ЗАКУСКА
Панирани сандвичи с шунка
Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 200 г шунка, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в млякото и го смесваме с разбитите яйца. Нарязваме шунката на 5 тънки филийки и слагаме по 1 парче между две хлебни филии. Потапяме така приготвените сандвичи в яйчната смес и ги изпържваме в сгорещеното олио.
ОБЯД
Пилешка чорба с картофи
Продукти за 4-5 порции: 1 по-малко пиле /около 500-600 г/, 3 глави лук, 2 с.л. краве масло, 3-4 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязана прясна чубрица /или 1 ч.л. стрита суха чубрица/, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето както е цяло в подсолена вода, заедно със ситно нарязания лук и маслото. Изваждаме го, отстраняваме костите и нарязваме месото на малки парченца, които връщаме в чорбата. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и варим на умерен огън. След 10 мин слагаме обелените и настъргани домати и доваряваме чорбата. Непосредствено преди да отстраним от огъня, поръсваме с чубрица.
Печен хек
Продукти за 4 порции: 4 риби хек, 1 глава накълцан лук, 1 жълтък, 2 с.л. лимонов сок, 60 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В намаслена тавичка нареждаме нарязаната на едри парчета риба. Поръсваме с лука. Разбиваме жълтъка с лимоновия сок, посоляваме и изливаме върху рибата. Поръсваме с половината разтопено масло, эахлупваме тавичката и печем в умерена фурна. Изваждаме готовата риба в затоплена чиния и заливаме с останалото сгорещено масло. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Кекс с пресни сливи
Прoдукти: 400 г сини сливи, 150 г краве масло, 1 ванилия, 125 г захар, 4 яйца, 200 г брашно, щипка сол, 50 г смлени орехи, 2 с. л. какао, 1 с. л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Сливите изчистваме и нарязваме на парченца. Разбиваме маслото с ванилията, прибавяме едно по едно яйцата, смесеното със солта и бакпулвера брашно и смлените орехи. Изсипваме сместа в кексова форма и печем 60-70 минути в предварително загрята до 180°С фурна. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Кашкавал с колбаси на фурна
Продукти за 4 порции: 200 кашкавал, 200 г колбаси /шунка, кренвирши, пресен салам и др./, 1 пакетче краве масло, 4 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в тавичка. Почистваме кашкавала и колбасите и ги нарязваме на дребни парчета, размесваме ги с брашното и черния пипер и заливаме с разбитите с млякото и малко сол яйца. Разбъркваме сместа и я сипваме в сгорещената мазнина. Печем ястието до леко зачервяване.
Сладолед от диня
Прoдукти: 350 г диня без семките и кората, 400г сметана, 4 жълтъка, 1к.ч. конфитюр от къпини /малини/, 1-2 к.ч. пудра захар, 3 с.л червени боровинки, държани във вишновка или друг алкохол, 3 с.л.сладко червено вино.
Нaчин на приготвяне: Пасираме половината диня на пюре, а останалото количество нарязваме на дребни парченца, които прибираме в хладилника. Смесваме пюрето от диня с конфитюра,захарта и виното. Разбиваме сметаната на бързи обороти с миксер и объркваме с разбитите също поотделно жълтъци. Сместа прибираме в машинка за сладолед или в хладилната камера, разбърквайки често. Поднасяме с държаните в алкохол боровинки и също накиснатите по желание отделени динени парченца.
Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата,...
Там някъде в Шотландия, близо до Дъмфрис, през 1989 година група ентусиасти – съпрузите Чарлз Дженкс и Маги Кесуик заедно с техния градинар Алистър Кук, съдават една от най-оргиналните градини на план...
Родината на форзициите е Източна Азия и Югоизточна Европа. Името им произлиза от името на шотланския ботаник Уйлям Форсайт. Известни са около 11 вида. Те представляват листопадни храсти със срещу...
Хеликонията отлично расте в помещение и единствената причина, поради която тази култура не е толкова разпространена, е огромният й размер. Грижите за нея не са сложни и не се нуждае от много светлина....