Още рецепти » 14 юни

 14 юни

ЗАКУСКА

Баница-сусамка

Прoдукти: 1 пакет кори, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. сирене, сусам, 1 ч.ч. лимонада, 1 к.ч. олио, 1 бучка краве масло.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме плънката, като разбиваме яйцата с киселото мляко, содата, брашното и сиренето. Взимаме по 2 кори, прегъваме ги откъм дългата страна по 4-5 см и отгоре върху прегънатата част слагаме от плънката, поръсваме със сусам и и завиваме на руло, което слагаме в намазнена тава на охлюв. По същия начин навиваме останалите кори. Отгоре можем баницата с масло, поливаме с лимонада и поръсваме обилно със сусам. Оставяме за около 20-30 мин да поеме течността и печем на умерена фурна до зачервяване.

ОБЯД

Селска чорба от пиле

Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Мусака със зелен фасул

Прoдукти: 500 г кайма (смес), 500 г зелен фасул, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 2 моркова, 6 домата, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме, настърганите моркови, каймата и 2 обелените и настъргани домати. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и задушаваме десетина минути на умерен огън. Отделно нарязваме боба и го задушаваме в малко количество леко подсолена вода. Щом поомекне, отцеждаме и го смесваме с каймата. Разбъркваме и изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме останалите домати, нарязани на кръгчета. Наливаме 1 пръст топла вода и печем в умерена фурна. Накрая заливаме със смес от разбитите яйца, млякото и брашното и запичаме, докато мусаката хване червеникава коричка.

Пирог с череши

Прoдукти: 1 кг череши /вишни/, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. олио, 500 г брашно, 1 к.ч кристална захар, 1 к.ч. счукан сухар, 3-4 с.л. пудра захар, 1 ванили /или 1/2 пакетче канела/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно с киселото мляко, в което сме разтворили содата. Постепенно прибавяме олиото и брашното. Замесваме меко тесто. Отделяме 1/3 от тестото и разточваме останалото на кръгла кора. Кората трябва да бъде достатъчно голяма, за да покрие дъното и стените на тавичката, в която ще печем сладкиша. Останалото тесто разточвами на дебел лист, от който изрязваме ленти, дебели около 1 см. Изчистваме черешите от костилките и ги разбъркваме със захарта и счукания сухар. Разстиламе кората в намаслена тавичка и върху нея разпределяме черешите. Отгоре кръстосваме изрязаните тестени ленти. Печем пирога в умерено силна фурна. Изчакваме да изстине, разрязваме го и поръсваме с пудрата захар, размесена с ванилията /или канелата/.

ВЕЧЕРЯ

Рамстег с лук

Прoдукти: 1 кг крехко телешко или свинско месо, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 5 глави лук, 2 с.л. вино, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на шницели, които леко начукваме с дървено чукче. Посоляваме ги, поръсваме ги с черен пипер, овалваме ги в част от брашното и ги пържим в сгорещената мас, докато се зачервят от двете страни. След това ги заливаме с разтопеното масло и виното. Нарязваме лука на филийки, посоляваме на вкус, овалваме го в останалото брашно и го пържим до златисто оцветяване. После го разпределяме на купчинки върху изпържените шницели.

Страчиатела

Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, 4 жълтъка, 150 г захар, 1 ч.ч. пълномаслена сметана, 50 г натурален шоколад, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото на огъня почти до завиране. После махаме от котлона и оставяме да изстива в захлупен съд. Разбиваме жълтъците със захарта и солта. При непрекъснато бъркане прибавяме млякото и сметаната. Слагаме във фризера за 30 мин, след което прибавяме настъргания шоколад и разбъркваме. Връщаме във фризера и държим поне 4 часа преди поднасяне.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Повече въздух!

Древните лекари смятали, че за да не боледува, човек трябва да остава гол поне два часа дневно. Съвременните обитатели на големите градове надали могат да си позволят това, въпреки че заради силно зам...

Бебешкото легло

Асортиментът от мебели за най-малките потребители е богат и позволява без усилия да се снабдите с нужните ви предмети, които са комфортни, безопасни, екологични. На родния пазар има десетки производит...

РАЗРЕШЕНИ ХЕРБИЦИДИ – 2017 г., II част

НАСА 360 СЛ - срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели при: овощни градини, лозя, свободни площи (стърнища) - 400-1200 мл/дка, Внася сe във фаза бутонизация на широколистните и ...

Хормонални противозачатъчни средства

Първите таблетки антибебе бяха същински хормонални бомби - 30 пъти по-силни (по-висока доза) от днешните. Междувременно се подобри не само качеството на таблетките против забременяване и поносимостта ...

Начало