Гастроинтестиналните алергични реакции към храни и хранителни добавки се срещат при 1 - 3% от децата до 1 г. и при около 0,5% от децата над 1 година. Те винаги са пряко и неизменно свързани с приема на определена храна.
Причините
Най-честият провокиращ фактор при деца до 1 г. са белтъците на кравето мляко - едни от първите чуждородни белтъци, с които се среща храносмилателната система на бебето. Алергични реакции се описват и срещу белтъците на соята, ядките, рибата, яйчения белтък и др. Непоносимостта към краве мляко и към редица други храни много често се дължи и на добавяните към тях консерванти, оцветители и антибиотици. Съществува и кръстосана реактивност между поленови антигени и някои храни.
Поставяне на диагноза
Диагнозата "гастроинтестинална алергия" се поставя на базата на анамнестичните данни за поява на стомашно-чревни оплаквания след прием на определени храни: гадене, повръщане, диария, колики, констипация, наличие на кръв и/или слуз в изпражненията, болки в корема, газове и др. При по-малките деца може да се наблюдава и изоставане на растежа и наддаването на тегло. Често гастроинтестиналните проблеми се съчетават с други атопични признаци, като екзема, астма и др., както при самото дете, така и в семейството.
Сходни заболявания
В немалко случаи гастроинтестиналната алергия се налага да се диференцира от лактазен дефицит, муковисцидоза, целиакия, алфа1-антитрипсинов дефицит, хранителни интоксикации, инфекциозни ентерити, гастроентерити и ентероколити и др.
Хранителен режим
При наличие на гастроинтестинална алергия трябва да се премахне поне за месец провокиращата проблема храна (при деца под 1 г. - до края на първата година) и след това да се направи опит за повторното й въвеждане. При повторна поява на стомашно-чревни оплаквания след приема на същата храна, тя отново се елиминира от диетата. Алергичните реакции към кравето мляко постепенно отзвучават между 2- и 3-годишна възраст, но непоносимостта към редица други животински белтъци остава понякога и до края на живота.
ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА Туршия от вишни Прoдукти: 5 кг вишни, 1 кг захар, 1 л оцет, 1,5 л вода, по-1-2 цветчета карамфил и щипка канела за всеки буркан. Нaчин на приготвяне: Почиства...
Котлети от тиквички Продукти за 4-5 порции: 3-4 тиквички, 4-5 яйца, 150 г кашкавал, копър, магданоз, брашно, галета, олио за пържене, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета,...
Много хора страдат от артроза. Болките са мъчителни. Една година се превивах от болки в коляното и не можех да ходя нормално. Пиех и медикаменти, но те не ми помогнаха. Успях да се излекувам с много п...
Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...