Още рецепти » 25 ноември

 25 ноември

ЗАКУСКА

Бърза баница без яйца

Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, половин пакетче разтопено краве масло, 1 ч.л. сода бикарбонат, 250 г сирене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Смесваме киселото мляко, содата, разтопеното масло и натрошеното сирене. Прибавяме брашното и забъркваме гъсто тесто. Изсипваме тестото в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна. Изваждаме готовата баница от фурната и я поръсваме обилно с пудра захар, докато е още гореща.

ОБЯД

Телешка супа с праз

Продукти за 4-6 порции: 400-500 г телешко месо, 4-5 стръка праз, 2 с.л. олио, 2-3 с.л. ориз, лимонов сок, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета и го задушаваме в сгорещеното олио и малко вода. Ззаливаме с 5-6 ч.ч. горещ бульон /или гореща подсолена вода/ и оставяме супата да ври на умерен огън. Когато месото е почти сварено, прибавяме ситно нарязания праз. Щом празът поомекне, добавяме ориза и доваряваме супата. Преди да сервираме подправяме с лимонов сок и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Телешко задушено с картофи

Продукти за 4 порции: 800 г телешко филе, 1ч.ч. прясно мляко, 500г картофи, 1/2ч.ч. сметана, 2 глави лук, сол, пипер

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, смесваме половината с подправките и овалваме с получената смес месото. Печем го на скара, като отдолу слагаме тавичка с вода. Задушаваме леко останалия лук. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги намачкваме на едро. Нагряваме млякото, докато започне леко да дими. Прибавяме картофите и бъркаме постоянно около 5 мин. Отдръпваме от огъня и прибавяме сметаната с останалия лук. Разпределяме месото на порции и заливаме с картофената смес.

Саварини със сметана

Прoдукти: 1 пакет /300 г/ саварини, 300 г кристална захар, 2 ч.ч. вода, 3 с.л. ром, 1 кофичка сметана, 1 ванилия, 3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Изваждаме готовите саварини от пакета и изрязваме в горната им част капачета. Напояваме ги с горещ сироп, приготвен от кристалната захар, водата и рома. Подреждаме ги на 1 ред в подходящ съд и ги оставяме да изстинат. Върху тях шприцоваме сметаната, разбита с пудрата захар и ванилията, а най-отгоре слагаме изрязаните капачета – цели или разделени на две части, като крилца.


ВЕЧЕРЯ

Макарони на тиган

Продукти за 4 порции: 250 г макарони, сол, 2 моркова, 1 главичка лук или 2 стръка пресен лук, 100 г пушен бут или бекон, 1 с.л. зехтин или олио, 250 мл месен бульон, 2 ч.л. доматено пюре, 125 г кашкавал, черен пипер, няколко стръкчета босилек, сол

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните, отцеждаме ги и ги обливаме със студена вода. Колбаса нарязваме на кубчета, а почистените лук и морков – на ситно. Загряваме мазнината на умерен котлон и пържим зеленчуците 2-3 мин като бъркаме. Прибавяме колбаса и пържим още 3-4 мин. Наливаме бульона и доматеното пюре, размито в много малко вода, поръсваме със сол и черен пипер, захлупваме и задушаваме 5 мин. Нарязваме кашкавала на малки кубчета, а босилека – на ситно. Изсипваме макароните в тигана, поръсваме с част от босилека и разпределяме отгоре кашкавала. Захлупваме и готвим още 2-3 мин, докато кашкавалът се разтопи. Поръсваме с останалия босилек и поднасяме веднага.

Варени круши

Прoдукти: 4 едри и твърди круши, 320 г захар, 375 мл вода,1/2 лимон, нарязан на резенчета, пръчка канела

Нaчин на приготвяне: Обелваме тънко крушите, разрязваме ги на две по дължина и изчистваме семките. В плитка тенджера с дебело дъно кипваме водата, захарта и лимоновите резенчета. Подреждаме крушите с плоската страна надолу и ги оставяме в сиропа да се варят 10 мин, докато омекнат. По време на варенето към сиропа добавяме пръчката канела или 4 зърна карамфил и 1/2 ч.л. джинджифил. Ако искаме десертът да е по-ефектен, може да го оцветим със сладкарска боя или да налеем в сиропа 100 мл десертно червено вино. Изваждаме крушите, нареждаме ги в голяма десертна чиния, вадим лимоновите резени, канелата и карамфила от сиропа и заливаме крушите. Сервираме ги топли или студени.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашни милинки

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Водните растения – кои, къде и как

Напоследък в архитектурата както на обществените, така и на частните градини все по-често се включва декоративната водна площ. Нейното естетическо оформяне е свързано с определени познания, сред които...

Капризният бенджамин

Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не тр...

Градината - стъпка по стъпка

Създаването на градина от тревисти многогодишни цветя не е много сложен процес, но всичко трябва да се прави последователно и по правилата. 1. Подготовка на почвата. Прекопайте мястото, предназна...

Начало