Още рецепти » 17 март

 17 март

ЗАКУСКА

Пирожки със сирене и сусам

Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.

ОБЯД

Франкфурска супа

Продукти за 4 порции: 150 г кренвирши, 50 г краве масло, 1 глава лук, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кренвиршите на кръгчета и ги задушаваме в част от маслото. В останалото масло и 1 с.л. вода задушаваме до омекване ситно нарязания лук. Разбъркваме с брашното и червения пипер и постепенно наливаме 5 ч.ч. гореща вода или бульон. След като течността заври прибавяме кренвиршите. Посоляваме супата и варим 5-6 мин. Накрая добавяме млякото, разбитата сметана, настъргано индийско орехче и смлян черен пипер.

Гювеч с ориз

Продукти за 4 порции: 700-800 г месо, 2 глави лук, 150 г домати, 2 пакетчета краве масло, 1 ч.ч. ориз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме, нарязваме месото на парчета, които нареждаме в пръстен гювеч. Посоляваме и поръсваме с червения пипер. Прибавяме нарязания на дребно лук, обелените и нарязани домати и маслото. Слагаме гювеча в умерена фурна. По време на печенето лукът и доматите печти се стопяват. Когато месото омекне и започне да се къса, прибавяме ориза /неумит, но пресят и добре почистен от примеси/. Наливаме 3 ч.ч. гореща вода и разбъркваме. Печем гювеча, докато набъбне оризът. При изстиването оризът поглъща част от сока на ястието, ето защо трябва да извадим гювеча от фурната, докато има още сок. Така приготвения ориз има розов отенък и приятен вкус.

Домашно суфле

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 50 г краве масло, 50 г смлени орехови ядки, 1 голяма зелена ябълка, 6 яйца, 150 г захар, настърганата кора от половин лимон.

Нaчин на приготвяне: Внимателно смесваме млякото с брашното и варим до сгъстяване. Сваляме от огъня, прибавяме маслото и охлаждаме. Разбиваме жълтъците със захарта и ги сипваме в млякото. При непрекъснато бъркане прибавяме настърганата лимонова кора, смлените орехи и обелената и настъргана ябълка. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на гъст сняг белтъци и изсипваме в намаслена тавичка. Изпичаме суфлето на водна баня в умерено загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета по цариградски

Продукти за 5 порции: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото, изцеждаме го, натрошаваме го и го омесваме с каймата, нарязаните на дребно лук и магданоз, яйцето, черния пипер и сол на вкус. От сместа оформяме кюфтенца с големината на орех, които овалваме в брашното и пържим в сгорещената мазнина.

Плодова салата с ананас и киви

Прoдукти: 1 пресен ананас /или 200 г консервиран/, 4 плода киви, 2 банана, 2-3 с.л. счукани орехови ядки, 2 с.л. пудра захар, 2 ванилии, 3 с.л. лимонов сок, плодов сироп по избор.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ананаса и го нарязваме на по-дребни парчета. Обелваме бананите и кивито и ги нарязваме на кръгчета. Смесваме плодовете в дълбока купа. Добавяме счуканите орехи, захарта, ванилията, лимоновия сок и плодовия сироп. Разбъркваме и оставяме салатата да престои 30 мин в хладилник преди да поднесем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да се справим с ГОРЕЩИ ВЪЛНИ?

Горещите вълни са характерни за повечето жени, встъпващи в менопаузата. Те тежко се понасят от жените и са способни да предизвикат физическо изтощение. Причините: Горещите вълни се дължат на...

Консервиране на праскови и сливи

Компот от праскови Прoдукти: 3 кг праскови, 1 л вода, 600 г захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Разполовяваме прасковите и отстраняваме костилките. Начупваме костилките, наки...

Хиперактивността при децата

Хиперактивното поведение у децата обикновено не е самостоятелно явление. Почти винаги то се съчетава с дефицит на вниманието и с обучителни затруднения. Касае се за лека, предимно дисфункционална мозъ...

РАЗРЕШЕНИ ФУНГИЦИДИ - 2017 г., I част.

АВИАТОР ЕКСПРО 225 ЕК - ПШЕНИЦА, ТРИТИКАЛЕ: Ран листен пригор (Septoria tritici), Брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondita), Жълта ръжда (Puccinia striiformis), Л...

Начало