Още рецепти » 20 август

 20 август

ЗАКУСКА

Милинки с яйчна заливка

Прoдукти: 600 г брашно, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. топла вода, 2-3 с.л. олио, 15 г мая за хляб, 1/2ч.л. сол, 1 к.ч. натрошено сирене; за заливката: 2 яйца, 100 г разтопено краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята със солта и малко топла вода и я оставяме да втаса. После наливаме затоплената вода, прибавяме разбитото яйце, киселото мляко и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме на топло да втаса. Късаме с ръце топчета от втасалото тесто и ги нареждаме в обилно намаслена тавичка, като помежду им слагаме парченца сирене. Приготвяме заливка от разбитите яйца и разтопеното масло и поливаме с нея милинките. Захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна. След това отстраняваме похлупака и допичаме още 15 мин.

ОБЯД

Студена зеленчукова супа

Продукти за 4 порции: 4 домата, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 3 с.л. галета, 6 с.л. олио, 1 малка краставичка, 2 твърдо сварени яйца, 3 скилидки чесън, 10-12 маслини, магданоз, лед.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едро 3 домата и чушките, от които заделяме няколко ивички. Пасираме с миксера на пюре. Прибавяме галетата, олиото и счукания чесън и доливаме вода така, че да получим 4 ч.ч. течност. Слагаме супата в хладилник. Преди да поднесем добавяме яйцата и обелената краставица, нарязани на кубчета, последния домат, нарязан на кръгчета, разполовените маслини, заделените ивички чушки, ситно нарязан магданоз и бучки лед. Сервираме с изпържени в масло кубчета хляб.

Дювеч

Продукти за 4 порции: 250 г свинско месо, 250 г телешко месо, 1 к.ч. олио, 3 с.л. ориз, 700-800 г домати, 1 малък патладжан, 3 зелени пиперки, 1 средно голяма тиквичка /около 200-300 г/, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, листа от целина, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на филии и ги слагаме в чиния. Почистваме чушките, патладжана и тиквичката, нарязваме ги на филийки и ги смесваме с нарязания на филийки лук, ситно нарязания магданоз и накълцаните листа от целина. Слагаме тази смес в друга чиния, посоляваме, поръсваме с черен пипер, заливаме с олиото и оставяме зеленчуците да престоят десетина минути, за да пуснат сока си. След това покриваме дъното на пръстен съд с половината от нарязаните домати. Отгоре разстиламе половината от зеленчуците. Върху тях нареждаме нарязаното на хапки и леко посолено месо. Върху месото разстиламе останалия зеленчук, а най-отгоре нареждаме останалите домати. Заливаме с 2 ч.ч. вода и с олиото, което е останало в чинията. Захлупваме и задушаваме около 2 часа в слаба фурна.

Нуга сладолед с ядки

Прoдукти: 8 с.л. захар, 500 мл готварска сметана, 6 белтъка, 100 г едро счукани ядки шам фъстък.

Нaчин на приготвяне: Карамелизираме 6 с.л. захар и разстиламе още горещия карамел на тънък слой върху алуминиево фолио. Изчакваме да изстине и го натрошаваме на много ситно. Разбиваме белтъците на сняг с останалата захар. Разбиваме и сметаната. Внимателно смесваме белтъците, сметаната, карамела и ядките. Изсипваме в продълговат съд и оставяме във фризера за няколко часа. Изваждаме десерта половин час преди сервиране.

ВЕЧЕРЯ

Зелен фасул с шунка

Продукти за 4 порции: 500 г зелен фасул, 100 г шунка, 2-3 с.л. разтопено краве масло, 1 малка глава лук, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула с вряща подсолена вода и варим, докато омекне. После го прецеждаме. Нарязваме лука и шунката на ситно и ги пържим в сгорещеното масло. Когато лукът стане златист, прибавяме фасула, поръсваме с черен пипер и продължаваме да пържим при непрекъснато бъркане. Щом фасулът се запържи, отстраняваме от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Боровинки с ориз

Прoдукти: 500 г боровинки, 250 г варен ориз, 20 г желатин, 2 с.л. ром или коняк, 750 мл сок от боровинки.

Нaчин на приготвяне: Слагаме желатина в рома, докато бухне. Кипваме сока, добавяме в него желатина, сварения ориз и плодовете. Изсипваме във форма, която предварително сме намазали с олио. Изстудяваме. Сервираме към сок или прясно мляко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Младежките пъпки

14-годишната ми дъщеря се покри с пъпки, как да ги премахнем? Предложете ни наистина ефикасни билкови рецепти. Ст.М. от Г. Може да опитате два начина, които се надяваме да помогнат. • Смес...

От какво се нуждае зокумът

Олеандърът, известен у нас като зокум, е красиво цъфтящ храст, чиито естествени находища са Южна Европа и Северна Африка. Листата му са продълговати и кожести, както при върбата. Цветовете са неповтор...

Люти чушки по селски

За тази туршия са ни необходими 2 кг люти чушки от сорта Шипка, 1,5 л. оцет, 500 мл вода, 2 к.ч. сол и 1 ч.ч захар. Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареждаме в бурканчета. Приготвяме...

Терасата става зелена стая за отдих

Обичам да си пия кафето на двора сред цветята, около мен да има много зеленина, а вечер да седя до късно в градината на свещи. Колко пъти сте чували съседките ви да мечтаят на глас. Не се отчайвайте, ...

Начало