Още рецепти » 08 януари

 08 януари

ЗАКУСКА

Печени филии с пушено сирене

Прoдукти: 1 франзела, 200 г пушено сирене, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хлебчето на филии, които намазваме с тънък пласт масло. Отгоре нареждаме парченца пушено сирене с дебелината на филията. Слагаме ги в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна.

ОБЯД

Супа от телешки бъбреци

Продукти за 4-6 порции: 3-4 телешки бъбрека, 1 връзка пресен лук, 1 с.л. брашно, 2 моркова, 1-2 листа целина, 2 жълтъка, 1 с.л. оцет, джоджен, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме бъбреците на кубчета и ги изпържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. След като се запържат прибавяме брашното, разбъркваме и заливаме с 4-5 ч.ч. гореща подсолена вода. Прибавяме морковите и целината и варим на тих огън до омекване на продуктите. Готовата супа отстраняваме от огъня, изваждаме морковите и целината и поръсваме със ситно нарязан джоджен. Застройваме с жълтъците, разбити с оцета.

Телешко голи сарми с ориз

Прoдукти: 750 г смляно телешко месо, 1 глава целина, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 6 с.л. брашно, 2/3 ч.ч. ориз, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Към смляното месо прибавяме ориза и белтъците на двете яйца. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Омесваме и от добре измесената смес правим малки продълговати кюфтета, овалваме ги в брашно и ги оставяме за 30 минути. Обелваме, измиваме и нарязваме на парчета целината, сваряваме я в подсолена вода. След като омекне, добавяме 3 с.л. масло и кюфтетата. Варим на слаб огън. Разбиваме двата жълтъка и едното цяло яйце с лимоновия сок. При непрекъснато бъркане сипваме сместа в соса на ястието. Сгорещяваме останалото масло, подправяме с червения пипер и добавяме в тенджерата. Отстраняваме парчетата целина и разбъркваме всичко внимателно.

Грис халва

Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Гъбени крокети

Продукти за 3-4 порции: 500 г пресни или мариновани гъби, половин пакетче краве масло, 2 яйца, 1 непълна ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г настърган кашкавал, галета, магданоз, черен пипер, ким, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите и ги сваряваме в подсолена вода, към която сме прибавили щипка ким. Отцеждаме и ги слагаме в гъст бешамелов сос, който сме приготвили от маслото, брашното, яйцата и млякото. Прибавяме ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Сгорещяваме голямо количество мазнина. С намаслена супена лъжица вземаме от гъбеното тесто, оформяме топчета, овалваме ги в галета и ги пускаме в сгорещената мазнина. Пържим до златисто оцветяване. Непосредствено след като извадим крокетите, поръсваме с настъргания кашкавал.

Десерт без захар

Продукти за 4 порции: 100 г стафиди, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. грис, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме стафидите. Заливаме ги с млякото и ги оставяме да киснат около 1 час, докато набъбнат, след което слагаме на огъня. Когато млякото възври, сипваме 3 с.л. грис и 1 щипка сол. Варим сместа десетина минути на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме по желание и разливаме във формички, предварително изплакнати със студена вода. Оставяме крема на студено да стегне. После обръщаме формичките в чинийки за сервиране и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Смучете олио, за да оздравеете!

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Читатели ни подсетиха отново да се върнем към него. За достоверност използвам...

Цветя в банята

Според мнозина банята не е идеалното място за живи растения и затова предпочитат да украсяват помещението с изкуствени. Често обаче се захласваме по снимките в списанията, но колко са онези смелчаци, ...

Консервиране на чорбаджийски чушки

Студено мариновани чорбаджийки Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 150 г сол, 150 г захар, 300 мл оцет, 1 глава чесън, 2 връзки копър Нaчин на приготвяне: Измиваме чушките и изрязваме дръжките и...

Невръстните красавици

Имате дъщеря на 13 - 14 - 15 години, която със сигурност прави всевъзможни опити да овладее изкуството на грима. Кой знае какви умения и усилия не са й нужни - върху нейната гладка и свежа кожа резулт...

Начало