ЗАКУСКА
Панделки
Прoдукти: 400 г брашно, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка сол, 1 к.ч. пудра захар, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с млякото и солта и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Омесваме средно меко тесто. Разделяме тестото на топки и от всяка топка разточваме правоъгълна кора с дебелина 5 мм. От корите изрязваме ленти с дължина 10-12 см и широчина 2-3 см. В средата на всяка лента правим разрез с дължина 3-4 см. Прекарваме единия край на лентата през разреза и го изтегляме, така че да получим панделка. Пържим панделките в голямо количество сгорещена мазнина. Отцеждаме изпържените панделки и ги поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Чорба от праз и сирене
Продукти за 5 порции: 2 стръка праз, 60 г краве масло, 3 жълтъка, 1 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Сипваме брашното в разтопеното масло и запържваме на тих огън до златисто. Разреждаме запръжката с гореща подсолена вода и кипваме на огъня. Прибавяме ситно нарязания праз и варим, докато омекне. Накрая прибавяме сиренето, нарязано на малки кубчета, и отстраняваме от огъня. Застройваме готовата чорба с разбитите в киселото мляко жълтъци.
Пълнени пиперки от туршия
Продукти за 4 порции: 15 чушки от туршия, 2 глави лук, 2 моркова, 1 к.ч. олио, 2-3 домата, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. брашно, 2-3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките за 2-3 часа в студена вода, за да не са много солени, след което ги почистваме от дръжките и семето. Отделяме 12 чушки, които ще пълним, а останалите нарязваме на ситно. В подходящ съд задушаваме ситно нарязания лук и настърганите моркови. Когато зеленчуците омекнат и водата се изпари, наливаме олиото и запържваме сместа. Прибавяме и също позапържваме обелените и настъргани домати, нарязаните чушки и ориза. Когато оризът се запържи, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и поръсваме червения пипер. Държим съда на огъня, докато оризът поеме течността и набъбне. След това пълним чушките с тази смес, като не ги препълваме, за да има място оризът да набъбне още. Потапяме отворите на напълнените чушки в брашното и ги нареждаме в тенджера, на дъното на която сме сложили чиния, обърната с отвора надолу. Притискаме чушките със втора чиния, обърната с отвора надолу, и наливаме гореща вода, колкото да ги покрие. Варим на тих огън. Застройваме готовото ястие със смес от разбитите яйца и прясното мляко.
Печена тиква
Прoдукти: 1 тиква, 1-2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2-3 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на тънки филийки. Покриваме дъното на тавичка с филийки от тиквата и поръсваме отгоре със суров ориз и захар. Отново нареждаме тиква и отново поръсваме ориз и захар. Продължаваме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре покриваме с филийки от тиквата. Заливаме с прясно мляко, така че млякото да покрие тиквата с около 1 см слой. Печем в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Кайгана
Продукти за 4 порции: 4 яйца, 1 к.ч. брашно, 2 с.л. краве масло, сол, 2-3 с.л. настърган кашкавал /натрошено сухо сирене, мед, мармалад, конфитюр, захар/.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и при непрекъснато бъркане прибавяме толкова брашно, че да получим гъста каша. Посоляваме и изсипваме сместа в тавичка, намазана с 1 с.л. краве масло. Отгоре нареждаме останалото краве масло, нарязано на тънки люспи. Печем в умерена фурна. Готовото ястие нарязваме на квадрати, върху които слагаме по желание някой от следните продукти - натрошено сухо сирене, настърган кашкавал, мед, мармалад, конфитюр, захар.
Спагети с мандарини и бадеми
Прoдукти: 400 г тънки спагети, половин пакетче краве масло, 100 г портокалов мармалад, 50 мл прясно мляко, 4 мандарини, 1 к.ч. нарязани бадеми, 1 к.л. канела
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите, отцеждаме ги и ги заливаме с по-голямата част от разтопеното масло. Нарязваме бадемите и ги запържваме в останалото масло. Обелваме мандарините и ги почистваме от вътрешните люспи. Смесваме спагетите с млякото и мармалада, прибавяме мандарините и бадемите и разбъркваме. Разпределяме десерта в чинии за сервиране и поръсваме с канела.
Закупени като сувенир, подарени или пък останали единични от красивия бабин сервиз, те могат да украсят стените на кухнята или трапезарията и всеки ден да напомнят своята история. Изработена ...
Контактът с природата е неизчерпаем източник на сили и добро настроение. Но прекараните часове в зелените покои на градината могат да бъдат опасни за много от нас. Зачервени и насълзени очи, парене и ...
Съществуват два типа най-често срещани грешки, които се допускат при създаването на живи огради. Първата е, че малко от начинаещите градинари имат предвид факта, че при засаждането на храстчетата по о...
Зеленчукова яхния Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни к...