Още рецепти » 17 декември

 17 декември

ЗАКУСКА

Оризови тиганици

Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 1-2 яйца, черен пипер, 1-2 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода, като внимаваме да не се развари. Прецеждаме и измиваме с хладка вода. Разбиваме яйцата и ги прибавяме към ориза заедно с настърганото сирене и черния пипер. Сгъстяваме с брашно, за да се гребе от сместа, без да се разсипва. Сгорещяваме олио в тиган и пускаме от сместа, като притискаме с лъжицата. Изпържваме тиганиците от двете страни. Сервираме ги с кисело мляко.

ОБЯД

Кремсупа от зрял фасул с кренвирши

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, сол, 1 стрък праз, 1 глава лук, 1 клонче чубрица, 5-6 скилидки чесън, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, черен пипер, кренвирши, малко олио за изпържването им.

Нaчин на приготвяне: От вечерта накисваме фасула с 1/2 ч.л. сол. На другия ден го измиваме, наливаме му студена вода и слагаме да кипне на силен огън. Изливаме водата, измиваме фасула, наливаме му студена вода и добавяме нарязаните на ситно праз и лук, чесъна и клончето чубрица. Оставяме всичко да се вари до сваряване на фасула. Когато е вече готов, прецеждаме и претриваме през цедка или гевгир и връщаме в тенджерата. Отделно запържваме брашното в олиото и го прибавяме към супата. Посоляваме и варим още 5-10 минути. Нарязваме на дребни парченца кренвиршите и ги препържваме в сгорещено олио. Поднасяме кремсупата, поръсена с черен пипер и препържени кренвирши.

Сьомга върху зеленчуци

Прoдукти: 750 г филе от сьомга, 1 стрък праз, 1 глава лук, 2 моркова, 1 глава целина, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 1 к.ч. зеленчуков бульон, 1 к.ч. червено вино, 3 с.л. краве масло, 1-2 с.л. сметана, 2 с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме сьомгата на кубчета и я поръсваме с лимонов сок, черен пипер и сол. Нарязваме лука, чесъна и магданоза на ситно и заедно с нарязаните праз, целина и моркови ги задушаваме в разтопеното масло. Щом поомекнат, заливаме с виното и бульона и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прехвърляме зеленчуците в тавичка и нареждаме отгоре рибата. Покриваме с алуминиево фолио и печем във фурна, загрята до 190°С. Заливаме готовата риба със сметаната.

Макарони с тиква

Прoдукти: 200 г макарони, 1 кг тиква, 5 яйца, 5 с.л. захар, половин пакетче краве масло, канела, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Почистваме и обелваме тиквата. Настъргваме я на едро ренде, леко посоляваме и я запържваме в разтопеното масло. После я сипваме при макароните заедно с мазнината. Разбиваме яйцата със захарта, ароматизираме с канела и смесваме с останалите продукти. Разстиламе сместа в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна до зачервяване.

ВЕЧЕРЯ

Пържени топки от яйца и картофи

Прoдукти: 1 кг картофи, 4 яйца, магданоз, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите необелени. Обелваме ги и още топли ги пресоваме. Прибавяме разбитите яйца, ситно нарязан магданоз и сол. Омесваме добре, за да получим средно гъста каша. С лъжица вземаме от кашата и пържим в тиган с леко сгорещена мазнина.

Овесени ядки с ябълки

Прoдукти: 4 с.л. овесени ядки, 4 с.л. сладко сухо мляко, 3 сладки ябълки, 150 мл вода, сокът на 1 голям лимон, 120 г орехови ядки, 1 банан.

Нaчин на приготвяне: Накисваме овесените ядки за 10 часа в студената вода. После добавяме към тях настърганите ябълки, лимоновия сок и сухото мляко. Разливаме сместа в купички и украсяваме с парченца банан и орехови ядки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отгледайте си хеликония в саксия

Хеликонията отлично расте в помещение и единствената причина, поради която тази култура не е толкова разпространена, е огромният й размер. Грижите за нея не са сложни и не се нуждае от много светлина....

Резитба на виещи се рози

Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...

Актуалните фототапети

За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...

Направете си каскада от ягоди

Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и впечатляват с каскадата си от тънки филизи, украсени едновременно с б...

Начало