ЗАКУСКА
Пържени филийки
Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното на каша в малко студено мляко. Прибавяме разбитите яйца, солта и содата. При непрекъснато бъркане сипваме на тънка струя останалото мляко. Разбиваме, докато получим гладка каша с гъстотата на боза. Потапяме хлебните филийки в тази каша и след това ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Супа от спанак с картофи
Продукти за 4 порции: 300-400 г спанак, 2-3 картофа, 2 глави лук, 2-3 с.л. олио, 30 г краве масло, 1 к.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на ситно и го задушаваме в олиото. Наливаме 1 ч.ч. гореща посолена вода, прибавяме нарязаните на кубчета картофи и варим на умерен огън. Щом картофите поомекнат, прибавяме нарязания на ивички спанак и разтопеното масло. Сипваме 4 ч.ч. гореща вода и доваряваме супата. При поднасяне във всяка чиния слагаме по 1 с.л. кисело мляко.
Грах с марули
Продукти за 4 порции: 500 г грах, 3-4 големи марули, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме граха в подсолена вода. Избираме хубавите листа и сърцевината на марулите, нарязваме ги на парчета и ги варим 10-15 мин. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, поръсваме брашното, подправяме с черен пипер и сол и наливаме малко вода, колкото да се образува рядка кашица. Прибавяме сварения грах и марулите и варим още 10-15 мин.
Кадаиф с орехови ядки
Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.
ВЕЧЕРЯ
Натурален шницел
Продукти за 4 порции: 750 г мерлуза, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 3 с.л. брашно, 1 с.л.краве масло, 1 лимон, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Начукваме филето, оформяме го на шницел, поръсваме с черен пипер и сол, панираме в брашното и изпържваме. Поднасяме със сос, приготвен от запърженото в същата мазнинина брашно, към което сме прибавили виното и маслото.
Бадемов крем
Прoдукти: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Крема има вид на тортичка, която разрязваме на порции.
Оформянето на нашата градина не е лесна задача. Освен личните предпочитания и желанието ни да посадим едни или друго растение, е добре да се консултираме със специалисти. В случай, че искаме сами да и...
Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...
Всички ние сме изложени на опасността да установим, че имаме пърхот, и то още от пубертета. Основна причина за него е микроскопичната гъбичка pityrosporum ovale, част от кожната микрофлора. Под влияни...
В декора на интериора завесите имат огромно значение: те могат да задават стила на цялото помещение. Текстилът също придава особена енергия на помещението. Психолозите са забелязали, че периодичната...