ЗАКУСКА
Оризови палачинки с конфитюр
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. брашно, 4 яйца, сол, 1 с.л. пудра захар, 2 ванилии, 1 щипка настъргана лимонена кора, четвърт пакетче краве масло, конфитюр от сини сливи.
Нaчин на приготвяне: Варим ориза в леко подсоленото мляко, докато набъбне. Оставяме го да изстине и го смесваме със сметаната, брашното, разбитите яйца, захарта, ванилията и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре и от полученото тесто изпържваме палачинки в намазан с маслото и силно загрят тиган. Докато са още топли, намазваме палачинките с конфитюр и ги поднасяме, без да ги прегъваме или навиваме на руло.
ОБЯД
Супа с печен лук
Продукти за 4-5 порции: 5 глави лук, 2 ч.ч. настърган кашкавал, 2-3 ч.ч. бульон, 1-2 к.ч. сметана, 1 к.ч. суха смес за картофено пюре, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 4 с.л. краве масло, подправки
Нaчин на приготвяне: Запичаме нарязания на колелца кромид лук и го пасираме. Разтопяваме маслото в тенджера с дебело дъно и наливаме зехтина. Прибавяме пюрето от лука и при непрекъснато бъркане постепенно наливаме бульона. Варим до готовност, после прибавяме картофеното пюре, поръсваме смлените орехи, наливаме сметаната и намаляме огъня. Накрая обработваме с пасатора, овкусяваме и сервираме супата, поръсена с кашкавала.
Леща със зеленчуци
Продукти за 4 порции: 500 г леща, 2 моркова, 2 глави лук, 2 домата /пресни или от консерва/, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, чубрица, мащерка, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и чесъна, а морковите нарязваме на кръгчета. Обелваме доматите и ги нарязваме на парченца. Сипваме продуктите в сгорещеното олио и ги задушаваме. Слагаме лещата в тенджера с 1,5 л студена вода. Прибавяме задушените зеленчуци, стритите чубрица и мащерка и сол на вкус. Захлупваме и оставяме ястието да ври на слаб огън, докато се свари лещата. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Пържени ябълки в тесто
Прoдукти: 4 сочни възкисели ябълки, канела, захар, мазнина за пържене; зa тестото: 150 г брашно, 1 к.ч. светла бира, 1 жълтък, 2 белтъка, 1 с.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме на средно гъста каша брашното, жълтъка, захарта за тестото, малко сол и бирата. Оставяме сместа да почива около половин час на топло място. След това внимателно прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Обелваме ябълките, отстраняваме внимателно семенната част и ги нарязваме на кръгчета, дебели около 1см. Потапяме кръгчетата в приготвеното тесто и ги изпържваме от двете страни в сгорещено олио. Изваждаме ги, оставяме ги малко да се отцедят и ги поръсваме със пудра захар, размесена с канела.
ВЕЧЕРЯ
Гювечета с тиквички
Прoдукти: 1 кг тиквички, 250 г сирене, 4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, копър, магданоз, олио, сол, галета.
Нaчин на приготвяне: Намазваме дъното на гювечетата с мазнина. Измиваме, обелваме и нарязваме тиквичките на колелца. Подреждаме в гювечетата два реда тиквички, които посоляваме на вкус. Поръсваме с натрошено сирене. Разбиваме 3 от яйцата и слагаме от тях във всяко гювече. Поръсваме със ситно нарязани копър, магданоз и чесън. Отгоре нареждаме още два реда тиквички. Заливаме с млякото, в което е разбито другото яйце. Поръсваме с галета. Захлупваме и печем в предварително загрята фурна. Малко преди да извадим гювечетата от фурната, махаме капака, за да може ястието да се зачерви.
Маслен лешников крем
Прoдукти: 200 г пудра захар, 5 жълтъка, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 суп. л. брашно, 200 г масло, 100 г солени лешници, 1 лъжичка коняк, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Слагаме на огъня захарта с жълтъците, млякото и брашното и бием с тел, докато се сгъсти. Продължаваме да бием - да се сгъсти. Отделно разбиваме маслото и към него прибавяме жълтия крем, изпечените и смлени лешници, коняка и ванилията.
Косопад, пърхот, цъфтеж, прекалено омазняване - проблемите, които ни създава косата, си имат своето решение. Все пак, за да бъдат всички шансове за успех на наша страна, трябва да използваме най-подхо...
Задушено зеле Прoдукти: 1 средно голяма зелка, 4-5 моркова, 4-5 домата, 1 пакетче краве масло, 3 с.л. олио, чубрица, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето и го смесваме с нас...
През есента, казват дерматолозите, освен листата от дърветата пада и косата. Сериозно ли е положението, можем да преценим сами и след това да вземем съответните мерки. Няма място за паника С...
Искаме ли през май и юни да берем хубави ягоди, не трябва да подценяваме октомврийските грижи за тях. Основната, ако не и единствена за сезона е обработката на почвата. Тя е малко по-различна от обраб...