Още рецепти » 19 април

 19 април

ЗАКУСКА

Лесни бухти

Прoдукти: 800-900 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 1 равна с.л. сода бикарбонат, 1-2 капки лимонов сок, 1 равна ч.л. сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме хлебната сода в лимоновия сок, сипваме я в киселото мляко, прибавяме солта и брашното и омесваме меко тесто. Разточваме тестото на кора с дебелина 4-5 мм. Изрязваме от кората различни фигурки – квадратчета, ромбчета, триъгълници, които изпържваме в голямо количество сгорещена мазнина.

ОБЯД

Селска пролетна чорба

Продукти за 6 порции: 500 г киселец, 1-2 марули, листата от 1-2 глави целина, 2-3 листа от калофер, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно киселеца, марулята, калофера и целината и ги задушаваме в сгорещената мазнина. Когато позавяхнат, наливаме 1,5 л топла вода, посоляваме на вкус и варим 45 мин на умерен огън. Накрая застройваме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко, и отдръпваме тенджерата от огъня.

Каша от сирене с мляко

Продукти за 4-5 порции: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. брашно, 2 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото заедно с разтопеното масло и запържваме брашното. Когато стане златисто, разреждаме с прясното мляко, за да получим рядка каша. Варим на умерен огън като непрекъснато разбъркваме. След 10 мин прибавяме натрошеното сирене и посоляваме. Доваряваме кашата, докато достигне желаната гъстота. Отстраняваме от огъня, поръсваме с черен пипер и поднасяме.

Точена баница с извара и мед

Прoдукти: 250 г брашно, 1/2 ч.л. оцет, 3-4 с.л. топла вода, 125 г масло или маргарин, 9 с.л. разтопено масло за намазване, 1 щипка сол; зa плънката: 400 г извара, 2 яйца, 2 с.л. мед, 3 с.л. захар, настъргана кора от половин лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: От посочените продукти замесваме тесто, оформяме го на топка и го оставяме за 15 мин „да почине”. Разделяме го на 9 равни части, от които разточваме 9 тънки кори и ги оставяме да поизсъхнат. За плънката смесваме изварата с разбитите яйца, меда, захарта, лимоновата кора и 1 щипка сол. Нареждаме корите в тава, като всяка мажем с разтопено масло и поръсваме с плънка. Изпичаме баницата в сгорещена фурна. Когато се изпече, поръсваме я с вода, покриваме с кърпа и оставяме да омекне.

ВЕЧЕРЯ

Пица “Вегетариана”

Продукти за тестото: 250 г брашно, 15 г мая, 150 мл топла вода, 1 с.л. зехтин, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г домати, 2 глави лук, 1-2 скилидки чесън, 150 г маслини, 150 г печурки, 1-2 с.л. консервиран грах, 2-3 червени чушки, 50 г настърган кашкавал, 2 с.л. зехтин, риган, магданоз, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: От изброените продукти замесваме средно твърдо еластично тесто. Разделяме го на две топки, които покриваме с кърпа и оставяме на топло място да втасват. Малко поизмесваме пак втасалото тесто и го разточваме на кори с дебелина 1 см, които слагаме в намазнени тавички. Нарязваме шапчиците на гъбите на ивички. Задушаваме ги в 1 с.л. зехтин и малко вода, като прибавяме нарязаните на ивички чушки. След 2-3 мин прибавяме нарязания на тънки колелца лук и наситнения чесън. Поръсваме със сол и черен пипер и щом омекнат, сипваме граха. Разпределяме тази смес върху пиците. Подреждаме разполовените маслини. Подреждаме и нарязаните на много тънки филийки домати. Напръскваме с остатъка от зехтина. Поръсваме ригана и настъргания кашкавал. Печем 15-20 мин в силна фурна. Готовите пици поръсваме със ситен магданоз.

Желиран крем с кисело мляко

Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 200 г захар, сокът и кората от 1 лимон, 2 с.л. желатин, 100 г орехови ядки, 50 г стафиди.

Нaчин на приготвяне: Сипваме захарта към киселото мляко и разбиваме много добре. Прибавяме лимоновия сок и ситно настърганата лимонова кора, ситно нарязаните орехови ядки и стафидите. Отделно накисваме желатина в студена вода и след това го разтваряме на водна баня. Оставяме го малко да поизстине и го сипваме в млечната смес. Разбъркваме и разсипваме крема в стъклени чаши, които слагаме в хладилника за 2-3 часа. Украсяваме желиралия крем с плодове от сладко или захаросани плодове и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да сготвим талиатели

Талиатели огретен Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч...

Къде зимува мушкатото?

Късна есен, пред прага на зимата сме. Къде и как да презимуват цветята ни? Ще ви разкажа приказка за трима братя и една сестра от рода Пеларгониум. Те тръгнали по света от Южна Африка, където оставили...

Живите зелени фасади

Трудно е да си представим градина без катерливи растения. Те нямат равни, когато трябва да се придаде на пространството особена екзотика и романтика, да се направят уютни зелени ниши или да се разнооб...

Консервиране на тиквички

Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...

Начало