Още рецепти » 17 февруари

 17 февруари

ЗАКУСКА

Блини

Прoдукти: 5-6 ч.ч. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая за хляб, 2 жълтъка, 2 с.л. краве масло.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1 ч.ч. мляко. Прибавяме разбитите жълтъци, останалото мляко, 1 с.л. разтопено масло и 4 ч.ч. брашно, разбъркваме добре и оставяме сместа на топло да втаса. После прибавяме още 1-2 ч.ч. брашно, така че да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Разбиваме много добре и оставяме тестото да втаса повторно. В силно сгорещен тиган разтопяваме останалото масло и сипваме от сместа на тънък пласт - като за палачинки. Изпържваме блините от двете страни и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Супа от леща и бекон

Продукти за 6 порции: 250 г леща, 150 мл зехтин, 1 глава лук, нарязана на филийки, 100 г бекон, нарязан на кубчета, 2 скилидки счукан чесън, 2 моркова, нарязани на кръгчета, 400 г консервирани домати, 1 с.л. сушен риган, сол и смлян черен пипер; за хлебните кубчета: 2 тънки филийки бял хляб, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Слагаме лещата в дълбока тенджера, покриваме я с вода и оставяме да заври. Варим 5 минути и изцеждаме водата. В дълбок тиган загряваме 2 с.л. зeхтин и пържим лука и бекона. Щом поомекнат, добавяме останалия зехтин, чесъна, морковите, керевиза, доматите, ригана, лещата, 1 л вода и подправките. Захлупваме и оставяме да къкри 30-40 минути, докато лещата омекне. Междувременно махаме кората от филийките хляб и ги нарязваме на кубчета. Пържим ги до златисто. Слагаме ги върху кухненска салфетка, посипана със сол и черен пипер, и оставяме да се отцедят от мазнината. Поръсваме супата с хлебните кубчета непосредствено преди сервиране.

Фрикасе натюр

Продукти за 4 порции: 600 г цяло парче месо по избор, 1 глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 жълтък, 1 ч.ч. прясно мляко, четвърт пакетче краве масло, 2-3 с.л. олио, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, лимонов сок, сол; зa гарнитурата: 1 ч.ч. ориз, четвърт пакетче краве масло, 2-3 ч.ч. бульон по избор, 1-2 с.л. настърган кашкавал, сол.

Почистваме месото от несмилаемите части, нарязваме го на порции и заливаме с кипящия бульон /или кипяща вода/, към който сме прибавили олиото, 1 щипка сол и няколко капки лимонов сок /или оцет/. Кипваме на силен огън, след което оттегляме на тих огън и варим 30 мин. Тогава прибавяме корените и лука, нарязани на едро, и продължаваме да варим, докато месото омекне. Изваждаме свареното месо и прецеждаме бульона. Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното и я разреждаме с охладения бульон. Подправяме приготвения сос със сол, черен пипер и лимонов сок, кипваме го и го варим няколко минути при непрекъснато бъркане. След това отстраняваме от огъня и подправяме с жълтъка, разбит с прясното мляко. Запържваме ориза за гарнитурата в маслото, докато стане прозрачен. Заливаме го с бульона и го оставяме да къкри на тих огън, докато поеме течността. Нарязваме сварените корени на дребно и ги заливаме с разтопеното масло. Разпределяме месото в чиниите за сервиране и непосредствено преди да поднесем го заливаме със соса. Гарнираме с ориза и със ситно нарязаните корени. Поръсваме всяка порция с настърган кашкавал.

Пасти Вера

Прoдукти: 140 г захар, 100 г краве масло, 5 жълтъка, 140 г смлени лешници, 50 г брашно, 6 белтъка, чаша сладко.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре захарта с жълтъците и прибавяме разбитите на сняг белтъци. Размесваме всички продукти, освен сладкото, като бъркаме непрекъснато. Изсипваме в тава, намазана с масло и поръсена с галета. Изпичаме и разрязваме хоризонтално на две. Намазваме едната половина със сладкото и прихлупваме другата половина. Нарязваме на квадратчета и поливаме с глазура по желание.


ВЕЧЕРЯ

Омлет с кайма

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 250 г кайма /смес/, 1 к.ч. олио, 3 домата, 1 ч.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме каймата заедно с настърганите домати в половината от мазнината. Отстраняваме от огъня, прибавяме ситно нарязания магданоз и разбитите с млякото яйца и разбъркваме. Подправяме с черен пипер и сол и в сгорещена мазнина изпържваме от сместа 4 омлета. Сгъваме готовите омлети на две и поднасяме.

Тиква с мед и орехи

Прoдукти: 800 г обелена и почистена от семената тиква, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 к.л. канела.

Нaчин на приготвяне: В отворена тенжера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода и слагаме металната решетка. Нареждаме отгоре нарязаната на парчета тиква, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. Изваждаме сварената тиква, прибавяме към нея меда и смлените орехи. Ароматизираме с канелата и разбъркваме много добре. Поднасяме тиквата студена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Събудете кактусите

Настъпи ли месец март, вече сме настроени за пролетта. За любителите на кактуси това е едно ново начало за грижи и радости. Цъфтящите през лятото видове цяла зима са били в истинска почивка. В избен...

Вкусни гозби с лапад

Лапад с ориз Прoдукти: 3-4 връзки лапад, 1 к.ч. ориз, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме изчистения и измит...

Най-важното за мозайката

Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. ...

Защо е нужен велотестът?

Велоергометричната проба е полезно и информативно функционално безкръвно изследване при боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфаркт). Има широко приложение и в спортната медицин...

Начало