ЗАКУСКА
Сиренки
Прoдукти: 3ч.ч. брашно, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол; зa плънката: 300 г сирене, 2 яйца; 1 жълтък за намазване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и го смесваме с киселото мляко и разтопеното масло. Прибавяме содата, солта и брашното. Омесваме меко тесто. Разделяме тестото на 2 части и разточваме 2 дебели кори. Разстиламе едната кора на дъното на намаслена тавичка и поръсваме отгоре със смес от натрошеното сирене и разбитите яйца. Покриваме с втората кора, намазваме отгоре с жълтъка, разбит с 1 с.л. вода и печем в умерено загрята фурна. Веднага след като извадим от фурната, нарязваме на квадрати. Поднасяме сиренките топли.
ОБЯД
Млечна крем-супа от леща
Продукти за 5-6 порции:150 г леща, 1-2 с.л. масло, 1/2 с.л. брашно, 1/2 с.л. грис, 250 мл прясно мляко, сол, черен пипер, 4 филии по-стар бял хляб, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита леща се залива с 300 мл подсолена вода, сварява се и се пасира. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното, а после и гриса. Наливаме прясното мляко, разбъркваме и изсипваме запръжката при лещата. Подправяме с черен пипер и оставяме супата да клокне на котлона. Нарязваме хляба на кубчета и ги изпържваме в маслото. Гарнираме с тях лещата.
Кисели пиперки, пълнени с ориз
Продукти за 4 порции: 12 пиперки от туршия, 3-4 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 6 с.л. олио, 1 с.л. брашно, джоджен или чубрица.
Нaчин на приготвяне: Изплакваме пиперките със студена вода и ги почистваме от дръжките и семето. Задушаваме ситно нарязания лук до омекване в 4 с.л. олио, прибавяме ориза и пържим 4-5 минути. Подправяме сместа с червен пипер и стрит джоджен или чубрица и с нея напълваме пиперките. Нареждаме ги една до друга в тенджерка, заливаме ги с останалото олио и гореща вода, притискаме с чиния и варим на слаб огън. Когато са почти готови, ги заливаме с размитото в малко студена вода брашно и варим още 5 минути. Поднасяме ги студени.
Грис халва
Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Студентски кюфтенца
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 40 г краве масло, 1 ч.ч. сирене, 1 с.л. доматено пюре, 1 яйце, сол, черен пипер, магданоз, брашно и олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза, изцеждаме го и прибавяме маслото. След като изстине добавяме настърганото сирене, наситнения магданоз, доматеното пюре и яйцето. Посоляваме сместа и поръсваме с черен пипер. Оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашно и пържим в сгорещено олио.
Кус-кус с екзотични плодове
Прoдукти: 3 кивита, 1 зелен лимон, 1 манго, 1 портокал, 2 мандарини, 1 нар, няколко стръкчета мента, 1 с.л. захар, 1 пакет кус-кус, 2 с.л. масло.
Нaчин на приготвяне: Обелваме плодовете и ги нарязваме на парчета, прибавяме оронените зърна от нара и поливаме всичко със сока на лимона и портокала. Поръсваме с ванилия, захар и накъсаните на дребно ментови листа. Похлупваме сместа и оставяме за 2 часа в хладилника. Сваряваме кус-куса, прибавяме маслото и смесваме с плодовете. Украсяваме с листа от мента и сервираме веднага.
Дълго кюфте, пълнено с яйца Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, ч...
Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата,...
В умерено количество флуорът влияе благоприятно както върху млечните зъби на децата, така и върху костната система на възрастните. Как действа? Противокариесната му роля е открита в началото...
Всеки изминал ден все повече ни приближава към най-вълнуващите и очаквани празници -Коледа и Нова година. Следващите седмици са изпълнени с радостта на очакването и надеждата. И с подготовката на дома...