Още рецепти » Ароматни храсти мамят пчелите

 Ароматни храсти мамят пчелите

С тях може да направите красива ограда и да осигурите храна за работните събирачки на мед
В много от големите български дворове все още се отглеждат по няколко кошера пчели. Мястото, където са разположени, може да бъде оградено с красиви растения, които да бъдат полезни и на дребните работнички, и на хората, които живеят наоколо.

Киселият трън издържа и на суша, и на студ

Този медоносен се развива еднакво добре в Северна и Южна България. Не е придричив към почвите, колкото и бедни да са, дори и каменисти, стига да не са каменисти, стига да не са заблатени. На височина не достига повече от 3 м. Издържа еднакво добре както на суша, така и на студ. Листата са с обратно яйцевидна форма, ситно назъбени по края, а кафявите клонки са обсипани с остри бодли. Продължителният цъфтеж през май в жълти цветове отдалеч магнетично привлича пчелите. Освен че цветовете на берберис вулгарис са медоносни, корените в жълто-лимонов цвят притежават много полезни лечебни свойства.
Само едно условие може да попречи на пчеларите да предпочетат киселия трън за ограда на пчелина. Ако в близост има житни насаждения. Трябва да не се забравя, че берберисът е приемник и преносител на житната ръжда.

Будлеята за кратко време превзема големи територии

Будлеята е много подходящ ароматен храст. Цъфти с красиви цилиндрични едри бледолилави цветове от края на май, та през цялото лято. С уханието на люляк будлеята е много търсена от пчелите. Достатъчен е само един храст, засаден в близост до кошерите, постепенно да обхване голяма площ. В това отношение много помагат гъвкавите, дъговидно извити към земята клони. Те се разпростират на широко и образуват естествена ограда.
Будлеята предпочита слънчеви места и отцедлива почва. Тя е многогодишна и издържлива на суша. Само в много млада възраст е уязвима от студа. Лесно се прихваща вегетативно от зелени резници. На височина достига 2-3 м и отдалеч привлича пчелите.

Лавандулата привлича като магнит

За ограда на пчелина от по-ниските храсти много предпочитана е лавандулата. Тя е малко многогодишно храстче от голямото семейство устоцветни. На височина достига едва 50-60 см. Стъблото е разклонено, а вретеновидните й корене се врязват дълбоко в почвата. Цветовете са събрани по върховете в класовидни съцветия и имат упойващ аромат, привличащ пчелите. Лавандулата е подходяща за места с по-умерен и топъл климат, защото студът може да увреди корените и те тотално да загинат.

Градинският чай е подходящ за южните райони

Салвията – градинският чай е много подходяща за по-топлите южни райони. Освен че обича топлината и температура, не по-ниска от 5 градуса, обича и въздушната влага. Листата на салвията са нежни кадифено-мъхести и много ароматни. Макар че е бързорастящ храст, на височина не надвишава 1 м. През лятото освен уханието на листата, силно привлекателни за пчелите са синьо-виолетовите цветове, събрани по върховете на разклонените стъбла. Цъфтежът продължава от юни до септември. Щом салвията започне да цъфти, тя е подготвена за подрязване с овощарска ножица. Подрязват се страничните клонки на 15-20 см разстояние, за да се получи компактна ограда.
Вегетативното размножаване се извършва през лятото чрез зелени резници.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Цветна светлина в дома

Цветната светлина въздейства много по-силно на нашите сетива, отколкото ярките стени или предмети. С едно щракване на копчето тя е способна да промени нагласата ни, да активизира или, обратното – да з...

Как се прави венецианска мазилка

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Начало