ЗАКУСКА
Баница
Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 5-6 с.л. кисело мляко, 1 с.л. захар, 2 с.л. топло прясно мляко, 1 с.л. оцет, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, сол; зa плънката: 250 г сирене, 2 яйца, олио за поръсване; зa сиропа: 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с разбитото яйце, захарта, киселото и прясното мляко. Прибавяме оцета, олиото, содата и малко сол и омесваме средно меко тесто. Разделяме го на малки питки, които оставяме да престоят около 20 мин. Приготвяме плънката като смесим натрошеното сирене с разбитите яйца. От всяка питка разточваме кора, поръсваме с олио и разстиламе от плънката. След това навиваме кората на руло и слагаме в намаслена тава. Продължаваме така, докато разточим всички топки. Поръсваме отгоре с олио и слагаме да се пече в предварително загрята умерена фурна. След изпичане, оставяме баницата да изстине и я заливаме с млякото, в което сме разтворили захарта. Връщаме отново за няколко минути в слаба фурна, за да се затопли млякото.
ОБЯД
Супа от свинско месо с подправки
Прoдукти: 500 г свинско месо, 1 глава лук, 1-2 корена магданоз, половин глава целина, 3-4 картофа, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, заливаме го със студена вода и го слагаме да ври, като от време на време го отпенваме. Посоляваме и прибавяме черния пипер, дафиновия лист и бахара. Малко след това слагаме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови и целина. Когато зеленчуците и месото омекнат, ги изваждаме и прецеждаме бульона. Слагаме прецедения бульон отново на огъня и прибавяме нарязаните на кубчета картофи и размитото в малко хладка вода брашно. След като се сварят картофите, връщаме месото и зеленчуците в супата и след 3-4 мин. я отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз и я поднасяме топла. По желание можем да застроим супата с 1-2 яйца.
Мусака с ябълки
Прoдукти: 1 кг кайма, 1-2 ябълки, 1 глава лук, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г галета, 1 с.л. олио, 25 г краве масло, 50 г нарязани бадеми, 100 г стафиди, 4 яйца, 1 лимон, 1 с.л. лют червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме галетата в прясното мляко. Загряваме маслото и запържваме в него ситно нарязания лук, обелените и нарязани на кубчета ябълки и червения пипер. Прибавяме каймата, разбъркваме и пържим още 1-2 мин. Отцеждаме галетата и я добавяме към каймата заедно с бадемите, стафидите, сока и настърганата кора от лимона, 1 яйце, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре, разстиламе сместа в тавичка и притискаме плътно към дъното и стените на съда. Разбиваме останалите яйца с млякото, отцедено от галетата, заливаме мусаката с тази смес и печем в умерено загрята фурна.
Фин кекс
Прoдукти: 200 г краве масло, 4 яйца, 4 жълтъка, 100 г пудра захар, 100 г кристална захар за белтъците, 300 г брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 150 г захаросани плодове, 100 г печени бадеми, 50 г бадеми за поръсване, 50 г пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло с пудрата захар и бакпулвера. Постепенно прибавяме предварително разбитите жълтъци. Ароматизираме с ванилията и продължаваме да разбиваме, докато получим пухкава смес. Отделно смесваме пресятото брашно с накълцаните бадеми и ситно нарязаните захаросани плодове. Разбиваме белтъците с кристалната захар и внимателно ги съединяваме с маслената смес, като постепенно прибавяме и брашното. Разбъркваме добре и изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма. Заглаждаме отгоре и поръсваме с накълцаните бадеми. Печем в слаба фурна. За да проверим дали кексът е изпечен, набождаме се с тънка клечка и ако по нея няма полепнало тесто, кексът е готов. Изчакваме да изстине, изваждаме го от формата и го поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Пълнени калмари с октопод и миди
Прoдукти: 2 калмара, 2 пипала от октопод, 2 миди, 2 скариди, 40 г стафиди, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме пипалата на октопода и ги пущаме във вряща вода. Прибавяме дафиновия лист и 7-8 зрънца черен пипер, посоляваме и варим на умерен огън. В отделен съд сваряваме скаридите, след което ги почистваме и заедно с октопода и сварените миди ги нарязваме на ситно. Прибавяме стафидите, разбъркваме и пълним калмарите с тази смес. Печем ги на скара около 10 мин.
Млечно парфе
Прoдукти: 3 яйца, 3 с.л. захар, 4 с.л. брашно; за крема: 1 пакетче краве масло, 2 кофички кисело мляко, 3 яйца, 250 г захар, 1 с.л. желатин.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта на огъня до сгъстяване. Постепенно прибавяме брашното, а накрая - белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. вода. Изсипваме сместа във форма, намаслена и застлана с намаслена хартия. Печем в умерено силна фурна. Отделяме изпечения блат от хартията, слагаме го в тортена чиния и затваряме около него обръча на формата. Прецеждаме млякото. Разбиваме жълтъците на слаб огън до сгъстяване. След това отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме. Постепенно изсипваме сместа в разбитото масло и бъркаме, докато стане гладка и пухкава. При непрекъснато бъркане прибавяме изцеденото мляко и разбитите на сняг белтъци. Накрая лъжичка по лъжичка слагаме и разтворения в малко топла вода желатин. Изливаме крема върху блата и оставяме да се желира. Отгоре поръсваме с настърган шоколад. По желание можем да сложим в крема парченца плодове или крокан, а отгоре да гарнираме парфето с плодове или захаросани бадеми.
Супа от зелена бакла с чесън Прoдукти: 500 г зелена бакла, 20 зелени джанки, 1 глава чесън, 2 чушки, 2 глави лук, 1 морков, 60 г краве масло, 1 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол. Нaчин на пр...
Кисел от ябълки Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина. Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семеннат...
Думата депресия навлезе трайно в нашия речник, и всички ние поне веднъж в живота си сме изричали тайнствената фраза „Оставете ме, аз съм в депресия”. Най-често под депресия разбираме подтиснато настро...
Всеки, който поне малко се интересува от оформление на интериора, задължително е чувал за гоблена. Гобленът най-често се свързва със средновековна Франция, замъци, рицари, и прочее атрибути на онова в...