ЗАКУСКА
Мекици без мая
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 250 г кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. хладка вода, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното заедно със солта и прибавяме към него разбитите с киселото мляко яйца, содата и водата. Омесваме меко тесто и го оставяме да отлежи 15-20 мин. После с навлажнени ръце късаме топчета от тестото, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Супа от праз
Продукти за 4-5 порции: 3-4 стръка праз, 3 картофа, 1 глава лук, 2-3 с.л. разтопено краве масло или олио, 1 л прясно мляко, 2 жълтъка, мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и праза на ситно, а картофите нарязваме на кубчета. Задушаваме всички нарязани зеленчуци в маслото и малко вода, докато омекнат. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и мащерка. Наливаме прясното мляко и оставяме супата да ври 20 мин на слаб огън. Накрая застройваме с разбитите жълтъци.
Дроб сарма от кайма
Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 2 яйца, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио /или половин пакетче краве масло/, 5 с.л. кисело мляко, 1 1/2 ч.л. червен пипер, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме лука и го нарязваме на дребно. Слагаме го в тенджера заедно с олиото, 2 с.л. вода и малко сол. Задушаваме няколко минути и прибавяме изчистения и измит ориз. Разбъркваме и задушаваме още няколко минути. Сваляме от огъня и изсипваме в тавичка. Разбъркваме каймата с 1 к.ч. вода и сол на вкус и я смесваме с ориза. Прибавяме яйцата, киселото мляко, червения пипер /по желание можем да сложим и черен пипер/, ситно нарязаните магданоз и джоджен. Сипваме 3 к.ч. вода и разбъркваме всичко много добре. Печем ястието около 25 мин в предварително загрята фурна.
Оризово суфле
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Яйца в лучен сос
Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1 1/2 ч.ч. сварен ориз, 3 с.л. олио, 1 с.л. ситно скълцан лук, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 с.л. сос „Бешамел”, 2-3 с.л. прясна сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Чукваме яйцата в кипяща подсолена вода, в която да станат на топки, или ги изпържваме на очи. Отделно запържваме лука в сгорещеното олио. Щом стане златист, поръсваме червения пипер, бъркаме няколко секунди и след това сипваме бешамеловия сос. Оставяме сместа да поври 5-6 мин на тих огън, като от време на време разбъркваме. Прецеждаме през ситна цедка, посоляваме и подправяме с 2-3 с.л. прясна сметана. Нареждаме готовите яйца върху сварения ориз и заливаме с приготвения сос.
Десерт с тиква
Прoдукти: 1 неголяма тиква, 1 пакет обикновени бисквити, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 жълтък, 1 бучка краве масло, 1 ч.л. канела, сметана.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на парчета, които нареждаме в тавичка с малко вода. Поръсваме със захарта и 1 к.ч. прясно мляко, покриваме с алуминиево фолио и печем в умерена фурна. Пасираме изпечената тиква на пюре и смесваме с натрошените бисквити, разбития жълтък, останалото мляко, маслото и канелата. Разбъркваме много добре и изсипваме в намаслен съд. Печем кратко време в умерена фурна. След изпичане намазваме с разбита подсладена сметана.
Странджа не е сред най-популярните туристически обекти в България, но тя притежава уникална природа, съчетала в себе си морето, планината и средиземноморското слънце. Достатъчно е да навлезете в гъст...
Тераси наричаме откритите площадки, малко приповдигнати над земята или намиращи се на едно ниво с нея. На градинските или дворни участъци тези площадки играят значителна роля като декоративен елемент....
Думата депресия навлезе трайно в нашия речник, и всички ние поне веднъж в живота си сме изричали тайнствената фраза „Оставете ме, аз съм в депресия”. Най-често под депресия разбираме подтиснато настро...
Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Явява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на пр...