Още рецепти » 08 юни

 08 юни

ЗАКУСКА

Селски бохчи

Прoдукти: 5-6 дълги пера зелен лук, 2 яйца, 175 г брашно, 250 мл вода или прясно мляко, 3 с.л. олио, 2 с.л. мед, 1 щипка сол, 250 г сварен, топъл и подправен по вкус ориз за плънката.

Нaчин на приготвяне: В купа разбиваме яйцата с водата /млякото/. Посоляваме. Прибавяме брашното на части и бием с миксер, за да получим гладка каша. Добавяме олиото и меда. Сгорещяваме сача. Намазваме го с олио и изсипваме в него 2 с.л. от тестото, така че да покрием равномерно дъното. Държим на огъня 30-40 сек., докато сместа хване коричка. Обръщаме катмата със шпатула и печем от другата страна около 10 сек. Редим катмите една върху друга в затоплен съд. Пълним всяка от тях с оризова плънка, прибираме нагоре краищата и завързваме с перо зелен лук, което предварително сме бланширали във вряща подсолена вода за 1 мин и сме го разполовили. Сервираме бохчите топли. Оризът може да бъде заменен от същия грамаж пълнеж от пържени бъркани яйца или задушен спанак със сирене.

ОБЯД

Супа от пилешки черен дроб

Продукти за 4 порции: 1 л пилешки бульон, 300 г пилешки черен дроб, 30 г краве масло, 1 яйце, 1 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото на пяна и прибавяме ситно накълцания черен дроб, жълтъка и галетата. Слагаме сол, черен пипер и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбиваме белтъка на сняг и също го прибавяме към сместа. Оформяме от нея малки топчета и с лъжица ги пущаме в бульона, който сме сложили на огъня да заври. Оставяме супата да ври с топчетата 10 мин, поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.

Пиле яхния с пресен лук

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 к.ч. олио, 2 домата, 4-5 стръка пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, 7-8 зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. В тенджера под налягане сипваме олиото и 1 к.ч. вода. Прибавяме пилето, обелените и настъргани домати, ситно нарязания лук, брашното, ситно нарязан магданоз, червения и черния пипер. Посоляваме на вкус, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин.

Пирог с череши

Прoдукти: 1 кг череши, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. олио, 500 г брашно, 1 к.ч кристална захар, 1 к.ч. счукан сухар, 3-4 с.л. пудра захар, 1 ванилия /или 1/2 пакетче канела/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно с киселото мляко, в което сме разтворили содата. Постепенно прибавяме олиото и брашното. Замесваме меко тесто. Отделяме 1/3 от тестото и разточваме останалото на кръгла кора. Кората трябва да бъде достатъчно голяма, за да покрие дъното и стените на тавичката, в която ще печем сладкиша. Останалото тесто разточвами на дебел лист, от който изрязваме ленти, дебели около 1 см. Изчистваме черешите от костилките и ги разбъркваме със захарта и счукания сухар. Разстиламе кората в намаслена тавичка и върху нея разпределяме черешите. Отгоре кръстосваме изрязаните тестени ленти. Печем пирога в умерено силна фурна. Изчакваме да изстине, разрязваме го и поръсваме с пудрата захар, размесена с ванилията /или канелата/.

ВЕЧЕРЯ

Омлет със зелени подправки

Продукти за 2 порции: 4-6 яйца, масло или маргарин колкото два ореха, 2 с.л. настърган кашкавал, 2-3 ч.л. ситно нарязани подправки (магданоз, пресен лук, естрагон, копър), сол.

Нaчин на приготвяне: Поставяме тигана на огъня и го оставяме да се загрее добре. Яйцата разбиваме с вилица, докато на повърхността се получи пяна. Разтопяваме маслото в загретия тиган и веднага изсипваме яйцата, така че да покрият дъното. Поръсваме с настъргания кашкавал и подправките и опичаме от двете страни.

Десерт с грис и ванилов сос

Прoдукти: 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. грис, 2 с.л. какао, 1 щипка канела; зa соса: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 4 с.л. нишесте, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Сипваме млякото в дълбок съд, прибавяме захарта и при непрекъснато бъркане загряваме на силен огън, докато захарта се разтвори. Тогава наливаме на тънка струйка размитото в малко вода какао. Като продължаваме да бъркаме, постепено сипваме гриса. Оставяме сместа да ври на тих огън, докато получим гъста каша. Прибавяме канелата, оставяме крема да поизстине 15 минути и го разсипваме във формички за саварини. Притискаме добре и обръщаме формичките върху чинийки. Отделно смесваме млякото за ваниления сос със захарта и размитото в студена вода нишесте. Варим 15 мин на умерен огън, след което прибавяме ванилията. Оставяме соса да изстине, заливаме с него десерта и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отгледайте си перуанска ябълка

Никандрата е родом от Перу и Боливия, където е известна като декоративно и техническо растение. Наричат я още перуанска ябълка. Тя е едногодишно растение с твърди оребрени стъбла, високи 25-100 см, оц...

Летни мусаки

Вегетарианска мусака Прoдукти: 1 кг картофи, 2 патладжана, 2 тиквички, 4 домата, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 1/2 ч.ч. зехтин, риган, 1 чаша леща, 1 дафинов лист, сол на вкус. Нaчин на пригот...

Страстно танго в Аржентина

Не е достатъчно да се видят градовете и пейзажите, за да се възприеме напълно Аржентина. Човек трябва да се потопи в нестихващото, пълно със страсти шоу. А за да опознае родината на Хорхе Луис Борхес,...

Сърцето сигнализира за проблеми

Безспорен факт е, че сърдечните болести стават все по-много и все по-често поразяват и млади хора. Причините са много, но най-важните са лошото хранене, замърсеният въздух, начинът на живот и лудият р...

Начало