ЗАКУСКА
Персийски тутманик
Прoдукти: 4 яйца, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. натрошено или настъргано сирене, 1-2 ч.ч. брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме последователно към тях мазнината, киселото мляко, в което сме разтворили содата, настърганото сирене и толкова брашно, че сместа да получи гъстотата на кейково брашно. Изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тавичка, намазваме отгоре с яйце и печем до зачервяване в умерена фурна.
ОБЯД
Селска чорба
Продукти за 4 порции: 500 г агнешко или шилешко месо, 2 стръка пресен лук, 30 г краве масло, 3 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 домат, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета, заливаме го с 6 ч.ч. студена вода и варим на тих огън. Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2-3 с.л. бульон от месото. Прибавяме домата също нарязан на ситно. Като се поизпари водата, слагаме ориза, разбъркваме и прибавяме брашното. Изсипваме запръжката към почти свареното месо. Когато оризът се свари, дръпваме ястието от огъня, посоляваме и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.
Джолан по италиански
Продукти за 4 порции: 1 кг говежди джолан, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 1/2 к.ч. червено вино, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре джолана и го варим в продължение на 1 час с нарязания на филийки чесън. Прибавяме виното, размитото с малко студена вода доматено пюре, обелените скилидки чесън цели, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол. Оставяме ястието да се задушава на умерен огън, докато месото омекне съвсем, а сосът се сгъсти.
Мраморно руло
Прoдукти: 250 г смлени орехови ядки, 5-6 с.л. пудра захар, 2 белтъка, 2-3 с.л. какао, 2 с.л. ром; зa крема: 1 пакетче краве масло, 1-2 с.л. пудра захар, 2 сварени жълтъка, 1 ванилия, 1 с.л. кокосово брашно; зa украсата: 1 пакетче ниско калорично масло или сладка сметана, наколко разноцветни желе-бонбони, 1-2 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на сняг, прибавяме смлените орехови ядки, захарта, пресятото какао и рома. Разбъркваме сместа добре и я разстиламе върху пергаментова хартия на правоъгълна кора.
Разбиваме на пяна маслото за крема със захарта. Пасираме твърдо сварените жълтъци, докато още са топли, и ги прибавяме към маслото. Прибавяме също така ванилията и кокосовото брашно. Разбъркваме добре и разстиламе крема върху приготвената кора. Навиваме кората на руло и го загъваме в пергаментовата хартия. Оставяме го да престои 2-3 часа в хладилник. Преди да поднесем, намазваме рулото с разбитото със захарта масло /или сметана/ и поръсваме с нарязаните бонбони.
ВЕЧЕРЯ
Панирано пиле по добруджански
Прoдукти: 1 пиле, 1 к.ч. бяло брашно, 1 с.л. разтопено краве масло, 2 белтъка, 1 ч.ч. олио, 2 връзки магданоз, 1 ч.л. черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме или опичаме пилето. Забъркваме от брашното и малко вода рядко тесто за панировка. Посоляваме на вкус и прибавяме разтопеното масло, като не преставаме да разбиваме. Оставяме тестото да престои 30 мин. След това внимателно прибавяме разбитите на сняг белтъци. Потапяме пилешките порции в тази смес, посоляваме ги, поръсваме с черния пипер и ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио. Изваждаме изпържените парчета и ги оставяме да се отцедят, а в същата мазнина запържваме ситно нарязания магданоз. Поднасяме пилето, гарнирано с изпържения и отцеден магданоз.
Млечно парфе
Прoдукти: 3 яйца, 3 с.л. захар, 4 с.л. брашно; за крема: 1 пакетче краве масло, 2 кофички кисело мляко, 3 яйца, 250 г захар, 1 с.л. желатин.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта на огъня до сгъстяване. Постепенно прибавяме брашното, а накрая - белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. вода. Изсипваме сместа във форма, намаслена и застлана с намаслена хартия. Печем в умерено силна фурна. Отделяме изпечения блат от хартията, слагаме го в тортена чиния и затваряме около него обръча на формата. Прецеждаме млякото. Разбиваме жълтъците на слаб огън до сгъстяване. След това отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме. Постепенно изсипваме сместа в разбитото масло и бъркаме, докато стане глатка и пухкава. При непрекъснато бъркане прибавяме изцеденото мляко и разбитите на сняг белтъци. Накрая лъжичка по лъжичка слагаме и разтворения в малко топла вода желатин. Изливаме крема върху блата и оставяме да се желира. Отгоре поръсваме с настърган шоколад. По желание можем да сложим в крема парченца плодове или крокан, а отгоре да гарнираме парфето с плодове или захаросани бадеми.
Люцерн е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Швейцария. Разположен на брега на живописното Фирвалдщетско езеро (Езеро на четирите кантона), заобиколен от всички страни от Алпите, град...
Думата депресия навлезе трайно в нашия речник, и всички ние поне веднъж в живота си сме изричали тайнствената фраза „Оставете ме, аз съм в депресия”. Най-често под депресия разбираме подтиснато настро...
За ползата, която носят на човешкия организъм кълновете и зародишите разговаряме с доц. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диетика. - Д-р Байкова, ка...
Няма дете, което поне веднъж да не е задоволявало някое свое желание, присвоявайки семейни пари или вещи. Изправени лице в лице с кражбата, родителите се чувстват зашеметени. Едни затварят очи, надява...