ЗАКУСКА
Печени филии с пушено сирене
Прoдукти: 1 франзела, 200 г пушено сирене, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хлебчето на филии, които намазваме с тънък пласт масло. Отгоре нареждаме парченца пушено сирене с дебелината на филията. Слагаме ги в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна.
ОБЯД
Супа от зелен фасул без мазнина
Продукти за 3-4 порции: 500 г зелен фасул, 1 глава лук, 2 домата, 2 листа от целина, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, заливаме го с 4 ч.ч. студена вода и го варим на тих огън.Когато лукът поомекне, прибавяме нарязания зелен фасул. Засилваме огъня до умерен и варим 20 мин. Прибавяме обелените и настъргани домати. Варим супата още 15 мин, посоляваме и отстраняваме от огъня. Преди да поднесем, поръсваме със смес от ситно нарязани магданоз и листа от целина.
Пълнени филенца
Продукти за 4 порции: 800 г телешко филе, 3 глави лук, 1-2 яйца,олио, брашно, дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на филийки с дебелина 5 мм. Начукваме филенцата, като внимаваме да не ги накъсаме, и ги посоляваме. Нарязваме лука на дребно, запържваме го и го размесваме с разбитите яйца, като поръсваме със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Нареждаме филийките месо на дъска и разпределяме върху тях лучено-яйчната плънка. След това ги навиваме на рула, завързваме ги с конец, нареждаме ги в тенджера, заливаме с 2 с.л. вода и 2 с.л. олио и оставяме да се варят на тих огън. В тиган запържваме 1 с.л. брашно в 2 с.л. олио. Заливаме запръжката с малко вода и когато рулцата са полусварени, я изсипваме върху тях. Прибавяме няколко зърна черен пипер и дафинов лист, доваряваме и поднасяме рулцата, поръсени със ситно нарязан магданоз.
Кошнички
Прoдукти:1 пакетче краве масло,60 г пудра захар, 1 жълтък, настърганата кора на 1 лимон, 250 г брашно; зa крема: 1 пакетче краве масло, 100 г пудра захар, 2 жълтъка, настъргана кора от 1 лимон, сок от половин лимон, 1 к.ч. светъл ром, 150 г ситно счукани орехи, шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Прибавяме жълтъка, кората от лимона и брашното. Замесваме меко тесто. Правим малки топчета и ги слагаме в къдрави формички, намазани с масло, като с пръст разстиламе тестото по дъното и стените на формичките, така че да се образуват “кошнички”. Печем в умерена фурна. Разбиваме със захарта маслото за крема, прибавяме един по един жълтъците, кората и сока на лимона, рома и орехите. Всичко разбъркваме много добре. Изваждаме изпечените “кошнички” и ги препълваме с приготвения крем без да заглаждаме. Отгоре поръсваме с настърган шоколад.
ВЕЧЕРЯ
Зелени шницели
Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, средата на 1 филия сух бял хляб, 2 яйца, черен пипер, копър, 1 ч.ч. сварен и отцеден спанак, брашно, галета, мазнина, сол.
Нaчин на приготвяне: Към каймата прибавяме натопения във вода и отцеден хляб, спанака, 1 яйце и ситно нарязания копър. Поръсваме със сол и черен пипер и разбъркваме с миксер. Оформяме получената смес на шницели овалваме ги в брашното, потапяме ги в разбитото яйце, овалваме ги в галетата и пържим в сгорещената мазнина.
Медена салата с летни плодове
Продукти за 4 порции: 250 г малини, 250 г горски ягоди, 250 г боровинки, 2 с.л. мед, 150 мл прясно изцеден сок от касис, 150 мл прясно изцеден портокалов сок.
Нaчин на приготвяне: Заливаме меда с плодовите сокове и бъркаме, докато се разтвори. Смесваме плодовете, разпределяме ги в широки стъклени чаши и заливаме с медения сос.
Белгийска супа от карфиол Прoдукти: 1 л зеленчуков бульон (може и от кубче), 2 домата, 2 картофа, 2 моркова, 400 г карфиол, 1 червена чушка, сол, черен пипер. За добавка: 1 стрък босилек, 2 скил...
Открай време е известно, че зад измамната си красота и аромат някои растения крият силна отрова. Олеандърът, бучинишът, беладоната могат да създадат сериозни здравни проблеми, но само ако бъдат погълн...
Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...
Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...