ЗАКУСКА
Сиренки
Прoдукти: 3ч.ч. брашно, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол; зa плънката: 300 г сирене, 2 яйца; 1 жълтък за намазване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и го смесваме с киселото мляко и разтопеното масло. Прибавяме содата, солта и брашното. Омесваме меко тесто. Разделяме тестото на 2 части и разточваме 2 дебели кори. Разстиламе едната кора на дъното на намаслена тавичка и поръсваме отгоре със смес от натрошеното сирене и разбитите яйца. Покриваме с втората кора, намазваме отгоре с жълтъка, разбит с 1 с.л. вода и печем в умерено загрята фурна. Веднага след като извадим от фурната, нарязваме на квадрати. Поднасяме сиренките топли.
ОБЯД
Рибена чорба с целина
Продукти за 4 порции: 1 глава от сом или 500 г друга риба, 1 глава целина, 1 с.л. препечено брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в подсолена вода, изваждаме я и я обезкостяваме. Слагаме месото в супник, а бульона прецеждаме и слагаме да ври с целината, обелена и нарязана на кубчета. Преди да свалим чорбата от огъня сгъстяваме с препеченото брашно, а след като я свалим застройваме с жълтъците и малко лимонов сок. Сипваме готовата чорба в супника при рибата и поръсваме с черен пипер.
Бяла риба с кашкавал
Продукти за 4 порции: 1 кг бяла риба, 3-4 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. галета, 250 г кашкавал, магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на по-големи парчета, които напръскваме с лимонов сок и посоляваме. Оставяме да престоят 30 мин. Възвираме вода в дълбока тенжера и варим рибата 8 мин - докато леко омекне. Отцеждаме я. Размиваме брашното на гладка кашичка с виното и малко от рибния бульон. Варим този сос 15 мин. В тавичка изсипваме олиото, подреждаме рибните порции, заливаме със соса, поръсваме със ситен магданоз и галета, а най-отгоре с настъргания кашкавал. Печем 30 мин в умерена фурна.
Портокалово суфле
Прoдукти: 4 жълтъка, 5 белтъка, сок от 1 портокал, 100 г захар, 30 г нишесте, 300 мл прясно мляко, 30 г краве масло, 1 с.л. ликьор.
Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в 1 ч.ч. мляко, а останалото мляко сваряваме заедно със захарта. Прибавяме размитото нишесте и портокаловия сок. При непрекъснато бъркане варим, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и смесваме с маслото и жълтъците. Изчакваме да изстине и прибавяме ликьора и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намазана с масло и поръсена със захар формичка за суфле. Формичката трябва да е с такава вместимост, че 1/3 от нея да остане празна. Печем в предварително загрята фурна при температура 200°С. През първите 20 мин не отваряме фурната.
ВЕЧЕРЯ
Юфка със сух салам и домати
Продукти за 4 порции: 400 г юфка на ленти, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 червена чушка, 2 стръка праз, 100 г сух салам, 60 г краве масло, 2 ч.ч. бяло вино, 5-6 домата, 300 мл заквасена сметана, 3-4 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. нарязан риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в леко подсолена вода и я отцеждаме. Нарязваме на ситно лука, чесъна, чушката, праза и салама. Запържваме всичко в сгорещеното масло. Наливаме виното и варим 15 мин. Обелваме доматите, нарязваме ги на кубчета и ги смесваме със сметаната. Подправяме с риган, черен пипер и сол. Сипваме доматената смес при другите зеленчуци и варим 7-8 мин. Разпределяме сварената юфка по чиниите за сервиране, а отгоре сипваме зеленчуковата смес. Поръсваме всяка порция със ситно нарязан магданоз.
Ябълки в малинов сироп
Прoдукти: 6 средно големи ябълки, 150 мл сироп от малини, 70 г краве масло, мента.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, очистваме сърцевината и нарязваме на кръгчета. Запържваме ги в гореща мазнина и от двете страни. Слагаме ги в съда за сервиране и заливаме със сиропа. Можем да поръсим със ситно нарязана прясна мента.
Селска супа с лапад Прoдукти: 400 г лапад, 1 връзка пресен лук, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме лапада от жилките, нар...
Планинският туризъм привлича много хора със своята романтика. Изкачването по стръмните пътеки, прекосяването на цъфтящите поляни, сглобяването на семейната палатка обаче крият опасност от наранявания ...
Супа от тиквички Продукти за 4 порции: Продукти за 4 порции: 1 тиквичка, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. ориз, магданоз, червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Обелвам...
Не е достатъчно да се видят градовете и пейзажите, за да се възприеме напълно Аржентина. Човек трябва да се потопи в нестихващото, пълно със страсти шоу. А за да опознае родината на Хорхе Луис Борхес,...