Още рецепти » 28 февруари

 28 февруари

ЗАКУСКА

Пирожки със сирене

Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в намаслена тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.

ОБЯД

Телешка супа с праз

Продукти за 4-5 порции: 400-500 г телешко месо, 4-5 стръка праз, 2 с.л. олио, 2-3 с.л. ориз, лимонов сок, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета и го задушаваме в сгорещеното олио и малко вода. Ззаливаме с 5-6 ч.ч. горещ бульон /или гореща подсолена вода/ и оставяме супата да ври на умерен огън. Когато месото е почти сварено, прибавяме ситно нарязания праз. Щом празът поомекне добавяме ориза и доваряваме супата. Преди да сервираме подправяме с лимонов сок и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Яхния от пилешки воденички

Продукти за 5 порции: 500 г пилешки воденички, 3-4 глави лук, 1 буркан паприкаш, 1 с.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме воденичките в подсолена вода. След това ги нарязваме на малки парченца. Прецеждаме бульона и връщаме в него нарязаните воденички. Сипваме паприкаша, слагаме дафиновия лист, черния пипер и олиото, поръсваме червения пипер и варим още 15 мин на умерен огън. Поръсваме с наситнен магданоз.

Бърз яйчен десерт

Прoдукти: 4 яйца, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 1 ванилия, 1 с.л. счукани орехови ядки, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка настъргана лимонова кора, лимонов сок, пудра захар за поръсване, изцедени плодове от сладко и ром /коняк/ за гарниране.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с 1 с.л. пудра захар и настърганата лимонова кора. Отделно с останалата захар и 1 капка лимонов сок разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме към разбитите жълтъци, като бъркаме внимателно, брашното, което сме пресяли с ванилията, смлените орехови ядки и белтъчния сняг. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна. След като десертът изстине, го нарязваме на парчета и го поръсваме с пудра захар, ароматизирана с ванилия. Гарнираме го с изцедени плодове от сладко, предварително накиснати в ром или коняк.

ВЕЧЕРЯ

Панирани пилешки гърди

Продукти за 4 порции: 800 г пилешки гърди, 3 яйца, 4 с.л. брашно, 1 к.ч. бира, 1 к.ч. галета, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото, разрязваме го по дължина и го оформяме на флейки или пържоли, които овалваме в галетата и брашно. Отделно правим паста от разбитите яйца и брашното. Разреждаме пастата с бира, за да получим пухкава смес, в която топим флейките и ги изпържваме в сгорещената мазнина. По време на пърженето от време на време да обръщаме флейките, за да се покрият с розова коричка.

Ябълки в малинов сироп

Прoдукти: 6 средно големи ябълки, 150 мл сироп от малини, 70 г краве масло, мента.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, очистваме сърцевината и нарязваме на кръгчета. Запържваме ги в гореща мазнина и от двете страни. Слагаме ги в съда за сервиране и заливаме със сиропа. Можем да поръсим със ситно нарязана прясна мента.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

При подсичане – билки

Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, т...

Есенни супи

Крем супа “Свеж тен” Продукти за 4-5 порции: 3-4 картофа, 4 моркова, 1 ябълка, 1 малка главичка червен лук, 1 резен целина, 1 резен червено цвекло, 30 г краве масло, 1 ч.ч. сметана, 4 с.л. овесе...

Проверете кълняемостта на семената си

Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините н...

Как да си избеля зъбите?

Преди да отговоря на конкретния въпрос, ще посоча защо зъбите често променят цвета си. Кафето, цигарите, горещият чай са причина те да потъмнеят или да пожълтеят. Наличието на флуор в питейната вода в...

Начало