Още рецепти » 02 декември

 02 декември

ЗАКУСКА

Голяма палачинка

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 1 ванилия, половин пакетче краве масло, конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в правоъгълна тава. Разбиваме яйцата, след което прибавяме млякото, ванилията и брашното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавата. Печем палачинката в умерено загрята фурна до бледорозово оцветяване. Изваждаме готовата палачинка от фурната, намазваме я с конфитюр и я навиваме на руло.

ОБЯД

Супа с грис и карфиол

Продукти за 4 порции: 1 малка глава карфиол, 3-4 с.л. краве масло или маргарин, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. грис, копър, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Изваждаме и пасираме. В маслото запържваме гриса до зачервяване, прибавяме бульона от варенето на карфиола и прясното мляко. Подправяме със сол, сипваме пасирания карфиол и ситно нарязания копър и слагаме на огъня за 10 мин. Поръсваме с черен пипер и поднасяме супата с пържени хлебни кубчета.

Калкан със сланина и зеленчуци

Продукти за 4 порции: 1 калкан /около 1 кг/, 200 г сланина, 2-3 моркова, 1 глава лук, 100 г гъби, 1 парче целина, половин лимон, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 ч.ч. сухо бяло вино, копър, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калкана. Нарязваме го на порции и го посоляваме. Нарязваме сланината на тънки филийки и покриваме с тях дъното на малка тавичка. Отгоре разстиламе ситно нарязаните лук и целина, нарязаните на парченца гъби, нарязаните на колелца моркови. Поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз и подправяме на вкус със сол и черен пипер. Нареждаме отгоре парчетата риба. Върху рибата слагаме нарязаното на люспици масло и тънки кръгчета лимон. Заливаме с виното, захлупваме и печем 20 мин в умерена фурна. После махаме капака и допичаме още десетина минути.

Ромски кекс

Прoдукти: 100 г брашно, 100 г захар, 4 яйца, 100 г смлени орехи или лешници, 1 ч. л. какао на прах, пудра захар за посипване.

Нaчин на приготвяне: Омесваме добре всички продукти, слагаме тестото в намазана с масло и посипана с брашно форма и печем при ниска температура. Топлия кекс посипваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Спагети карбонара

Продукти за 4 порции: 400 г спагети, 200 г шунка, 150 г гъби, 100 г краве масло, 3-4 домата, 1 к.ч. настърган кашкавал, 2-3 яйца, 2 с.л. сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребни парченца и леко я запържваме в 30 г масло. Прибавяме обелените и настъргани домати, както и нарязаните гъби. Задушаваме до омекване. Разбиваме яйцата със сметаната и подправяме със сол и черен пипер. Сипваме сместа в доматения сос, без да кипваме. Сваряваме спагетите, отцеждаме и ги заливаме с останалото сгорещено масло. Разпределяме ги в чиниите за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Крем “Розов сняг”

Прoдукти: 700 г ябълки, 200 г захар, 2 с.л. ром, 25 г желатин, 250 г сметана, сладкарска червена боя.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги почистваме от семената. Заливаме ги с 1 ч.ч. вода и ги сваряваме. Пасираме ги и прибавяме желатина, разтворен в малко топла вода, захарта и рома. Разбъркваме сместа, докато стане гладка. Разтваряме боята в малко вода и при непрекъснато бъркане я прибавяме към крема, при което крема става бледорозов. Разпределяме го по чашите и гарнираме със сметаната, разбита с 1-2 с.л. захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Неволи в планината

Планинският туризъм привлича много хора със своята романтика. Изкачването по стръмните пътеки, прекосяването на цъфтящите поляни, сглобяването на семейната палатка обаче крият опасност от наранявания ...

Природен парк Русенски Лом

Природен парк Русенски Лом е разположен по долината на река Русенски Лом в северната част на България и е една от десетте територии обявена за защитена през 1970 г. с обща площ от 3408 ха. Сред множес...

Енергиите в нашия дом

Жилището, стига да знаем какво и как да гледаме, разкрива доста неща за своя притежател и дори интериорът му да е поверен на специалист, по цветовете, материите, подредбата на стаите, сюжета на картин...

Във всяка къща – билка

Г-н Миланов, откъде тръгва любовта ви към билките? Знахари са били още прародителите ми. Те владеели древни методи за лечение на хора и животни с билки. Чичо ми пък познавал иглотерапията. Баба м...

Начало