Още рецепти » 10 април

 10 април

ЗАКУСКА

Мекици с прясно мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята на каша в малко хладка вода заедно с 1 щипка захар и 2-3 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след това от втасалата мая, разбитите яйца, млякото със захарта и пресятото със солта брашно омесваме меко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме готовите мекици топли като по желание ги поръсваме с пудра захар.

ОБЯД

Млечна супа с ориз

Продукти за 4 порции: 3 с.л. ориз, 2 с.л. краве масло, 100 г сирене (кашкавал), 4 ч.ч. прясно мляко, чубрица, 2 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме ориза в маслото и заливаме с 2 ч.ч. вода. Прибавяме млякото и оставяме да ври 15 минути. Малко преди да свалим от котлона слагаме чубрицата и застройваме с разбитите яйца и настръганото сирене (кашкавал).

Зрял фасул с кайма

Продукти за 4 порции: 300 г кайма, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. доматено пюре, 125 мл червено вино, 300 г сварен зрял фасул, 1 червена чушка, щипка лют червен пипер, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и чесъна и ги нарязваме на ситно. Почистваме чушката и я нарязваме на тънки ивички. В дълбок тиган сгорещяваме олиото и запържваме лука и чесъна. Прибавяме каймата и пържим 10 минути на умерен огън, като разбъркваме от време на време. Сипваме доматеното пюре и подправяме със сол, червен и черен пипер. Наливаме виното. Отцеждаме сварения боб и го добавяме към каймата заедно с чушката. Разбъркваме и похлупваме съда. Варим ястието на тих огън 30 минути. Сервираме го с пържени картофи или картофено пюре.

Малки кексчета с банани и орехи

Прoдукти: 250 г брашно, 150 г захар, 100 г счукани орехови ядки, 1 ч.л. сода, 2 щипки сол, 2 яйца, 3 банана, 2/3 кофичка кисело мляко, 125 мл олио.

Нaчин на приготвяне: В една купа смесваме брашното, захарта, счуканите орехови ядки, содата и солта. В друга купа разбъркваме олиото, яйцата, смачканите банани и киселото мляко. Смесваме продуктите и бъркаме докато получим еднородно тесто. Разпределяме в малки намазнени формички и печем до готовност.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтенца с бира

Прoдукти: 300 г кайма, 1 глава лук, 1 к.ч. галета, 3 яйца, 1 бира, лимонов сок, лют сос, черен пипер, 1 ч.ч. кетчуп, хрян, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с лука, галетата и яйцата. Оформяме малки кюфтенца, изпичаме ги във фурната или ги изпържваме до златисто. Отцеждаме ги от излишната мазнина върху кухненска хартия. В тиган смесваме останалите продукти и оставяме да врат около 15 минути. Изсипваме кюфтенцата вътре и оставяме ястието на слаб котлон още 30 минути.

Меден крем

Прoдукти: 250 г безсолна извара, 4 с.л. мед, 4 с.л. сироп от компот /вишни, ягоди, малини, касис/, 1 ябълка, 1 портокал, 2 с.л. стафиди, 2 с.л. нарязани на иглички и запечени бадемови ядки.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер изварата, меда, сиропа от компота и портокаловия сок. Прибавяме стафидите и ябълката, която предварително сме обелили и настъргали. Оставяме крема да престои 1 час на студено, след което го разпределяме в чашите за сервиране и го украсяваме с портокалови резенчета и бадемовите “иглички”.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Декоративен троскот за мързелива морава

Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИМОНИ

От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т.н...

Безплатната вода от небето

Една от най-големите опасности, които дебнат човечеството, е нарастващия недостиг на вода. Разумното й използване днес е гаранция, че утре няма да страдаме от безводие. В търсене на ефикасни начини за...

Облагородяване на декоративни растения

Облагородяването на дървесните и храстовите видове е вегетативен начин за размножаване. Той намира широко приложение в практиката. Успехът на операцията зависи до голяма степен от родството на компоне...

Начало