Още рецепти » 02 януари

 02 януари

ЗАКУСКА

Пирожки със сирене и сусам

Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.

ОБЯД

Бобена чорба с пушени свински ребра

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. зрял боб, 250 г пушени свински ребра, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме зрелия фасул от вечерта до сутринта. Сутринта го отцеждаме, заливаме го с 1,5 л студена вода и го варим на умерен огън. След 30 мин слагаме пушените свински ребра и продължаваме да варим, докато месото по ребрата омекне. Изваждаме ребрата, отделяме месото, нарязваме го на малки хапки и го връщаме в чорбата. Отделно в олиото задушаваме ситно нарязания лук, към който прибавяме брашното. Отстраняваме съда от огъня, поръсваме с червения пипер, наливаме 1 к.ч. топла вода, посоляваме на вкус, разбъркваме добре и сипваме запръжката, като разбъркваме с дървена лъжица. Поднасяме чорбата, поръсена със ситно нарязан джоджен.

Свинско задушено

Продукти за 4 порции: 1 кг свинско месо от бута, 100 г сланина, 100 г свинска мас, 1 кг картофи, 300 г листа от кисело зеле, 1 малка глава чесън, 1 непълна ч.ч. зелев сок, 1 ч.л. червен пипер, ким, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на по-едри парчета, посоляваме го, поръсваме го с ким и го оставяме да престои 30 мин. Нарязваме сланината на парчета и ги слагаме в тенджерата. Върху сланината разстиламе половината от зелевите листа, а върху тях - месото и нарязаните на кръгчета картофи. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и прибавяме очистените скилидки чесън и маста. Най-отгоре покриваме с останалите зелеви листа, заливаме със зелевия сок, захлупваме и задушаваме в умерена фурна.

Сладкиш с фурми

Прoдукти: 3 яйца, 150 г захар, 1 ванилия, 1 щипка сол, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 ч.л. канела, 150 г смлени бадеми, 150 г ситно нарязани фурми, 3 с.л. лимонов сок; зa намазване: 100 г пудра захар, 2 с.л. ром; зa украса: 3 цели фурми, 6 цели бадемови ядки, 2 с.л. накълцани бадеми.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна и постепенно прибавяме размесената с ванилията захар и солта. Разбиваме, докато захарта се стопи. Смесваме смлените бадеми с настърганата лимонова кора, прибавяме ситно нарязаните фурми, разбъркваме и сипваме при яйцата. Разбъркваме още веднъж и изсипваме в покрита с хартия тортена форма. Печем 35 мин в предварително загрята фурна при температура 200°С. Изваждаме готовия блат, поръсваме го с лимонов сок и го оставяме да изстине. През това време разбъркваме пудрата захар с рома и намазваме изстиналия сладкиш. Разделяме целите фурми на половинки, изваждаме костилките, слагаме във всяка половинка по един бадем и ги нареждаме върху сладкиша. Накрая поръсваме отгоре с изпечените до кафяво накълцани бадеми.

ВЕЧЕРЯ

Пържоли с чушки

Продукти за 4 порции: 4 свински пържоли, 500 г чушки, 2 с.л. доматено пюре, четвърт пакетче масло, 2 с.л. олио, 1 равна с.л. брашно, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне:Почистваме чушките от дръжките и семената и ги нарязваме на ивички. Начукваме леко пържолите, поръсваме ги с брашно и ги изпържваме от двете страни в сгорещените заедно масло и олио. Изваждаме готовите пържоли, посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. В същата мазнина изпържваме чушките, прибавяме доматеното пюре, счукания чесън, черен пипер и сол и подгряваме. Изсипваме сместа в блюдо за сервиране и върху нея подреждаме пържолите.

Белтъчен замък

Прoдукти: 9 белтъка, 4 жълтъка, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. сладко от малини, кайсии или праскови; за ваниловия сос: 5 жълтъка, 3,5 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 равна с.л. нишесте, 1 бучица прясно масло

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с малиновото сладко. Отделно обработваме 1 белтък със захарта. Съединяваме смесите и прибавяме към тях обработените с кухненска тел останали 8 белтъка. Слагаме в намаслена форма за пудинг и печем 25-30 минути на водна баня. Отделяме съвсем леко с ножа ръбовете. Нарязваме, когато изстине и поднасяме с ванилов сос. Приготвяме го като смесваме захарта, нишестето, ванилията и жълтъците с млякото. Оставяме да клокне на водна баня, но не спираме да обработваме с кухненска тел. Красивият замък поднасяме с малко сметана от флакон и течен бял шоколад, върху който поднасяме всяко парче, но не поливаме отгоре, защото десертът би се свил, спаднал и обезформил.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете си мазе на балкона

За да си направите плодохранилище на балкона, ще ви е нужно сандъче с размери 40 х 60 см с височина 50 см. На дъното се слагат два контакта за лампи, покриват cе с метални кутии за консерви. Те трябва...

Медени сладки

Меденки Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 5 с.л. пчелен мед, 100 г краве масло, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, щипка канела, по желание смлени орехови или бадемови ядки. Нaчин на пригот...

Десерти с плодове от компот

Желе от консервирани плодове Прoдукти: 1 л вода, 500 г захар, 60 г желатин, 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино, 1 лимон, 150 г каймак, подсладен с 50 г захар, 1 кг плодове от различни компоти, предварително ...

Цветя в кухнята

В кухнята, често наричана домашна лаборатория, винаги цари суета. Тук без стайни растения е просто невъзможно - те освежават въздуха, създават уют или просто радват очите. А добре подбраните саксии и ...

Начало