Още рецепти » Гастроинтестиналната алергия при децата

 Гастроинтестиналната алергия при децата

Гастроинтестиналните алергични реакции към храни и хранителни добавки се срещат при 1 - 3% от децата до 1 г. и при около 0,5% от децата над 1 година. Те винаги са пряко и неизменно свързани с приема на определена храна.

Причините

Най-честият провокиращ фактор при деца до 1 г. са белтъците на кравето мляко - едни от първите чуждородни белтъци, с които се среща храносмилателната система на бебето. Алергични реакции се описват и срещу белтъците на соята, ядките, рибата, яйчения белтък и др. Непоносимостта към краве мляко и към редица други храни много често се дължи и на добавяните към тях консерванти, оцветители и антибиотици. Съществува и кръстосана реактивност между поленови антигени и някои храни.

Поставяне на диагноза

Диагнозата "гастроинтестинална алергия" се поставя на базата на анамнестичните данни за поява на стомашно-чревни оплаквания след прием на определени храни: гадене, повръщане, диария, колики, констипация, наличие на кръв и/или слуз в изпражненията, болки в корема, газове и др. При по-малките деца може да се наблюдава и изоставане на растежа и наддаването на тегло. Често гастроинтестиналните проблеми се съчетават с други атопични признаци, като екзема, астма и др., както при самото дете, така и в семейството.

Сходни заболявания

В немалко случаи гастроинтестиналната алергия се налага да се диференцира от лактазен дефицит, муковисцидоза, целиакия, алфа1-антитрипсинов дефицит, хранителни интоксикации, инфекциозни ентерити, гастроентерити и ентероколити и др.

Хранителен режим

При наличие на гастроинтестинална алергия трябва да се премахне поне за месец провокиращата проблема храна (при деца под 1 г. - до края на първата година) и след това да се направи опит за повторното й въвеждане. При повторна поява на стомашно-чревни оплаквания след приема на същата храна, тя отново се елиминира от диетата. Алергичните реакции към кравето мляко постепенно отзвучават между 2- и 3-годишна възраст, но непоносимостта към редица други животински белтъци остава понякога и до края на живота.

Автор: д-р Маргарита Етърска

Представяме Ви:

Как да сготвим равиоли

Вегетариански равиоли Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. галет...

Херпесите – причинители и лечение

Херпесите са познати на хората още от древността - възприемали са ги като нещо обикновено, свързано с начина на живот (“стрескавици” при уплах!) Естествено, тогава не е имало научни доказателства за п...

Бодливите пазачи

Ако откриете, че някой бодливко е харесал градината ви, няма причина да се притеснявате. Той не само не би навредил на растенията, но ще свърши и добра работа. Грижливи градинари са направили едно с...

Какво представлява венецианската мазилка?

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Начало