ЗАКУСКА
Пай с шунка и кашкавал
Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.
ОБЯД
Доматена супа със скариди
Продукти за 4 порции: 1 кг домати, 250 г почистени скариди, 2 стръка целина без листата, 1 малко люто чушле, 2 скилидки чесън, 2 глави лук, 3-4 стръка зелен лук, 1 с.л. зехтин, 500 мл зеленчуков бульон, 1 ч.ч. нискомаслена течна сметана, 1 ч.л. смлян джинджифил, настърганата кора и сокът от половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Щом станат прозрачни, прибавяме обелените и настъргани домати и също ги запържваме. Наливаме бульона, прибавяме лимонената кора, джинджифила и дафиновия лист и варим 30 мин на умерен огън. После изваждаме дафиновия лист и пасираме супата. Връщаме я на огъня и прибавяме скаридите, ситно нарязаната целина и лютото чушле, разрязано на две и почистено от семето. Варим 10 мин на тих огън. Накрая изваждаме лютото чушле и наливаме сметаната. Подправяме с лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Поднасяме супата гореща, поръсена със ситно нарязан зелен лук.
Задушен шаран с бяло вино
Продукти за 4 порции: 1 шаран около 1 кг /без главата и опашката/, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, магданоз,оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции, посоляваме, поръсваме с оцет и оставяме рибата да престои 1 час на хладно място. Сгорещяваме олиото в теджера и слагаме подсушената риба да се задушава под похлупак само няколко минути, като обръщаме парчетата от двете страни. Поръсваме брашното, наливаме виното и 1 ч.ч топла вода и прибавяме нарязания на едри парчета лук, дафиновия лист, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме на тих огън около 40 мин. След като отстраним от огъня, прецеждаме соса и заливаме с него задушения шаран.
Ябълков салам
Прoдукти: 1 кг ябълки, 400 г захар, сок от половин лимон, кората на 1 лимон, 1 ч.ч. орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и настъргваме ябълките. Смесваме ги със захарта, сока и кората на лимона. Слагаме ги на огъня и бъркаме, докато сместа се сгъсти като мармалад и почне да прави пътека. Още топла, разстиламе кашата на хартия, поръсена със захар и я оформяме на правоъгълник. В средата по дължина изсипваме ореховите ядки. Навиваме на салам. Оставяме го да престои 1 нощ в хладилника.
ВЕЧЕРЯ
Телешко шкембе в гювече
Продукти за 4 порции: 600-700 г шкембе, 2-3 свински крачета, 150-200 г луканков салам, 1 ч.л. червен пипер, сол, черен пипер, 1-2 с.л. краве масло
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шкембето на едри парчета. Варим го с крачетата в топла подсолена вода около 2 часа, докато месото започне да се отделя от крачетата. Обезкостяваме крачетата и нарязваме месото и кожичките на парченца. Същото правим със салама и шкембето. Разпределяме месата в гювечета, слагаме по малко масло и заливаме с бульона, в който са вряли месата. Поръсваме с червен и черен пипер. Ако е необходимо, досоляваме. Печем 10 мин в силна фурна.
Бадемов крем
Прoдукти: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Кремът има вид на тортичка, която разрязваме на порции.
Безмесен чомлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...
Той е красив и стабилен. Древен и неизменно актуален. Разнообразен и зареден с енергия. Той си тежи на мястото. А неговото място е в градината. Камъкът е този неодушевен предмет, който изпълва двора...
Традиционната кухня е душата на всеки дом. В нея не само готвим и се храним, но и често приемаме гости, говорим по телефона, гледаме телевизия, и всъщност през по-голямата част от деня сме тук. Затова...
Жилището, стига да знаем какво и как да гледаме, разкрива доста неща за своя притежател и дори интериорът му да е поверен на специалист, по цветовете, материите, подредбата на стаите, сюжета на картин...