ЗАКУСКА
Персийски тутманик
Прoдукти: 4 яйца, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. натрошено или настъргано сирене, 1-2 ч.ч. брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме последователно към тях мазнината, киселото мляко, в което сме разтворили содата, настърганото сирене и толкова брашно, че сместа да получи гъстотата на кейково брашно. Изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тавичка, намазваме отгоре с яйце и печем до зачервяване в умерена фурна.
ОБЯД
Таратор с репички
Продукти за 4 порции: 2 връзки репички, 5 скилидки чесън, 1 връзка копър, 1 кофичка кисело мляко, 2 ч.ч. вода, 3 с.л. олио, сол, орехови ядки /по желание/.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко с водата и прибавяме счукания чесън, ситно нарязания копър, олиото, почистените, измити и нарязани на малки парченца репички и сол на вкус. Поднасяме таратора студен. Когато приготвяме таратора с орехови ядки, олиото слагаме накрая, а счуканите орехови ядки поръсваме преди поднасянето.
Задушено пиле с магданоз
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 пакетче краве масло, 2 глави лук, 1 парче целина, 1 с.л. брашно, 2-3 връзки магданоз, сокът от 1 лимон, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които задушаваме в разтопеното масло. Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук и нарязаната на кубчета целина. Щом омекнат, поръсваме леко препеченото брашно, разбъркваме и варим на умерен огън. Щом сосът кипне, връщаме пилешките порции. Посоляваме и наливаме топла вода, която да покрие продуктите. Захлупваме и задушаваме, докато месото омекне напълно. Поръсваме със ситно нарязания магданоз, а след 5-6 мин подправяме с черен пипер и лимонов сок и прибавяме разбитото с киселото мляко яйце. Веднага отстраняваме съда от огъня.
Орехов сладкиш с канела
Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 1 1/2 ч.ч. пудра захар, 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.л. канела, 400 г брашно, 150 г орехови ядки, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме в продължение на 8-10 мин маслото със захарта, прибавяме последователно жълтъците, които предварително сме отделили от белтъците, киселото мляко, в което сме разтворили содата, канелата и брашното. Разбъркваме добре сместа и прибавяме внимателно предварително разбитите на сняг белтъци и нарязаните орехи. Разбиваме леко, докато сместа поеме добавените продукти и изсипваме в тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем сладкиша в умерено силна фурна, а след като изстине, го нарязваме на полумесеци и поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Боб със спанак и сметана
Продукти за 4 порции: 500 г спанак, 500 г консервиран бял боб, 1 скилидка чесън, половин лимон, 1 с.л. топено масло, 1 с.л. обелени слънчогледови семки, 150 г сметана, 1 щипка индийско орехче, бял пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака по-едро. Обелваме лимона и го нарязваме на ситно. Сгорещяваме маслото и на умерен котлон пържим 2-3 мин семките. Прибавяме счукания чесън и пържим още малко. Сипваме спанака, захлупваме и задушаваме 2-3 мин. Наливаме разбитата сметана, подправяме с настърганата лимонова кора, сол, пипер, индийско орехче и без капак готвим още 5 мин. Отцеждаме фасула и го сипваме при спанака заедно с наситнения лимон. Готвим още 1-2 мин, разпределяме ястието в горещи чинии и сервираме.
Бананов десерт
Продукти за 4 порции: 4 банана, 50 г краве масло, 80 г лешници, 1 буркан компот от боровинки, 2 белтъка, 80 г пудра захар, масло за формата.
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме обелените банани първо напречно, после по дължина и ги нареждаме един до друг в намаслена тавичка. Заливаме с разтопено масло, а отгоре разпределяме боровинките от компота и лешниците. Покриваме бананите с разбитите на сняг белтъци със захарта. Печем 10-15 мин в предварително затоплена умерена фурна.
Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...
Чудесата на пирамидите са много: в тях практически няма бактерии, те действат като приемници на космическа енергия, във вътрешността им се установява уникален микроклимат. И всичко това е свързано с ф...
Американските учени са установили идеалната възраст за раждане на първото дете – 34 години. Според тях именно тогава бъдещата майка постига оптималния баланс между физическото състояние и материалното...
Обръщате ли достатъчно внимание на това какво ядат наследниците ви? Навярно смятате, че докато са малки, те могат да консумират всичко без ограничения. Не е така. Ако още в най-ранна възраст детето не...