ЗАКУСКА
Попара с кисело мляко, запечена в гювече
Продукти за 1 гювече: 100 г сирене, 50 г краве масло, 2 филии бял хляб, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Намазваме гювечето с масло и слагаме в него хляба, нарязан на малки залъци. Натрошаваме отгоре по-голямата част от сиренето. Слагаме маслото, захлупваме и запичаме във фурната,докато хлябът се зачерви. Отделно разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме останалото натрошено сирене и заливаме гювечето с тази смес. Връщаме отново във фурната и без да захлупваме допичаме до зачервяване на заливката.
ОБЯД
Жътварски таратор
Продукти за 4 порции: 500 г краставици, 1 л вода, 1-2 с.л. оцет, сол, копър
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Сипваме водата и подправяме на вкус с оцет и сол. Поръсваме със ситно нарязан копър.
Моркови със зелен фасул и сметана
Продукти за 4 порции: 300 г моркови, 300 г зелен фасул, 1 с.л. брашно, 20 г краве масло, 1 к.ч. сметана, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме фасула на парчета и прибавяме нарязаните на кубчета моркови. Посоляваме, заливаме с вряла вода и задушаваме, докато омекнат. Правим светла запръжка от маслото и брашното и разреждаме със сметаната и малко бульон от зеленчуците. Варим, докато сосът се посгъсти. Прибавяме задушените фасул и моркови. Поръсваме 1-2 щипки захар и варим още 5-6 мин.
Грис фламери
Прoдукти: 1 л сварено и прецедено прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 4 с.л. грис, 1 щипка сол, 1 ч.ч. сметана, 1 с.л. пудра захар, 2 с.л. плодове от сладко, 2 с.л. ром /или коняк/.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сладкото от сиропа, нарязваме ги на ситно и ги заливаме с рома /коняка/. Приготвяме от кристалната захар светъл карамел. Кипваме млякото с 1 щипка сол и го изсипваме върху карамелизираната захар. Прибавяме гриса и варим до сгъстяване. Разпределяме на порции и охлаждаме. Гарнираме с разбитата с пудрата захар сметана и плодовете от сладкото. По желание при поднасянето можем да поръсим с рома, с който сме полели плодовете.
ВЕЧЕРЯ
Крокети от ориз и сирене
Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. ориз, 150 г сирене, 2 яйца, 4 с.л. галета, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с 500 мл подсолена вряща вода, прибавяме малко мазнина и го сваряваме. След като изстине, прибавяме натрошеното сирене и 1 яйце. Омесваме и от сместа правим крокети. Потапяме ги последователно в разбитото яйце и галетата и пържим в сгорещена мазнина.
Пияни плодове
Прoдукти: 400 г диня, 2 портокала, 1 лимон, 5 кайсии, 1 киви, 1 бутилка червено вино, 1 к.ч. черешов ликьор, 100-150 г захар, 100 мл вода.
В тенджера кипваме захарта с водата,нарязания на парченца лимон и единия портокал. Разбъркваме, за да се разтвори захарта. Оставяме 4-5 минути да ври, пресипваме в голям съд ,а след като изстине, добавяме виното и алкохола. Почистваме останалите плодове, пускаме ги в течната смес и всичко разпределяме в чаши, които оставяме на хладно за около 2 часа.
Сигурно мнозина си мислят, че белият цвят е универсален, малко скучен и студен. Когато трябва да се избира господстващата цветова гама, рядко предпочитанията ни са свързани с него. Знаем, че бялото си...
Лешникови целувки Прoдукти: 4 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 150 г лешници, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Бием белтъците със захарта на водна баня. Към получената гъста смес прибавяме счуканит...
Невинаги е наложително при първата болка в стомаха, появата на цирей или на силно главоболие веднага да викате лекар. Без да прилагате самолечение, можете да облекчите състоянието си и евентуално да п...
За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...