Още рецепти » 08 септември

 08 септември

ЗАКУСКА

Пърженки

Прoдукти: 500 г брашно, 150 г сирене, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка сода бикарбонат, 1 ч.л. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар, 1 1/2к.ч. мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме сиренето на ренде и го разбъркваме с яйцата. Разбиваме сместа добре и прибавяме към нея останалите продукти. Омесваме средно твърдо тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Разрязваме кората на правоъгълници, които изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Супа с юфка

Прoдукти: 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 4 домата, 1 с.л. олио, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 л месен бульон, 100 г дребна юфка, 4 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите във вряща вода, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Нарязваме лука, моркова и целината на кубчета и ги запържваме в смес от маслото и олиото. Прибавяме доматите, посоляваме, поръсваме с черен пипер, захлупваме и задушаваме. Накрая сипваме юфката и варим супата, докато юфката омекне. Преди поднасяне поръсваме с настъргания кашкавал.

Плевенска мусака от пилешки дреболии

Прoдукти: 300 г пилешки дреболии, 1 кг картофи, 3-4 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. разтопено краве масло или маргарин, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В мазнината задушаваме до омекване нарязания на тънки филийки лук. Прибавяме пилешките дреболии, нарязани по преценка на домакинята. Задушаваме ги 5-6 минути и наливаме виното и 1 ч. ч. топла вода. Отново задушаваме 15 минути. Нарязваме на филийки картофите и в намазана тавичка нареждаме пласт картофи, а след това смес от пилешки дреболии и лук, като всеки пласт поръсваме със сол и черен пипер. Най-отгоре завършваме с картофи. Завиваме тиквичката с алуминиево фолио и печем 1 час в слаба фурна. Махаме фолиото и запичаме картофите до златисто.

Щрудел с млечно тесто

Прoдукти: 200 г брашно, 3 яйца, 150 г захар, 1 ч.ч мляко, 1 к.ч. олио, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 кг ябълки, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, млякото, пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Разбъркваме и внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на гъст сняг. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре нареждаме нарязаните на филийки ябълки. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Крокети от ориз и сирене

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 150 г сирене, 2 яйца, 4 с.л. галета, 1 к.ч. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с 500 мл подсолена вряща вода, прибавяме малко мазнина и го сваряваме. След като изстине, прибавяме натрошеното сирене и 1 яйце. Омесваме и от сместа правим крокети. Потапяме ги последователно в разбитото яйце и галетата и пържим в сгорещена мазнина.

Берлински крем

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 250 г захар, 6 жълтъка, 12 листа желатин, 1 л разбита сметана, 1 ч.л ликьор по избор.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с малко студено мляко, а останалото сваряваме със захарта. Към свареното мляко прибавяме на тънка струйка жълтъците, като непрекъснато бъркаме. Варим десетина минути на умерен огън, след което прибавяме желатина. Щом желатинът се разтвори, отстраняваме от огъня и оставяме крема да изстине. После прибавяме ликьора и разбъркваме. Разпределяме крема в чаши за сервиране и го оставяме 2-3 часа в хладилника.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Самодивски чимшир в саксия

Самодивският чимшир произхожда от Северна Африка, Европа и Южна Америка. У нас растението е познато като джел или бодлива зеленика. Естествени находища има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица...

Вкусни гозби с дреболии

Дроб по селски Прoдукти:1 кг черен дроб, 500 мл прясно мляко, 1-2 парчета пушена наденица , 2 глави лук, 1-2 морковчета, 2-3 скилидки чесън, 1-2 чушки, 1 люта чушка, 3-4 домата, 1 дафинов лист...

Солени кексове

Царевичен кекс Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. пшенично брашно, 1 ч.ч. царевично брашно, 200 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпулвер. Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре яйцата и ги с...

За да се събуждате бодри

Как да не им завиди човек на децата - едва изскочили от леглото, те веднага започват да тичат из цялата къща, закусват с огромен апетит, не спират да говорят. В същото време възрастните едва-едва отле...

Начало