Още рецепти » 01 април

 01 април

ЗАКУСКА

Пърженки с кашкавал

Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.

ОБЯД

Брюкселска супа с гъби

Продукти за 4 порции: 500 г гъби, 2 с.л. краве масло, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 л месен бульон, 1 к.ч. сметана, 2 твърдо сварени яйца, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Прекарваме през месомелачка гъбите и ги изпържваме в разтопеното масло заедно със ситно нарязания лук. Сипваме брашното и пържим, докато получим кафяв цвят. Постепенно наливаме бульона, разбъркваме добре, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим. Отстраняваме супата от огъня, слагаме сметаната, поръсваме със ситно нарязан магданоз и прибавяме твърдо сварените яйца, нарязани на малки парченца.

Гювеч от дребна риба с пресен лук

Продукти за 4 порции: 1 кг прясна дребна риба, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1-2 връзки пресен лук, 2 моркова, 1 парче целина, 3-4 домата, 1 дафинов лист, 10-12 зърна черен пипер, 1 лимон, 2 с.л. счукан сухар, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме рибата в пръстен съд заедно със ситно нарязания пресен лук, нарязаните на кубчета целина и моркови, обелените и настъргани домати и дафиновия лист. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. Наливаме олиото, бялото вино и толкова вода, че да се покрият продуктите. Поръсваме със счукания сухар, нареждаме отгоре нарязания на колелца лимон. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.

Реване с грис и брашно

Прoдукти: 7 яйца, 3 с.л. брашно, 6 с.л. грис, 2 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме поотделно жълтъците и белтъците. Слагаме белтъците върху жълтъците и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. След това постепенно сипваме лъжица по лъжица гриса и брашното, като през цялото време леко разбъркваме. Намасляваме тавичка, покриваме я с бяла хартия, която да покрива дъното и стените на тавичката, и изсипваме сместа върху хартията. Слагаме тавичката в предварително загрята силна фурна. След няколко минути намаляме огъня и допичаме в умерена фурна. Оставяме реването да изстине, надупчваме го с вилица и го заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта и 2 ч.ч. вода.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от репички

Продукти за 4 порции: 3 връзки репички, 1 яйце, 1 1/2 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 малка глава лук, джоджен, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме репичките, посоляваме и ги смесваме със ситно нарязаните джоджен и лук. Прибавяме разбитото яйце и брашното. Омесваме и оформяме малки топчета. Овалваме топчетата в брашно и ги пържим в силно сгорещена мазнина, докато хванат златиста коричка. Поднасяме ги, поръсени със смес от сол и черен пипер.

Спагети с ягоди и сметана

Продукти за 4 порции: 150 г спагети, 200 г дребни ягоди, 100 г захар, 1 ч.ч. течна сметана, 2 с.л. лешниците.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме ягодите на половинки и ги поръсваме с 1 с.л. захар. Нарязваме лешниците и леко ги запичаме в сух тиган. Разтваряме останалата захар в сметаната и варим 5-6 мин на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Отделно сваряваме спагетите и ги отцеждаме. Заливаме ги със сметаната, загряваме на огъня и разпределяме в чиниите за сервиране. Отгоре нареждаме ягодите и поръсваме с лешници.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да облекчим невродермита при децата?

Невродермитът е мъчително кожно заболяване, при което стресът усилва сърбежа. Затова е важно в дома да има подходяща атмосфера. Укрепете детското спокойствие За да се облекчат болното си ...

Как да сготвим калмари

Панирани калмари Прoдукти: 8 калмара, 4 с.л. галета, 2 яйца, 1/2 ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета, които потапяме последователно в галет...

Белият имел носи здраве и късмет

Ако се основаваме на старинните легенди, с право можем да отбележим, че имелът е чудновато “космическо“ растение. Защо ли? Защото то не расте на замята, а между земята и небето. Представете си как тов...

Консервиране на сливи

Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...

Начало