Още рецепти » 09 февруари

 09 февруари

ЗАКУСКА

Клин със сирене

Прoдукти: 250 г брашно, 3 к.ч. ориз, 200 г овче сирене, 2 к.ч. олио, 25 г краве масло, 5 яйца, 1 ч.л. оцет, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, 300 мл вода, оцета, солта и 1 с.л. олио омесваме тесто като за баница, което покриваме с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 30 мин. Сваряваме ориза в 1 л подсолена вода, отцеждаме с натрошеното сирене и разбитите яйца. Разточваме тестото на две кори - първата да е по-голяма от размерите на тавата, в която ще се пече клинът, а втората да е колкото тавата. Намазваме обилно тавата с олио и слагаме в нея голямата кора така, че краищата й да останат извън ръба на тавата. Напръскваме обилно с олио и разстиламе плънката на равномерен пласт. Отгоре слагаме втората кора. Прегъваме краищата на първата кора навътре и ги увиваме като венец. Намазваме приготвения клин с разтопеното краве масло и печем в умерена фурна до леко зачервяване.

ОБЯД

Пилешка супа с кашкавал и броколи

Прoдукти: 800 г обезкостено пилешко месо, 2 глави прясно броколи, 60 г краве масло, 1 ч.ч. брашно, 3 кубчета пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 1-2 ч.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото на умерен огън, прибавяме брашното и след постоянно бъркане оформяме гъста смес. Отделно в дълбока тенджера наливаме 2 л вода и прибавяме кубчетата пилешки бульон, парченцата пилешко месо, цветчетата броколи, черен пипер и сол на вкус. Покриваме с капак и след като заври оставяме супата да къкри на слаб огън 45 мин. Сгъстяваме супата, като при енергично бъркане прибавяме сместа с брашното. Варим още 5 мин, сваляме от огъня и щом супата поизстине, прибавяме сметаната и настърганият кашкавал.

Гювеч с ориз

Прoдукти: 700-800 г месо, 2 глави лук, 150 г домати, 2 пакетчета краве масло, 1 ч.ч. ориз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме, нарязваме на парчета месото и ги нареждаме в пръстен гювеч. Посоляваме и поръсваме с червения пипер. Прибавяме нарязания на дребно лук, обелените и нарязани домати и маслото. Слагаме гювеча в умерена фурна. По време на печенето лукът и доматите печти се стопяват. Когато месото омекне и започне да се къса, прибавяме ориза /неумит, но пресят и добре почистен от примеси/. Наливаме 3 ч.ч. гореща вода и разбъркваме. Печем гювеча, докато набъбне оризът. При изстиването оризът поглъща част от сока на ястието, ето защо трябва да извадим гювеча от фурната, докато има още сок. Така приготвения ориз има розов отенък и приятен вкус.

Френски пудинг „Карамел”

Прoдукти: 80 г захар, 70 г масло, 70 г брашно, 300 мл прясно мляко, 6 яйца, 1 пакетче ванилена за-хар, 200 г сметана, 2 с. л. пудра захар за украсяване.

Нaчин на приготвяне: Захарта карамелизираме в съд с по-дебело дъно и заливаме с млякото. След като карамелът се разтвори, дръпваме съда от огъня и прибавяме леко разтопеното масло, ванилената за-хар, брашното и един по един жълтъците. Накрая, без да спираме бъркането, изсипваме белтъците, разбити на твърд сняг. Тестото слагаме в по-малък съд и печем на водна баня 45 минути. Готовия пудинг охлаждаме на стайна температура и тогава изваждаме от съда. Поднасяме го полят със сметана, разбита с пудра за-хар. Можем да украсим с плодове според сезона.

ВЕЧЕРЯ

Свинско филе в омлет

Прoдукти: 500 г крехко свинско месо от филето, 5 глави лук, 5 домата, 1 ч.ч. олио, 5 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 5 люти чушки, магданоз, черен пипер, сол; за омлета: 5 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, четвърт пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, посоляваме, изпържваме го в олиото и го изваждаме. Добавяме към същата мазнина мъничко вода и задушаваме нарязания на филийки лук. След като лука омекне, прибавяме обелените и едро нарязани домати и лютите чушки /по желание/. Щом течността се изпари, поръсваме с червения пипер, счукания чесън, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Разбъркваме сместа заедно с изпърженото месо и я разпределяме върху приготвените в малко тиганче омлети.

Орехово парфе

Прoдукти: 3 яйца, 6 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно; зa крема: 5 кофички кисело мляко, 250 г захар, 3 яйца, 3 с.л. какао, 1 ч.ч. ситно нарязани орехи, 1 с.л. желатин, 1 к.ч. сок от вишни

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците за блата със захарта на слаб огън, докато се сгъстят. С останалата захар и 1 с.л. гореща вода разбиваме белтъците на твърд сняг. Прибавяме ги с брашното в жълтъчената смес лъжица по лъжица като ги редуваме. Намазняваме и набрашняваме тортане форма, изсипваме в нея сместа и я печем в предварително загрята умерена фурна. Прецеждаме млякото през многослойна марля и заделяме 1 чаша за украса. На водна баня стопяваме желатина. На слаб котлон разбиваме жълтъците за крема с 2/3 от захарта и какаото. Щом се сгъсти, сваляме от огъня, но продължаваме да бъркаме. Прибавяме млякото и разтопения и изстинал желатин и избъркваме много добре. Прибавяме орехите и разбитите на твърд сняг с останалата захар белтъци. Отново разбъркваме. Изсипваме крема върху изстиналия блат и оставяме десерта в хладилника да желира. Преди сервиране разбъркваме заделеното мляко с вишневия сок и шприцоваме върху десерта розички.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да сготвим мерлуза

Шницели от мерлуза Прoдукти: 750 г филе от мерлуза, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 3 с.л. брашно, 1 с.л. краве масло черен пипер, сол . Нaчин на приготвяне: Начукваме филето и оформяме от него...

Месечният цикъл – истини и заблуди

Той ни спохожда на всеки 28 дни и е най-постоянното, най-естествено явление в живота на жената. Въпреки това месечният цикъл е свързан с доста неверни представи, загнездили се кой знае защо в съзнание...

Децата - какво не бива да им казваме

Често, завърнали се вкъщи изморени и изнервени, на ръба на изтощението, си го изкарваме на най-невинните - децата. Достатъчна е само една погрешна стъпка от тяхна страна, за да им наговорим необмислен...

Сметанови торти

Торта “Ветрило” Прoдукти: 10 яйца, 200 г захар, 230 г брашно, лимонова кора, ванилия; зa крема: 500 г сметана, 300 г пудра захар, 1 суп. л. смляно кафе, 150 г захар за карамелена глазура, 300 г ...

Начало