ЗАКУСКА
Питки с кайма
Прoдукти: 500 г готово тесто, 500 г кайма, 200 г сирене, 250 г кашкавал, 3 яйца, 3-4 лъжици олио, 2 лъжици кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на 20 еднакви части и от всяка оформяме топка, а после я разточваме на питка с диаметър 12-13 см. Омесваме каймата с натрошеното сирене, кашкавала, яйцата (отделяме 1 жълтък), олиото, киселото мляко, черния пипер и сол на вкус. Разделяме каймата на 10 равни части и всяка слагаме върху една от десетте питки във форма на сплескано кюфте. Покриваме с останалите десет питки и защипваме краищата им добре. Нареждаме питките една до друга в намаслена тава, намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерена фурна 35 минути.
ОБЯД
Неаполитанска супа с дреболии
Продукти за 4 порции: 400 г пилешки дреболии, 300 г различни зеленчуци /праз, моркови, целина, лук, картофи/, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. краве масло, магданоз, кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дреболиите и ги сваряваме в леко подсолена вода. Прибавяме ситно нарязаните зеленчуци и варим на умерен огън, докато омекнат. Подправяме с доматеното пюре, размито в 1 к.ч. хладка вода, посоляваме и поръсваме обилно с черен пипер. Накрая слагаме маслото, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.
Пиле с гъби
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 250 г гъби, 1 корен магданоз, 1 морков, 1 парче пащърнак, 1 парче целина, 1 глава лук, половин лимон, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.ч бяло вино, 1-2 с.л. брашно, 2 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно магданозения корен, моркова, целината, пащърнака и лука и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Добавяме подправките. След като продуктите омекнат, наливаме 1-2 к.ч. вода, захлупваме и задушаваме. Изпържваме нарязаното на порции пиле и сипваме при него задушения зарзават. Прибавяме ситно нарязаните гъби и размитото с малко вода брашно. Заливаме с виното, посоляваме, захлупваме и задушаваме до омекване на месото. Подправяме с лимоновия сок.
Баница с тиква
Прoдукти: 500 г брашно, 1,5 кг тиква, 1 пакетче краве масло, 4-5 с.л. олио, 150 г орехови ядки, 200 г кристална захар, 50-60 г пудра захар, 120 г сухар, 1 ч.л. канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от влакнестата част и семките, настъргваме я на ренде и я задушаваме в олиото заедно с кристалната захар. След това смесваме със счукания сухар, канелата и смлените орехови ядки. Отделно от брашното, което сме пресяли два пъти, 1 ч.ч. вода и 1 щипка сол омесваме средно твърдо тесто, което разточваме на кори. Поръсваме корите с разтопено масло и с приготвената плънка и поотделно ги навиваме на рула, които нареждаме в намаслена тавичка. Поръсваме с останалата мазнина и печем предварително загрята умерена фурна. Поднасяме баницата студена, поръсена с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Омлет с лук
Продукти за 1 порция: 3 яйца, 1 домат, 2 червени чушки, 1 глава лук, четвърт пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки и дълги ивички и го задушаваме в половината от мазнината. Слагаме нарязаните чушки, а като омекнат прибавяме обеления и настърган домат. Позапържваме и посоляваме. Отделно в останалата мазнина изпържваме омлета, слагаме в средата му горещата плънка, сгъваме го на две и поднасяме.
Ориз с компот от праскови
Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 жълтък, 1 ч.л. краве масло, 1 ванилия, 1 компот от праскови, 1 1/2 с.л. нишесте.
Нaчин на приготвяне: От ориза, млякото и захарта сваряваме гъста каша. Щом отстраним от огъня, подправяме с жълтъка, разбит с маслото и ванилията. Изсипваме сместа в къдрава форма, изплакната със студена вода, и оставяме да замръзне. Обръщаме в подходяща чиния, и отгоре нареждаме отцедени и нарязани на филийки праскови от компота. В основата на сладкиша също нареждаме половинки праскови. Отделяме 1 1/2 ч.ч. сок от компота, размиваме в него нишестето и сваряваме крем. Бъркаме крема, докато се охлади, и заливаме с него ориза и плодовете.
Домашният прах е един от най-сериозните източници на здравни проблеми в жилището и може да е основна причина за редица заболявания, особено алергични. Много хора са свръхчувствителни към веществата, п...
Отдавна са отминали тези времена, когато корнизът е бил просто дървена пръчка, през която се прехвърлял плат, служещ за завеса. Днес това е още един елемент за украса на интериора, който може да внесе...
Пиян кебап Прoдукти: 600 г свински бут без кост, 2 глави лук, 2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 2 моркова, 200 г бяло грозде, 200 черно грозде, 200 мл червено вино, филийки бял хляб без кора...
Кафето (Coffea), без което не можем, се получава от едно екзотично растение. То произхожда от Африка, някогашното царство Кофа, сега провинция на Етиопия, на чието царство е взело името. В родината си...