Още рецепти » 10 март

 10 март

ЗАКУСКА

Тестени рулца

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 250 г сирене, 4 с.л. сметана, 3 с.л. кисело мляко, 1 скилидка чесън, сол, смлян черен пипер, счукан ким, 100 г кашкавал, 1 лимон за украса

Нaчин на приготвяне: Оставяме тестото леко да се отпусне, нарязваме го на парчета, които разточваме тънко, а после нарязваме на лентички с широчина около 5 см. Натрошаваме сиренето, смесваме го с млякото, сметаната и настъргания кашкавал. Подправяме с ким, черен пипер и счукан с малко сол чесън. Избъркваме плънката добре. Гребем с лъжичка и слагаме в долния край на всяка лента. Навиваме на рулце, напръскваме с малко вода и приплескваме всяко. Подреждаме рулцата в изплакната със студена вода тавичка на разстояние едно от друго. Печем в силна фурна.

ОБЯД

Шкембе чорба със застройка

Продукти за 4-5 порции: 500 г телешко шкембе, 1 к.ч. кисело или прясно мляко, 1 глава чесън, черен и червен пипер, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Пущаме шкембето във вряща вода, както е цяло, за да запазим хранителните му качества. Варим на умерен огън, докато започне да омеква /около 2 часа/. Изваждаме го, отцеждаме и го нарязваме на малки парченца. Прецеждаме бульона и връщаме в него нарязаното шкембе. Застройваме чорбата с киселото /прясното/ мляко, посоляваме и поръсваме с черен и червен пипер. Отделно предлагаме оцет, смесен със счукания с малко сол чесън.

Руло с месо и домати

Продукти за палачинката: 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. брашно, щипка сол; зa плънката: 300 г кайма, 1-2 глави лук, 1 –2 доматчета, 150 г пушено сирене, 6-7 гъби, 200 г лапад, черен пипер, магданоз, кашкавал за поръсване.

Нaчин на приготвяне: От продуктите за палачинката приготвяме тесто и оформяме голяма палачинка. Печем я в умерено загрята фурна в тавичка с размери 30 х40 см, в която предварително сме загряли 100 г масло. За плънката запържваме каймата, доматите, лука и гъбите. Прибавяме нарязаното на малки късчета пушено сирене, магданоз, черен пипер и сол. Плънката изсипваме по средата на палачинката, завиваме на руло и поръсваме с настърган кашкавал. Връщаме рулото във фурната и печем няколко минути, докато се разтопи кашкавала.

Кадаиф със сметана

Прoдукти: 1,5 л прясно мляко, 200 г захар, 120-130 г кадаиф, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 2 ч.ч. сметана, 1 с.л. краве масло, 6 зърна карамфил, 1 ч.л. смлян кардамон, 1 ч.л. розова вода.

Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и го оставяме да ври на слаб огън. В друг съд разтопяваме маслото и запържваме в него карамфила и половината от смления кардамон. Прибавяме натрошения кадаиф и пържим, докато стане светло кафяв. Заливаме с горещото мляко и варим около 5 мин на умерен огън, като бъркаме, за да не загори. Когато сместа започне леко да се сгъстява, отстраняваме от огъня. Изчакваме да поизстине и прибавяме разбитата сметана и розовата вода. Разбъркваме добре, изсипваме десерта в подходящ съд за сервиране и поръсваме с останалия кардамон. Можем да го поднесем както топъл, така и студен.

ВЕЧЕРЯ

Пица със шунка

Прoдукти: 300 г готово тесто, 60 г краве масло, 1 к.ч. доматен сок, 200 г пушена шунка, 150 г настърган кашкавал, 4-5 гъби, мащерка, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото в обилно намаслена тава на пласт с дебелина 2 см и го оставяме да престои 15-20 мин. Разтягаме го по формата на тавата, така че дебелината му да стане около 1 см. Краищата на тестото изтегляме като первазче по стените на тавата. Намазваме с разтопеното масло и доматения сок, поръсваме със сол, черен пипер и стрита мащерка и отгоре подреждаме нарязаните на ивички гъби и нарязаната на парченца шунка. Наръсваме с настъргания кашкавал и печем 30 мин в умерена фурна.

Ябълков накип

Прoдукти: 6-7 ябълки, 70 г краве масло, 100 мл вино, ром или коняк, 5 яйца, 4 с.л. пудра захар, 100 г смлени бадеми или лешници, галета, желе или сладко за пълнеж
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, внимателно ги издълбаваме и изчистваме от семките и във всяка слагаме желе или сладко. Редим ги в намаслена тавичка, наливаме алкохола, отгоре разпределяме останалото масло и ги задушаваме в слаба фурна. В купа разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме смлените ядки, разбитите на твърд сняг белтъци и галетата. Изсипваме тази смес върху ябълките, засилваме фурната до умерена топлина и печем до поруменяване на заливката.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Десерти с тиква

Печена тиква Прoдукти: 1 тиква, 1-2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2-3 ч.ч. прясно мляко. Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на тънки филийки. Покриваме дън...

Ястия с тиквички

Котлети от тиквички Продукти за 4-5 порции: 3-4 тиквички, 4-5 яйца, 150 г кашкавал, копър, магданоз, брашно, галета, олио за пържене, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета,...

Кафето – красиво, но капризно растение

Кафето (Coffea), без което не можем, се получава от едно екзотично растение. То произхожда от Африка, някогашното царство Кофа, сега провинция на Етиопия, на чието царство е взело името. В родината си...

Фонте Лученте – любов и дарование

Фонте Лученте се намира на пътя, водещ от Фиезоле до Монтебени. Градината е отворена за посетители от 31 март до 29 октомври от 10 до 15 часа. Приемат се групи от максимум 30 души. Някои части на град...

Начало