ЗАКУСКА
Макарони със сирене
Прoдукти: 250 г тънки макарони, 250 г сирене, 2 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме на едро макароните и ги слагаме да се варят в 6-7 ч.ч. подсолена вода около 1 час. Прецеждаме макароните, прибавяме добре запърженото масло и половината от натрошеното сирене и разбъркваме. Изсипваме в голяма чиния, отгоре натрошаваме останалото сирене и поръсваме с още малко запържено масло. Макароните можем да приготвим по същия начин с кашкавал вместо сирене.
ОБЯД
Супа Добра жена
Прoдукти: 500 г картофи, 3 моркова, 2 големи стръка праз, 40 г краве масло, 6 ч.ч. вода, 1 щипка захар, 2-3 с.л. сметана, 2-3 скилидки чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза и морковите на ситно и ги запържваме в разтопеното масло. Наливаме водата и прибавяме нарязаните картофи. Подправяме със захар, черен пипер и сол и варим до омекване на продуктите. После пресоваме супата или я разбиваме с миксер. Подгряваме и непосредствено преди поднасяне прибавяме сметаната и счукания чесън.
Праз с чушки от туршия
Прoдукти: 3-4 стръка праз, 7-8 чушки от сурова туршия, 3-4 с.л. олио, 2 жълтъка, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на тънки и дълги ивички, задушаваме го леко в сгорещената мазнина и прибавяме нарязаните на широки кръгчета чушки. Продължаваме да задушаваме, докато чушките омекнат. Поръсваме със сол и червен пипер и заливаме със застройка, приготвена от разбитите с малко лимонов сок жълтъци. Разклащаме съда енергично и отстраняваме от огъня.
Скалички
Прoдукти: 250 г обикновени бисквити, 100 г смлени орехови ядки, 1 пакетче краве масло /разтопено/, 150 г захар, 1 филия накиснат и отцеден бял хляб /без кората/, 2 с.л. какао, 2 с.л. какао, 2 с.л. ром, 150-200 г шоколад /разтопен/, 1-2 к.ч. кокосови стърготини.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите на ситно и ги смесваме със смлените орехови ядки, разтопеното масло, накиснатия и отцеден хляб, захарта, какаото и рома. Разбъркваме всичко много добре и с помощта на лъжичка оформяме от сместа скалички. Заливаме скаличките с разтопения шоколад и ги поръсваме с кокосовите стърготини.
ВЕЧЕРЯ
Фрикасе по селски
Прoдукти: 500 г дребни картофи, 1 глава чесън, 150 г гъби, 150 г сланина, 2 с. л. зехтин, 2 с. л. мас, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Затопляме маста, в която сме сложили 6 цели скилидки чесън. Прибавяме обелените и нарязани на четвъртинки картофи и ги запържваме 20 мин, като бъркаме непрекъснато. Отделно сгорещяваме зехтина и за 3 мин запържваме почистените и измити гъби. Прибавяме предварително затоплената сланина и пържим още 2 минути. Смесваме картофите и гъбите и пържим още 5 мин, като непрекъснато бъркаме. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и счукан чесън.
Компот от моркови
Прoдукти: 400 г моркови, 1 к.ч. захар, 1 л вода, 1 лимон, 1/2 ч.л. канела, 4-5 пъпки карамфил.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата заедно със захарта и подправките. Сипваме нарязаните на кръгчета моркови и варим до омекване. Накрая прибавяме лимоновия сок и настърганата кора от лимона и отстраняваме от огъне. Изчакваме компота да изстине и поднасяме.
Мусака от картофи, ориз и домати Прoдукти: 1 кг картофи, 1 непълна ч.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 5-6 домата, 1 по-голяма глава лук, 3-4 с.л. брашно, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно или кисело мляко, 60-70 г на...
Той е красив и стабилен. Древен и неизменно актуален. Разнообразен и зареден с енергия. Той си тежи на мястото. А неговото място е в градината. Камъкът е този неодушевен предмет, който изпълва двора...
Разположена насред Италия около хълма Монте Титано (н.в. 750 м), Република Сан Марино привлича многобройни туристи от цял свят. Вие също можете да прекарате незабравими часове в историческата част на ...
Маслината (Olea europaea) е от предпочитаните и сравнително лесни за отглеждане като бонсаи дървета. Набръчканата кора, интересната форма на ствола и клоните и зелените плодове я правят изключително д...