме главите на стръкчетата и пасираме стъблата. Заливаме ориза с 3 к.ч. студена подсолена вода и варим, докато набъбне добре. Отцеждаме и го смесваме с пюрето от аспержи. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и заливаме с 1,5 л горещ бульон /. Щом заври, прибавяме главичките на аспержите, натрошеното сирене, маслото, ситно нарязания копър и варим още 5-6 мин. Изчакваме супата да изстине и застройваме с лимоновия сок и разбитото яйце.

Ребра със зелен фасул

Продукти за 4 порции: 1 кг говежди ребра, 2-3 глави лук, 2-3 с.л. олио, 500 г пресен зелен фасул, 2-3 домата, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото. Нарязваме го на парченца и го изпържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук и също запържваме, след което прибавяме червения пипер и ситно нарязаните домати. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, заливаме с 1 к.ч. топла вода, разбъркваме, захлупваме и задушаваме на умерен огън до омекване на месото. Прибавяме изчистения и нарязан зелен фасул и брашното, размито с малко вода, и продължаваме да варим.

Скалички

Прoдукти: 250 г обикновени бисквити, 100 г смлени орехови ядки, 1 пакетче краве масло /разтопено/, 150 г захар, 1 филия накиснат и отцеден бял хляб /без кората/, 2 с.л. какао, 2 с.л. какао, 2 с.л. ром, 150-200 г шоколад /разтопен/, 1-2 к.ч. кокосови стърготини.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите на ситно и ги смесваме със смлените орехови ядки, разтопеното масло, накиснатия и отцеден хляб, захарта, какаото и рома. Разбъркваме всичко много добре и с помощта на лъжичка оформяме от сместа скалички. Заливаме скаличките с разтопения шоколад и ги поръсваме с кокосовите стърготини.

ВЕЧЕРЯ

Макарони в гювечета

Продукти за 4 гювечета: 200 г по-ситни макарони, 200 г шунка, 200 г сирене, 4 тънки резена кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 500 мл прясно мляко, 2-3 яйца, 1-2 домата, черен пипер, сол, 2-3 с.л. галета, 60 г масло.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в повече вода и ги отцеждаме. Намазваме гювечетата с масло и ги наръсваме с галета. Сипваме част от макароните. Нарязваме на кубчета шунката и я разбъркваме с натрошеното или настъргано сирене. Разпределяме тази смес върху макароните в гювечетата и покриваме с останалата част от макароните. Правим заливка от прясното и киселото мляко, яйцата и малко сол. Поливаме гювечетата, като заливката трябва да е по-ниско от нивото на макароните. Отгоре слагаме резенчета домат, поръсваме с черен пипер и поставяме бучка масло. Запичаме в умерена фурна. Като поизстинат малко, внимателно ги обръщаме в други гювечета или, ако не разполагаме с такива - в тавичка. Отгоре слагаме резените кашкавал и отново ги слагаме за малко във фурната - да се разтопи и запече кашкавалът.

Супа от диви ябълки и боровинки

Продукти за 4 порции: 500 г ябълки, 300 г боровинки, 1 ч.ч. захар, 1 с.л. нишесте, 1,5 л вода, 1/2 ч.ч. сметана.

Нaчин на приготвяне: Намачкваме боровинките, заливаме ги с 3-4 ч.ч. кипяща вода и ги сваряваме в захлупен съд. След 10 мин прецеждаме през сито. Изчистваме ябълките от семената, нарязваме на парченца и ги прибавяме към боровинковия сок, заедно със захарта. Разбъркваме нишестето с малко вода и го добавяме към супата. Бъркаме, кипваме и охлаждаме. Сервираме с разбита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусни гозби със зелен лук

Супа от зелен лук Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца п...

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Покривът е короната на къщата

Покривът е един от най-важните и значими елементи за завършеността на сградата и нейния силует. Той е „кулминацията“ на дизайна на зданието, венецът на строителната и архитектурната „творба“. Важна ча...

Как да сготвим калкан

Калкан плакия Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 глава лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 лимон, връзка магданоз, 1 с.л. галета, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на п...

Начало