Още рецепти » 13 ноември

 13 ноември

ЗАКУСКА

Тутманик с готово тесто

Прoдукти: 1 кг готово хлебно тесто, 250 г мазнина, 300 г сирене, 1 яйце, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разделяме готовото тесто на 12 топки и от всяка топка разточваме кора с диаметър 15 см. С разтопената мазнина слепваме корите по три. От получените четири питки разточваме нови кори. Нареждаме корите една върху друга в обилно намаслена тавичка. Върху първата, втората и третата кора поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с четвъртата кора и намазваме отгоре с останалата мазнина и разбитото яйце. Печем тутманика в умерено загрята фурна. Поднасяме го топъл. По желание можем да го поръсим с пудра захар.

ОБЯД

Супа от телешко месо с домати и ориз

Продукти за 4-5 порции: 200-300 г телешко месо, 40-50 г лой, 2-3 домата , 2-3 с.л. ориз, 1-2 клонки целина, 4-5 ч.ч. бульон, 1 ч.л. брашно, 1 к.ч. червено вино, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Стопяваме лойта и пържим в нея нарязаното на хапки месо. Посоляваме и поръсваме с брашното. Прибавяме листенцата от целина и бульона. Когато месото омекне прибавяме ориза и оттегляме съда на тих огън. След 10 мин слагаме обелените и нарязани на едро домати. Варим супата още 20 мин, подправяме с виното, отстраняваме от огъня и посоляваме на вкус. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Кавърма по воденичарски

Продукти за 4 порции: 750 г свинско месо, 3 с.л. мазнина, 5 глави лук, 250 г мариновани гъби, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 с.л. стрита чубрица, 250 г свински черен дроб, 1 к.ч. червено вино, сол, люти чушки по желание.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, нарязваме го на ивички и го запържваме в мазнината. Прибавяме нарязания на филийки лук и задушаваме до омекване, като от време на време добавяме по малко вода. След това прибавяме нарязаните на ивички черен дроб и гъби, виното, черния пипер, чубрицата и целите лютиви чушлета. Посоляваме, леко разбъркваме, разпределяме ястието в индивидуални гювечета и запичаме във фурна.

Щрудел с готови кори

Прoдукти: 2 пакетчета фини кори, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 кг ябълки /тиква/, 1 к.ч. натрошени бисквити, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче канела.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги настъргваме. Смесваме натрошените бисквити с орехите, захарта и канелата. Прибавяме ябълките. Разтваряме корите и намазваме с маслото всяка кора по дължина до половината. Покриваме със сухата половина и отгоре отново намазваме. Разстиламе надлъжно върху всяка кора част от плънката и ги завиваме на руло. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, нарязваме ги на парчета и отгоре отново ги намазваме с масло. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.


ВЕЧЕРЯ

Телешки рулади

Продукти за 4-5 порции: 4-5 филета, сол, черен пипер, брашно за овалване, мазнина за пържене; зa плънката: 100 г шунка, 1 тънък резен сланина, 150 г гъби, 2 твърдо сварени яйца, магданоз

Нaчин на приготвяне: С дървено чукче изтъняваме филенцата, натриваме ги със сол и черен пипер и отгоре разстиламе плънката. Навиваме ги на сармички, които завързваме с дебел конец. Овалваме ги в брашно и ги пържим в мазнината. Развързваме ги и ги нарязваме на по-малки парчета надлъж и напреко. Към сгорещеното от пърженето масло прибавяме разбитото с лимоновия сок кисело мляко, подправяме със сол и черен пипер и сгъстяваме с бъркане. Нареждаме руладите в дълга чиния и ги заливаме със соса.

Мляко с грис

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 40 г краве масло, 1-2 с.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Възвираме на огъня водата заедно с млякото и на тънка струйка сипваме гриса. Бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и подправяме с маслото, захарта и сол на вкус.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Месечният цикъл – истини и заблуди

Той ни спохожда на всеки 28 дни и е най-постоянното, най-естествено явление в живота на жената. Въпреки това месечният цикъл е свързан с доста неверни представи, загнездили се кой знае защо в съзнание...

Забавно лято за цялото семейство

Топлите слънчеви дни ни предлагат прости, но изпълнени с безгрижие удоволствия. Благодарение на тях можем да прекараме времето приятно, да подишаме чист въздух и да сплотим семейството. Разбира се, то...

Плодови желета

Желе от ябълки и лимони Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на ...

Бърза вечеря със сирене

Сирене по шопски Прoдукти: 4 филийки сирене, 40 г краве масло, 4 добре узрели домата, 1 червена чушка, 1 глава лук, 4 яйца, черен пипер, суха чубрица, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязв...

Начало