ЗАКУСКА
Бухти-кравайчета
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар, прибавяме киселото и прясното мляко, настърганата лимонена кора, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да престои 25-30 минути. Разточваме тестото на дебела кора и с водна чаша режем кръгчета. В средата на големите кръгчета режем малки (с капачка от безалкохолно питие). Така получените кравайчета пържим в сгорещено олио. Поръсваме ги с ванилова пудра захар. От това тесто излизат около 50-60 кравайчета.
ОБЯД
Млечна крем-супа от леща
Прoдукти: 150 г леща, 1-2 с.л. масло, 1/2 с.л. брашно, 1/2 с.л. грис, 250 мл прясно мляко, сол, черен пипер, 4 филии по-стар бял хляб, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита леща се залива с 300 мл подсолена вода, сварява се и се пасира. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното, а после и гриса. Наливаме прясното мляко, разбъркваме и изсипваме запръжката при лещата. Подправяме с черен пипер и оставяме супата да клокне на котлона. Нарязваме хляба на кубчета и ги изпържваме в маслото. Гарнираме с тях лещата.
Пилешка яхния по северняшки
Прoдукти: 1 пиле, 4-5 с.л. олио, 3-4 глави лук, 3-4 домата, 2-3 яйца, 1 парче целина, 1 к.ч. брашно, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и пържим в сгорещената мазнина от двете страни до златисто. Изваждаме, за да се отцежди. В същата мазнина запържваме последователно ситно нарязаните лук и целина, 2 обелени и ситно нарязани домати и червения пипер. Заливаме запръжката с бульон или топла вода и връщаме месото в нея. Когато уври, прибавяме триеница, която сме приготвили като сме омесили тесто от брашното, яйцата и малко сол и сме го прекарали през сито. Прибавяме останалите нарязани домати и подправките. Варим още 10 мин.
Царевичен кекс
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. олио, 3 яйца, 3 с.л. захар, 3 ч.ч. царевично брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ванилия или настъргана лимонова кора, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме содата в киселото мляко. При непрекъснато бъркане прибавяме захарта, разбитите яйца, по малко от брашното и мазнината и накрая ванилията /или настъргана лимонова кора/. Изсипваме сместа в намазана с масло и поръсена с брашно кексова форма. Печем на слаб огън по-продължително време. След изваждане от фурната поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от макарони
Прoдукти: 250 г макарони, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 2 яйца, галета, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и ги нарязваме на дребно. Прибавяме ситно нарязаната шунка, настъргания кашкавал, 1 цяло яйце и 1 жълтък. Разбъркваме сместа добре и от нея с мокри ръце оформяме топчетата. Овалваме ги в разбития на сняг белтък и в галета и ги изпържваме в горещо олио.
Плодова салата с ананас
Прoдукти: 1 банан, 1 портокал, 2 ябълки, половин ананас, сокът от половин лимон, 1 к.ч. плодов сироп /по избор/.
Нaчин на приготвяне: Обелваме плодовете, нарязваме ги на малки парченца, смесваме ги и заливаме с лимоновия сок и сиропа. Преди поднасяне оставяме салатата 30 мин в хладилник.
Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...
Виното от касис е много полезно с ценните си съставки и приятния си аромат. Не се приготвя трудно. Касисът се отличава от червеното и бяло френско грозде с по-голямото захарно съдържание и по-силен ар...
Мигрената е епизодично едностранно главоболие и е сред неговите най-чести форми. Засяга предимно хора в млада и средна възраст, най-често жени. При тях е нарушена преработката на дразненията от нервни...
Чайнохибридните рози са резултат от кръстосването между чайните и ремонтантните рози. Първият сорт е създаден във Франция през 1867 год. И става родоначалник на цяла група рози. Тези рози цъфтят неп...