Още рецепти » 03 март

 03 март

ЗАКУСКА

Тутманик със сух хляб

Прoдукти: 1 сух хляб, 4 яйца, 200 г сирене, 100 г краве масло, 1 кофичка мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки, като отстраняваме корите. Разбиваме яйцата с киселото мляко и содата. Потапяме филийките в яйчната смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Върху първия ред филийки поръсваме обилно натрошено сирене и поливаме с разтопеното масло. Нареждаме втори ред филийки и отново поръсваме сирене и масло. Покриваме с останалите филийки, заливаме с останалото масло и изпичаме тутманика в силна фурна.

ОБЯД

Чорба от картофи и ориз

Прoдукти: 350 г картофи, 60 г лук, 50 г ориз, 3-4 с.л. олио, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме на слаб огън в олиото и 1-2 с.л. вода. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 5-6 ч.ч. вряща подсолена вода. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи. Когато картофите омекнат, прибавяме ориза и варим още 10 мин. Отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Каша от гъби

Прoдукти: 500 г пресни или 250 г стерилизирани гъби, 1 ч.ч. брашно, 1 пакетче краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на малки парченца и ги сваряваме в подсолена вода. Разтопяваме маслото и пържим в него брашното, докато стане златисто. Разреждаме с отварата от гъбите и при непрекъснато бъркане варим на умерен огън. Когато кашата кипне, прибавяме гъбите и посоляваме на вкус. Доваряваме като от време на време разбъркваме. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер. /Ако приготвяме кашата със стерилизирани гъби, разреждаме запърженото брашно с течността от консервата и малко гореща вода./

Орехов кекс с мед

Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 4-5 счукани карамфилчета, 1 1/2ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер.

Нaчин на приготвяне: Разтапяме меда в дълбок съд. Наливаме 1 ч.ч. топла вода. Последователно прибавяме смлените орехови ядки, канелата, счуканите карамфилчета и брашното, което сме пресяли 2 пъти заедно с бакпулвера. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в предварително загрята силна фурна.

ВЕЧЕРЯ

Котлети от леща

Прoдукти: 1 кг леща, 2 с.л. брашно, 3-4 яйца, сол, черен пипер, 1 глава лук, магданоз, 3 с.л. масло, галета

Нaчин на приготвяне: Сваряваме добре измитата и изчистена леща. Отцеждаме и я пасираме. Смесваме я с наситнените лук и магданоз, яйцата, брашното, 1 с.л. масло и подправките и разбъркваме хубаво. От това пюре оформяме питки, които овалваме в галета, топим в разбито яйце и пържим в сгорещено масло до поруменяване. Поднасяме ги със сос или със зелева салата.

Овесени ядки с ябълки

Прoдукти: 4 с.л. овесени ядки, 4 с.л. сладко сухо мляко, 3 сладки ябълки, 150 мл вода, сокът на 1 голям лимон, 120 г орехови ядки, 1 банан.

Нaчин на приготвяне: Накисваме овесените ядки за 10 часа в студената вода. После добавяме към тях настърганите ябълки, лимоновия сок и сухото мляко. Разливаме сместа в купички и украсяваме с парченца банан и орехови ядки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Запазете си свежи рози за зимата

Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...

Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...

Как да сготвим котлети

Котлети с желирани лукчета Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г...

Долихос украсява стени и огради

Долихосът (Dolichos) е много интересно растение от сем. Бобови, което произхожда от Източна Индия. Внимание заслужава видът D. lablab. Стъблото му е виещо се, много прилича на боба, но е доста по-дебе...

Начало