Още рецепти » 04 декември

 04 декември

ЗАКУСКА

Пълнени кифлички

Прoдукти: 4 кръгли кифлички, 60 г краве масло, 4-5 пера от пресен лук, 8 яйца, сол, черен пипер, 3 с.л. сметана, 2 домата

Нaчин на приготвяне: Отрязваме на бургерите плитки капачета и внимателно издълбаваме меката им част, но така че да остане достатъчно плътна и дълбока коруба. Бланшираме доматите 2 мин във вряща подсолена вода, обелваме ги, махаме семената им и ги наситняваме. Стопяваме маслото и с четчица намазваме отворите и вътрешността на издълбаните кифли. Подреждаме ги върху решетката на фурната, която сме застлали с пергаментова хартия и запичаме 2-3 мин на 200°С, докато поруменеят. Изваждаме кифличките от фурната и ги държим на топло място. В остатъка от маслото задушаваме 2-3 мин наситнените пера лук. Прибавяме разбитите яйца и подправяме със сол и черен пипер. Бъркаме на котлона още 1-2 мин, докато белтъците побелеят, но внимаваме яйцата да останат сочни. Прибавяме сметаната и разбъркваме. На дъното на всяка кифличка слагаме домати, които покриваме с яйчената смес. Захлупваме с капачетата и сервираме кифличките топли.

ОБЯД

Чорба от глава на шаран

Прoдукти: 1 глава от средно голям шаран, 1/2к.ч. олио, 1 морков, 1 парче целина, 1/2к.ч. ориз, 1-2 домата, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 жълтък, смлян черен пипер, магданоз, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на колелца, целината - на тънки и дълги ивици, а доматите - на четвъртинки. Прибавяме дафиновия лист и зърната черен пипер, посоляваме, заливаме с 1 л вода и варим, докато зеленчуците омекнат. Прецеждаме бульона и слагаме в него рибената глава и ориза. Варим още 20 мин, посоляваме и застройваме с жълтъка, който сме разбили заедно с киселото мляко. Поръсваме готовата чорба със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз, подправяме я с лимонов сок и поднасяме, като главата сервираме в отделна чиния, а топлата чорба – в супник.

Овчарски сарми

Прoдукти: 1 прясна зелка, 500 г овча кайма, 2 глави лук, 3-4 домата, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кочана на зелката и я варим няколко минути в подсолена и подкиселена вода. После отцеждаме и отделяме листата. Нарязваме лука на ситно и задушаваме в част от мазнината. Щом поомекне, прибавяме каймата, ориза, ситно скълцания магданоз, черен и червен пипер. Посоляваме, разбъркваме и разпределяме сместа върху зелевите листа. Навиваме сармички, които нареждаме в намаслена тавичка. Поръсваме с останалата мазнина и печем в умерено загрята фурна.

Суфле от кестени

Прoдукти: 2 ч.ч. пюре от кестени /сварени, обелени и пресовани кестени /, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 4 с.л. кристална захар, 1ч.ч. пудра захар, 6 белтъка

Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното с млякото и кристалната захар, прибавяме пюрето от кестени и варим 5мин на тих огън, като бъркаме непрекъснато. Разбиваме на сняг белтъците с пудрата захар и ги прибавяме към изстиналото пюре, като разбъркваме леко с дървена лъжица. Получената смес изсипваме в подходящ съд и печем на водна баня.

ВЕЧЕРЯ

Пиперки със сирене и яйца

Прoдукти: 8 яйца, 1кг червени чушки, 200г сирене, 60 г краве масло, 2с.л. олио, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, нарязваме ги на ситно и ги слагаме в намаслена тавичка. Задушаваме 15 мин в умерена фурна. Прибавяме ситно натрошеното сирене и маслото, нарязано на малки кубчета. Правим осем вдлъбнатини между пиперките и във всяка счупваме по едно яйце. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и запичаме, докато яйцата се стегнат.

Круши с маточина

Прoдукти: 4 едри круши, 2-3 стръкчета прясна маточина или 1-2 с.л. сушена, 100 г захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме листата на маточината, заливаме ги с 1 л вряща вода и ги запарваме 15 мин. Прецеждаме отварата и я подслаждаме със захарта. Слагаме я отново на огъня и пущаме в нея обелените круши цели. Варим ги десетина минути, изваждаме и ги нареждаме в чиния. Сгъстяваме останалия сироп на тих огън и с него заливаме крушите. Сервираме десерта добре охладен и украсен с листенца прясна маточина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кавказки рецепти с прополис

От стотици години кавказците признават не таблетките, а прополисът като най-важното средство за лечение на болестите. Според планинците той може да излекува всички болести. • Хване ли ви грип, и...

Подходящи растения за спалнята

Безспорно растенията за спалнята трябва да се подбират особено внимателно. Защото там нищо не бива да пречи на спокойната атмосфера. Вероятно поради това все още има хора, които смятат, че стаята, пре...

Как да сготвим акула

Акула в белтъчена паста Прoдукти: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъци...

Направете си градина на балкона

За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...

Начало