ЗАКУСКА
Маков кекс
Прoдукти: 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, половин пакетче краве масло, 200 г пудра захар, 200 г брашно, 1 бакпулвер, 100 г маково семе, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме заедно със захарта, докато побелее. При непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. След това лъжица по лъжица сипваме последователно прясното мляко и пресятото с бакпулвера брашно. Попарваме маковото семе във вряла вода, отцеждаме го много добре и го слагаме в тестотозаедно с ванилиите. Накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци и внимателно разбъркваме. Изсипваме тестото в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем сладкиша в умерена фурна.
ОБЯД
Спаначена супа с месо
Продукти за 4-5 порции: 500 г кости за бульон, 300 г крехко агнешко месо, 3 ч.ч. ситно нарязан спанак, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2 с.л. ориз, 4 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки и го слагаме в тенджерата заедно с костите. Наливаме 6-7 ч.ч. студена вода и варим, докато поомекне. Прецеждаме бульона и връщаме месото в него. Отделно задушаваме в маслото ситно нарязания лук. Прибавяме ситно нарязаните спанак и чесън и продължаваме да задушаваме още 5 мин. След това сипваме спанака в супата. Щом заври, прибавяме ориза. Накрая сипваме размитото с малко топла вода брашно, посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня.
Панирано пиле в сос
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 яйце, 4 с.л. брашно, 4 с.л. галета, 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода и го нарязваме на порции. Разбиваме яйцето с брашното и малко сол и разреждаме с вода, за да получим каша с гъстота на палачинково тесто. Потапяме всяко парче месо в тази смес, после в галетата, а след това ги пържим в силно сгорещената мазнина, докато се зачервят от всички страни. В същата мазнина запържваме 1 с.л. брашно и червения пипер и към тях прибавяме размитото в малко вода доматено пюре. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и прибавяме парчетата панирано пиле. Оставяме ги да се варят около 20 мин.
Реване с ягодов сок
Прoдукти: 3 яйца, 60 г захар, 80 г брашно, 200 мл сок от ягоди, 100 г захар за сока.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с 30 г захар и 1 с.л. вода на слаб огън. След като сместа се затопли, сваляме я от огъня и разбиваме, докато напълно изстине. Прибавяме затоплените белтъци, разбити с останалите 30 г захар на сняг, и брашното. Разбъркваме сместа много леко и изсипваме в тавичка, покрита с намаслена хартия за печене. Печем в умерена фурна. Изпеченото реване отделяме от хартията и заливаме с изстудения пресен ягодов сок със захарта.
ВЕЧЕРЯ
Черен дроб с гъби
Прoдукти: 600 г телешки дроб, 200 г гъби, 3 глави лук, 1 ч.ч. вино, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки, които нареждаме в тавичка. Гъбите също правим на филийки, поръсваме ги с черен пипер и слагаме върху парчетата дроб. Нарязваме лука и с него покриваме дроба и гъбите. Заливаме с олиото, водата и виното и печем в силна фурна.
Крем със стафиди и лешници
Прoдукти: 400 г сметана, 80 г захар, 100 г стафиди, 75 г лешници, 3 жълтъка, 3 с.л. коняк (или водка), 1 лимон, 1 пакетче ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите добре, поливаме ги с коняк и ги оставяме да престоят един час. Нарязваме лешниците на едри парчета. Разбиваме жълтъците със захарта, добавяме настърганата кора от лимона и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и смесваме с жълтъците. Прибавяме стафидите и лешниците, разбъркваме добре и изсипваме в кръгла форма. Оставяме да престои 12 часа в камерата за дълбоко замразяване. Преди сервиране потапяме съда в хладка вода и изсипваме в кръгла чиния.
Боя върху плочките в банята? Звучи наистина невероятно, но е напълно постижимо, още повече, ако с години не сте променяли интериора на банята. С боядисаните плочки ще можете основно да я подновите, ко...
Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...
Блясък, свежест, отпочинало изражение, no-малко бръчки - коя жена не мечтае за всичко това! Освен с помощта на правилно подбрана козметика красотата се постига и по други начини - чрез самомасаж напри...
В най-светския ъгъл на Франция, на Лазурния бряг, се намира раят за ботаниците - грандиозна градина, един истински храм на природата. Името на парка води началото си от 19 век в чест на благородните е...