ЗАКУСКА
Пирожки с варени яйца
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.ч. брашно, 1 щипка сол, 4-5 твърдо сварени яйца, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме твърдо сварените яйца, нарязваме ги на ситно и ги посоляваме на вкус. От брашното, киселото мляко, содата и 1 щипка сол омесваме меко тесто. Разточваме тестото на кора и с помощта на чаша изрязваме кръгчета. Отделяме половината от кръгчетата. В средата на всяко от останалите кръгчета слагаме по 1 с.л. от яйцата. Покриваме с по едно от отделените кръгчета и притискаме краищата, за да залепнат. Оставяме пирожките да престоят 30 мин, след което ги изпържваме от двете страни в силно сгорещена мазнина.
ОБЯД
Чорба от стрити картофи
Прoдукти: 1 1/2 кг картофи, 1 глава лук, 1 с. л. масло, сол, червен пипер, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, малко лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите. После ги обелваме и ги стриваме с преса. Сипваме стритите картофи в топла вода и възвираме на огъня. Запържваме ситно нарязания лук в маслото, прибавяме червен пипер и сол и всичкото изсипваме в картофите. Кипваме и оставяме чорбата да ври няколко минути. Дръпваме от огъня и застройваме с яйцата, разбити с млякото и лимонена киселина.
Тиквички с праз
Прoдукти: 1 кг тиквички, 500 г домати, 2 стръка праз, 1 глава лук, 1/2 ч.ч. олио, 1 с.л. риган, 1 ч.л. черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно, а тиквичките - на средно по-големи парчета. Настъргваме доматите и лука. Затопляме олиото на среден огън в тенджера и прибавяме към него тиквичките, лука и праза. Задушаваме 5 минути и доливаме вода, която да облее зеленчуците. Оставяме ястието да ври на тих огън 15 минути. Добавяме доматите и държим на котлона, докато ястието се сгъсти. Преди да свалим от огъня, овкусяваме тиквичките с ригана, черния пипер и сол на вкус.
Пастички с какаов крем
Прoдукти: 4 белтъка, 70 г захар, 170 г смлени орехови ядки; зa крема: 170 г краве масло, 4 жълтъка, 2 ванилии, 50 г какао /или шоколад на прах/, 170 г захар, 1/2к.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците заедно със захарта, докато получим твърд сняг. Прибавяме смлените орехови ядки. Разбъркваме и изсипваме сместа в квадратна тавичка, която сме намазали с масло и посипали с брашно. Печем в умерена фурна. Разтопяваме маслото за крема на тих огън, прибавяме захарта и какаото и варим при непрекъснато бъркане, докато се разтвори захарта. Тогава прибавяме един по един жълтъците и ванилията. Разбиваме много добре крема и с помощта на нож, който мокрим във водата, го намазваме върху изпечения сладкиш.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от макарони
Прoдукти: 250 г макарони, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 2 яйца, галета, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и ги нарязваме на дребно. Прибавяме ситно нарязаната шунка, настъргания кашкавал, 1 цяло яйце и 1 жълтък. Разбъркваме сместа добре и от нея с мокри ръце оформяме топчетата. Овалваме ги в разбития на сняг белтък и в галета и ги изпържваме в горещо олио.
Варени круши
Прoдукти: 4 едри и твърди круши, 320 г захар, 375 мл вода,1/2 лимон, нарязан на резенчета, пръчка канела
Нaчин на приготвяне: Обелваме тънко крушите, разрязваме ги на две по дължина и изчистваме семките. В плитка тенджера с дебело дъно кипваме водата, захарта и лимоновите резенчета. Подреждаме крушите с плоската страна надолу и ги оставяме в сиропа да се варят 10 мин., докато омекнат. По време на варенето добавяме пръчката канела или 4 зърна карамфил и 1/2 ч.л. джинджифил към сиропа. Ако искаме десертът да е по-ефектен, може да го оцветим със сладкарска боя или да налеем в сиропа 100 мл десертно червено вино. Изваждаме крушите, нареждаме ги в голяма десертна чиния, вадим лимоновите резени, канелата и карамфила от сиропа и заливаме крушите. Сервираме ги топли или студени.
Кюфтета по цариградски Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масл...
Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...
Родината на форзициите е Източна Азия и Югоизточна Европа. Името им произлиза от името на шотланския ботаник Уйлям Форсайт. Известни са около 11 вида. Те представляват листопадни храсти със срещу...
Неприятният и трудно преодолим навик най-често се проявява с пълна сила между 8 и 11-годишна възраст. Обикновено е израз на вътрешно напрежение, притеснение и стрес. Все пак изход има - макар и трудно...