Още рецепти » 31 май

 31 май

ЗАКУСКА

Млин

Прoдукти: 500 г брашно, 1/2ч.л. сол, 1 с.л. оцет, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 250 мл вода; зa плънката: 200 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца.

Нaчин на приготвяне: Замесваме меко банично тесто от брашното, оцета, солта и водата. Месим тестото около 20 мин и след това го разделяме на 10 топчета, които оставяме да почиват 15 мин на топло. После от всяко топче разточваме по една тънка кора. Смесваме натрошеното сирене за плънката с разбитите яйца и киселото мляко. На големия котлон на печката /или на плочата на печката/ запичаме корите една след друга. В намаслена тава слагаме три от корите, като всяка кора напръскваме с разтопено краве масло. Върху третата кора слагаме 1/4 от плънката. Нареждаме още три кори, като също ги напръскваме с масло. Върху шестата кора разстиламе половината от останалата плънка. Нареждаме отгоре още три кори, напръскани с масло. Разстиламе останалата плънка и покриваме с последната кора. Напръскваме отгоре с останалото масло /половината от цялото количество/, нарязваме млина на ромбове и го печем в умерено загрята фурна. Поръсваме опечения млин с вода и го завиваме с кърпа, за да омекне. Поднасяме го топъл.

ОБЯД

Врачанска пилешка чорба

Прoдукти: 500 г пиле, 4-5 люти чушлета, 2-3 домата, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето с подсолена вода и го слагаме на огъня да ври. Когато месото омекне, прибавяме опечените, обелени и почистени от семето люти чушлета и почистените, обелени и ситно нарязани лук и домати. След 15 минути изваждаме пилето и го обезкостяваме, нарязваме месото на парченца и го връщаме в супата. Преди поднасянето на супата, подправяме със счукания чесън и поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Заешки бутчета с плънка

Прoдукти: 2 заешки бутчета, 100 г спанак или лапад, 8 маслини, 30 г шам-фъстък, 3 с.л. галета, 2 малки глави бял лук, 1 яйце, 2 с.л. зехтин, сол, черен пипер, бъбреци и черен дроб от заека.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме заешките бутчета, измиваме ги, подсушаваме и ги намазваме със зехтин. Слагаме ги в малка тавичка за печене и прибавяме половин супена лъжица зехтин. Включваме фурната на 210 градуса и оставяме да се затопли. Нарязваме маслинките на продълговати ленти. Размесваме с почистения шам-фъстък, галетата и яйцето. Обелваме и накълцваме на ситно лукчетата. Сипваме останалия зехтин в тенджера, загряваме на котлона и изпържваме лукчетата до златисто. Добавяме бъбреците и черния дроб и обръщаме на всеки две минути, докато се изпържат. Изваждаме ги и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме всичко към сместа и разбъркваме. В кипналата вода слагаме спанака или лапада за около 1 минута, изваждаме и отцеждаме внимателно. Нарязваме и прибавяме към плънката. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Поставяме заешките бутчета върху дъска и внимателно слагаме плънката в тях. Прилепваме двете страни и увиваме с конец. Можем да ги фиксираме допълнително с напречно забити клечки за зъби. Слагаме бутчетата в тавичката със зехтин, която поставяме във фурната. Печем, като от време на време ги обръщаме, за да хванат златиста коричка и от двете страни. Ако е необходимо, наливаме по малко вода. Когато бутчетата се опекат, изваждаме клечките и сваляме конеца. Нарязваме ги на филийки. Може да сервираме това ястие топло или студено.

Пирог с череши

Прoдукти: 1 кг череши /вишни/, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. олио, 500 г брашно, 1 к.ч кристална захар, 1 к.ч. счукан сухар, 3-4 с.л. пудра захар, 1 ванили /или 1/2 пакетче канела/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно с киселото мляко, в което сме разтворили содата. Постепенно прибавяме олиото и брашното. Замесваме меко тесто. Отделяме 1/3 от тестото и разточваме останалото на кръгла кора. Кората трябва да бъде достатъчно голяма, за да покрие дъното и стените на тавичката, в която ще печем сладкиша. Останалото тесто разточваме на дебел лист, от който изрязваме ленти, дебели около 1 см. Изчистваме черешите от костилките и ги разбъркваме със захарта и счукания сухар. Разстиламе кората в намаслена тавичка и върху нея разпределяме черешите. Отгоре кръстосваме изрязаните тестени ленти. Печем пирога в умерено силна фурна. Изчакваме да изстине, разрязваме го и поръсваме с пудрата захар, размесена с ванилията /или канелата/.

ВЕЧЕРЯ

Агнешки котлети по италиански

Прoдукти: 8 агнешки котлета, 150 г кашкавал, 1-2 яйца, 3-4 с.л. мазнина, галета, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Начукваме леко котлетите, натриваме ги със сол и черен пипер и ги овалваме в настъргания кашкавал. Панираме всеки котлет първо в разбито яйце, а после в галета и пържим в сгорещената мазнина до равномерно поруменяване.

Крем “Ванилия”

Прoдукти: 2 чаени чаши прясно мляко, 3 жълтъка и 3 белтъка, 2 равни супени лъжици брашно, 12-15 бучки захар, 2 чаени лъжички захар на пясък, 2 праха ванилия.

Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в една част от студеното мляко и го прибавяме към останалото мляко, в което сме разтопили бучките захар и сме разбили жълтъците. Изсипваме сместа в подходящ съд и непрекъснато бъркаме върху слаб огън, докато се посгъсти. Сваляме от огъня, прибавяме ванилията, разсипваме на порции и оставяме да изстине. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг и украсяваме изстиналия крем със снежни купчинки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да си отгледате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От десет години то е на мо...

Десерти с кафе

Класическо тирамису Прoдукти: 200 г захар, 4 яйца, 500 г маскарпоне, 400 г бишкоти, 1 ванилия, кафе, ром, какао. Нaчин на приготвяне: На водна баня смесваме захарта с жълтъците. Прибавяме маска...

Да се дава ли флуор на децата?

В умерено количество флуорът влияе благоприятно както върху млечните зъби на децата, така и върху костната система на възрастните. Как действа? Противокариесната му роля е открита в началото...

Народни рецепти за премахване на мазоли

Лятото свърши и е време да кажем „сбогом” на сандалите, джапанките, изобщо на леките и удобни летни обувки. Преходът към затворените зимни обувки често ни „подарява” мазоли по краката. Може да се изба...

Начало