Още рецепти » 14 май

 14 май

ЗАКУСКА

Панирани сандвичи с шунка

Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 200 г шунка, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в млякото и го смесваме с разбитите яйца. Нарязваме шунката на 5 тънки филийки и слагаме по 1 парче между две хлебни филии. Потапяме така приготвените сандвичи в яйчната смес и ги изпържваме в сгорещеното олио.

ОБЯД

Селска пролетна чорба

Прoдукти: 500 г киселец, 1-2 марули, листата от 1-2 глави целина, 2-3 листа от калофер, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно киселеца, марулята, калофера и целината и ги задушаваме в сгорещената мазнина. Когато позавяхнат, наливаме 1,5 л топла вода, посоляваме на вкус и варим 45 мин на умерен огън. Накрая застройваме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко, и отдръпваме тенджерата от огъня.

Лефер с магданоз на фурна

Продукти за 4 порции: 1 кг лефер /сом, кефал, есетра/, 2-3 връзки магданоз, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Нарязваме на ситно магданоза. Разстиламе половината на дъното на тавичка и разпределяме върху него рибените порции. Покриваме с останалия магданоз и нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати. Посоляваме, заливаме с олиото и печем 30 мин в умерена фурна.

Огретен с ябълки

Прoдукти: 1 кг ябълки, половин бурканче конфитюр от кайсии, половин пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги нарязваме на едри парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и разстиламе в нея половината от ябълките. Покриваме ги с пласт от конфитюр, изсипваме останалите ябълки и отново покриваме с пласт конфитюр. Най-отгоре слагаме парченца масло и печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от ориз и спанак

Продукти за 4 порции: 250 г ориз, 500 г спанак, 2-3 яйца, 1 ч.ч. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 3 ч.ч. подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме спанака на ситно и го варим, докато омекне. Отцеждаме и го смесваме с ориза. Прибавяме яйцата, галетата, черен пипер и сол на вкус. Омесваме и оформяме кюфтенца, които пържим в сгорещено олио на умерен огън.

Мляко с грис

Прoдукти: 1 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 40 г краве масло, 1-2 с.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Възвираме на огъня водата заедно с млякото и на тънка струйка сипваме гриса. Бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и подправяме с маслото, захарта и сол на вкус.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Аристократичният блясък на Будапеща

Следите на този изумителен град се губят в дълбоката древност, но съвременният му блясък очарова туристи от целия свят. Неслучайно много обекти в града са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното ку...

Корените – красиви или вредни?

“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...

Не изхвърляйте старият трилистник

Трилистникът или известен още като едрокоренна алоказия (Alocasia macrorhiza) е роден на остров Шри Ланка, но е разпространен в култура в тропиците, където масово се отглежда навън. Има и пъстролистен...

Какво да сготвим със сушени сливи

Зрял фасул със сини сливи Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 ч.ч. сушени сини сливи, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. захар, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол...

Начало