ЗАКУСКА
Милинки със сух хляб
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, половин сух бял хляб, 200 г сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, 3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубчета, размесваме го с натрошеното сирене и разстиламе сместа в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата с киселото мляко, олиото и содата и заливаме хляба с тази смес. Печем закуската в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от лапад
Прoдукти: 600 г лапад, 1 връзка пресен лук, 1 малък морков, 80 г ориз, 3-4 с. л. олио, 1/2 ч. л. червен пипер, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, сол и лимонов сок на вкус.
Нaчин на приготвяне: Ситно нарязаният лук задушаваме до омекване в сгорещената мазнина. Прибавяме настъргания морков, след това измития и нарязан лапад. Поръсваме червения пипер, разбъркваме и веднага наливаме 1 литър гореща вода. Слагаме измития ориз, посоляваме и варим, докато оризът омекне. При поднасянето подправяме супата с черен пипер и лимонов сок.
Лозови сарми с твърдо сварени яйца
Прoдукти: 20-30 лозови листа, 2 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2-3 стръка зелен лук, 1 к.ч. олио, копър, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа, за да омекнат, и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Добавяме почистения и измит ориз и продължаваме да задушаваме. Накрая разреждаме с 1 к.ч. вода и отстраняваме от огъня. Прибавяме натрошеното сирене, много ситно нарязаните яйца, ситно нарязания джоджен и копър, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и увиваме от сместа малки стегнати сармички. Нареждаме ги в тенджерата, заливаме ги с гореща вода, колкото да се покрият, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън.
Кадаиф с орехови ядки
Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.
ВЕЧЕРЯ
Кашкавал, паниран в бирена паста
Прoдукти: 750 г кашкавал, 1 ч.ч. олио, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. бира, 1 връзка магданоз, черен пипер, горчица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на правоъгълни парчета с дебелина 1 см. Поръсваме ги с черен пипер. От бирата, брашното, разбитите жълтъци, горчица и сол на вкус приготвяме кашообразна маса, която чрез леко разбъркване смесваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата кашкавал в яйчната смес и ги пържим от двете страни в сгорещеното олио.
Крем с праскови, сметана и козунак
Прoдукти: 300 г изсъхнал козунак, 120 мл коняк, 12 половинки праскови от компот, 400 г заквасе-на сметана, 150 г захар, 3 жълтъка, 100 г настърган шоколад.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме козунака на малки кубчета и ги оставяме да поизсъхнат. След това ги поставяме в купа и напръскваме с 80 мл коняк. Нарязваме прасковите на малки кубчета и ги добавя-ме към козунака. Разбиваме сметаната на пухкав крем. Отделно разбиваме жълтъците със захарта до побе-ляване. Добавяме на капки останалата част от коняка. Прибавяме жълтъците към сметаната и разбъркваме. Прибавяме козунака и прасковите и внимателно разбъркваме сместа. Разпределяме в 6 десертни купички и охлаждаме за 30 минути в хладилник. Преди сервиране украсяваме с настърган шоколад.
ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН Мусака с кисело зеле и кайма Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 голяма кисела зелка, 5 с.л. мас, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 1 ...
С тях може да направите красива ограда и да осигурите храна за работните събирачки на мед В много от големите български дворове все още се отглеждат по няколко кошера пчели. Мястото, където са разпо...
През есента, казват дерматолозите, освен листата от дърветата пада и косата. Сериозно ли е положението, можем да преценим сами и след това да вземем съответните мерки. Няма място за паника С...
Някога Тайланд се е наричал Сиам, така някои го назовават и днес. Това е единствената страна в Югоизточна Азия, която е запазила своята независимост по времето, когато всичките й съседи са били европе...