Още рецепти » 01 март

 01 март

ЗАКУСКА

Мини кроасанчета

Прoдукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпуловер, 1/2 ч.л. сода, 150 г настъргано сирене, 150 г кашкавал, 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и го смесваме с останалите продукти. От тази смес омесваме тесто и оставяме да престои 2 часа в хладилника. Разделяме охладеното тесто на 5 топки. Всяка топка разточваме и нарязваме на 16 триъгълника, които завиваме от широката към по-тясната страна. Получените кроасанчета намазваме с жълтък и по желаните поръсваме със сусам. Печем в умерена фурна.

ОБЯД

Супа от зрял фасул с гъби

Прoдукти: 200 г зрял фасул, 200 г пресни гъби, 1 червена пиперка, 1 зелена пиперка, 3 моркова, 2 домата, 1 глава лук, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 стръкче чубрица, девесил, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме нова вода и варим на умерен огън. Щом поомекне прибавяме ситно нарязаните лук и моркови, а след десетина минути – нарязаните на малки парченца чушки и домати. Отделно нарязваме гъбите на филийки и ги запържваме в сгорещеното олио. Посоляваме, поръсваме червения пипер и брашното и разбъркваме. Разреждаме запръжката с малко бобена отвара и я сипваме в супата. Слагаме клончето чубрица, захлупваме и варим още 15 минути. Към края на варенето отстраняваме чубрицата, опитваме на сол и поръсваме с наситнените девесил и магданоз.

Шарени мръвки

Прoдукти: 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 5 с.л. олио, 750 г кисело зеле, 5-6 зърна хвойна, 1 кисела ябълка, 300 мл сухо бяло вино, 500 г бекон, 20 мл коняк, 12 пушени наденички.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и чесъна и ги нарязваме на ситно. Отцеждаме зелето и го нарязваме. Измитата и почистена ябълка нарязваме на кубчета. Сгорещяваме олиото в тенджера и запържваме в него лука и чесъна до прозрачност. Прибавяме нарязаното зеле и задушаваме, като разбъркваме от време на време. Завързваме в парченце марля зърната хвойна и ги пускаме в отделна тенджера заедно с ябълките. Заливаме с виното и оставяме да се задушават на тих огън 60 минути. Разрязваме бекона на 6 еднакви парчета и ги прибавяме към ябълките и хвойната. Заливаме с коняка и варим на тих огън 40-50 минути. Махаме хвойновите зърна. Сваряваме наденичките във вряща вода. Разпределяме зелето на порции, добавяме бекона и наденичките. Поднасяме с варени картофи, полети с препържено масло с червен пипер.

Суфле с орехи

Прoдукти: 100 г орехови ядки, 6 яйца, 100 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта. Прибавяме брашното, млякото и смлените орехови ядки. /Можем да карамелизираме ядките и да ги счукаме в хаванче./ Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената пухкава смес в огнеупорен съд, намазан с масло и поръсен с брашно. Поръсваме върху суфлето орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с пудра захар, размесена с ванилия.

ВЕЧЕРЯ

Задушени калмари със сос от пушено сирене

Продукти за 4 порции: 8 калмара, 2 с.л. краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. вегета, 20 г пушено сирене, 1 ч.л. настърган лук, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета и ги сваряваме. Отцеждаме водата. Стопяваме маслото на слаб огън и сипваме млякото. Когато заври, прибавяме нарязаното на парченца пушено сирене. Слагаме и подправките и варим, докато сосът се посгъсти. Пускаме калмарите в соса и варим още 15 минути, за да поемат аромата му.

Толумбички

Прoдукти: 300 г брашно, 50 г краве масло (или олио), 250 мл вода, 5 яйца, 2 ч. л. захар, 2 щипки сол, 200 мл олио за пържене; зa сиропа: 300 г захар, 300 мл вода, сокът от 1/2 лимон или 1 вани-лия.

Нaчин на приготвяне: Водата заедно с маслото, захарта и солта загряваме до кипене. Прибавяме брашното, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица, докато се превърне в гладко тесто. Тестото изсипваме в тавичка и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Изсти-налото тесто слагаме в купа и към него при непрекъснато разбиване прибавяме едно по едно яйцата. От приготвеното тесто шприцоваме с назъбен шприц толумбички, които пържим до зачервяване в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме със сироп, приготвен от посочените продукти.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Свещената спалня

В далечното минало спалнята е била не само място за почивка. В пищните будоари знатните дами приемали особено приближените си гости, а в кралските покои се мъдрили и важни държавни решения. Да не гово...

Японска кухня

Японска супа Прoдукти: 1 краставица, 2 с.л. зелен грах, 4 ч.ч. месен бульон, 1 ч.л. соев сос, 4 яйца, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки кръгчета. Възв...

Как да разберем детето си?

Лъжи, неувереност, изблици на гняв - наследникът ви съвсем не е ангелчето, чакано с нетърпение и надежда цели девет месеца. Не се стресирайте, а се постарайте да намерите решение на проблемите, без да...

Гърбът – проблеми и решения

Изчислено е, че 70% от хората поне един път в живота си са изпитвали болка в гърба, а 1/3 от тях страдат постоянно от нея. Защо се получава така и как да се борим с това “слабо място”? Експрес ди...

Начало