ЗАКУСКА
Млечна баница
Прoдукти: 250 г брашно, 100 мл вода, 75 г краве масло, 25 мл олио, 1 с.л. оцет, 2 яйца, 150 г захар, 750 мл прясно мляко, 40 г грис, щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Брашното се пресява непосредствено преди готвене, за да не се сбие. От него се отделя 1 шепа за ръсене, а от останалото заедно с хладката вода, солта, олиото и оцета се замесва тесто. То се оформя на топчета, които се разточват на питки. От 3-4 питки, които се поставят намазани една върху друга, се разточва 1 лист. От 4-5 така получени листа се приготвя баницата. Между листовете се поставя повече масло, за да не се залепят при печенето. Така приготвената баница се нарязва на парчета и леко се запича. Полуопечената баница се залива с млякото, сварено със захарта и гриса и смесено с разбитите яйца. Оставя се да се доопече, докато сместа от захарта, млякото и гриса се сгъсти като крем.
ОБЯД
Пилешка супа с кашкавал и броколи
Продукти за 5 порции: 800 г обезкостено пилешко месо, 2 глави прясно броколи, 60 г краве масло, 1 ч.ч. брашно, 3 кубчета пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 1-2 ч.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото на умерен огън, прибавяме брашното и след постоянно бъркане оформяме гъста смес. Отделно в дълбока тенджера наливаме 2 л вода и прибавяме кубчетата пилешки бульон, парченцата пилешко месо, цветчетата броколи, черен пипер и сол на вкус. Покриваме с капак и след като заври оставяме супата да къкри на слаб огън 45 мин. Сгъстяваме супата, като при енергично бъркане прибавяме сместа с брашното. Варим още 5 мин, сваляме от огъня и щом супата поизстине, прибавяме сметаната и настърганият кашкавал.
Мусака със зелен фасул
Прoдукти: 500 г кайма (смес), 500 г зелен фасул, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 2 моркова, 6 домата, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме, настърганите моркови, каймата и 2 обелени и настъргани домати. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и задушаваме десетина минути на умерен огън. Оделно нарязваме боба и го задушаваме в малко количество леко подсолена вода. Щом поомекне, отцеждаме и го смесваме с каймата. Разбъркваме и изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме останалите домати, нарязани на кръгчета. Наливаме 1 пръст топла вода и печем в умерена фурна. Накрая заливаме със смес от разбитите яйца, млякото и брашното и запичаме, докато мусаката хване червеникава коричка.
Торта с малинов сняг
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 пакетче краве масло, 2 яйца, 300 г пудра захар, 400 г добре узрели малини, 1 ванилия, 1/2 ч.л. амонячна сода.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме добре маслото с 3 с.л. пудра захар. Прибавяме последователно, като непрекъснато разбиваме, жълтъците, амонячната сода и пресятото с ванилията брашно. Изсипваме приготвеното тесто в намазана с масло и поръсена с брашно форма за торти и печем в умерена фурна до бледо златист цвят. Отделно разбиваме леко в дълбок съд белтъците, прибавяме останалата пудра захар и 250 г малини и бием продължително сместа, докато получим плътен, гъст малинов сняг. Изваждаме изпечения блат в чиния за сервиране, покриваме го с приготвения крем и украсяваме с едри и здрави малини.
ВЕЧЕРЯ
Калцоне
Прoдукти: 80 г масло, 5 яйца, 250 г брашно, 250 г кисело мляко, 250 г шунка, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 50 г настърган кашкавал, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, малко галета
Нaчин на приготвяне: От маслото, 1 жълтък, брашното, 1 щипка сол и 3-4 с.л. кисело мляко замесваме средно меко еластично тесто, което разделяме на две. От по-голямата част разточваме тънка кора, с която застиламе дъното и стените на намаслена и набрашнена тавичка. Плънката приготвяме като наситняваме шунката, прибавяме нарязания на ситно и изпържен в олиото лук, 3 яйца, настъргания кашкавал, останалото мляко и подправките. Разбъркваме добре и разстиламе върху кората. Отгоре покриваме с останалата кора, прищипваме добре краищата, набождаме повърхността с вилица, намазваме със жълтък и печем в умерена фурна.
Леден крем
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 4 яйца, 3 с. л. захар, 3 с. л. бяло нишесте, 70 г пудра захар, 6 бишкоти, 500 г сладолед, сладко от вишни, 1 пакетче ванилена захар.
Нaчин на приготвяне: В тенджерка стопяваме 3 с. л. захар на светъл карамел. Заливаме с прясното мляко и варим, докато карамела се разтвори. Прибавяме размитото в малко вода нишесте и жълтъците. Варим крема на слаб огън, до сгъстяване. Ароматизираме с ванилията и го изсипваме във високи чаши. Оставяме крема да изстине напълно, а през това време разбиваме белтъците с пудрата захар на гъст сняг. Шприцоваме обилно бяла глазура и украсяваме с половин бишкота, сладко от вишни и 2-3 лъжици сладолед.
През есента, когато листата падат от дърветата, в градината настъпва истински безпорядък. Добрият стопанин се изправя пред трудна задача – какво да прави с огромното количество окапали листа, които за...
Как се размножават китайски и японски хризантеми – пита Иван Германов от Стара Загора. Господин Германов, От питането се разбира, че проявявате интерес към придобилите изключителна ...
Една от най-характерните особености на дворните овощни градини е, че в тях се засаждат различни видове и сортове. Тяхното основно предназначение е да задоволят семейните нужди с пресни и за преработка...
Виното от касис е много полезно с ценните си съставки и приятния си аромат. Не се приготвя трудно. Касисът се отличава от червеното и бяло френско грозде с по-голямото захарно съдържание и по-силен ар...